Leul a câștigat circa un ban pe piața interbancară în raport cu euro după demiterea Guvernului PNL prin moțiune de cenzură. Investitorii ar putea crede în varianta alegerilor anticipate, care ar reduce din incertitudinile legate de finanțele României și ar putea oferi o majoritate care să amâne sau să modifice creșterile de pensii.
Astfel, leul a început o mișcare de apreciere la doar o oră după ce în Parlament a fost votată moțiunea de cenzură împotriva guvernului liberal, către reperul de 4,7650 lei pentru un euro. Deși deviația nu este foarte puternică în termeni absoluți, din punct de tehnic perechea valutară euro/leu a ieșit din coridorul de variație strâns în care s-a tranzacționat în ultimele săptămâni. Tendința pare a fi totuși imprimată de fluxuri de capital care intră la nivel regional, pentru că mișcarea de întărire a zlotului polonez este chiar mai pronunțată.
CITEȘTE ȘI Personalizarea pieselor vestimentare. Următorul mare trend în business?Aprecierea nu este importantă în termen absolut, fiind vorba de un câștig de un ban sau de o întărire de 0,27% în raport cu moneda unică europeană față de ziua precedentă, însă mișcarea tot este notabilă având în vedere deviațiile mici caracteristice leului în ultimii ani și reperele de tranzacționare de la cumpăna dintre ani. Pe graficul atașat, se vede o tendință a cotației de evadare cu putere din coridorul de variație delimitat anterior.
Impulsul favorabil leului nu trebuie interpretat neapărat ca o reacție la momentul politic, fiind vorba mai degrabă de o suprapunere cu o tendință regională. Intrări de capital ale nerezidenților au favorizat, spre exemplu, și zlotul polonez, care în ultimele 2 zile s-a întărit cu 1,5% față de euro, din zona de 4,3060 zloți pentru un euro către reperul de 4,2400 zloți pentru un euro, așa cum se vede pe graficul atașat.
Situația politică internă este însă complicată de calendarul electoral din acest an. În luna mai sunt alegeri locale, iar în noiembrie sunt programate alegerile parlamentare. Din septembrie ar trebui să crească pensiile cu 40% - măsură votată încă de anul trecut de majoritatea PSD/ALDE și pe care Cabinetul Orban a păstrat-o în vigoare.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ GALERIE FOTO Guvernul Orban a căzutMajorarea pensiilor cu un asemenea cuantum ar întinde la un nivel inacceptabil finanțele deja dezechilibrate ale României, care anul trecut a încheiat cu un deficit de 4,6% din produsul intern brut, cel mai mare din Uniunea Europeană.
“Votul de astăzi este primul pas în declanșarea anticipatelor în această vară. Drumul spre alegeri anticipate este dificil, dar ar elimina din incertitudinile fiscale, ceea ce ar fi pozitiv pentru activele financiare românești”, scrie analistul BCR Eugen Sinca.
Valentin Tătaru, economist ING, atrage atenția că demiterea Guvernului PNL ar putea deschide calea spre anticipate, dar ar putea însemna și o perioadă de instabilitate politică în creștere. “În orice caz, piețele vor analiza îndeaproape evenimentele”, arată Tătaru.
Pentru ca președintele să poată dizolva Parlamentul și să fie organizate, astfel, alegeri înainte de termen, parlamentarii ar trebui să respingă două propuneri de premier. Nu toți își doresc acest lucru. Parlamentarii și-ar pierde locul de muncă mai devreme, dar și pensia specială, pentru că nu au încheiat un mandat întreg. Unii dintre ei nu vor mai avea loc pe listele noului legislativ sau nu vor primi voturi suficiente.