Compania Națională Romtehnica, aflată în coordonarea Ministerului Apărării Naționale (MapN) și care acționează ca interfață între industria românească de apărare și partenerii externi ai acesteia, a încheiat un acord-cadru pe 4 ani pentru cumpărarea de rachete antitanc, relevă date analizate de Profit.ro.
Valoarea totală a achiziției se ridică la peste 358 milioane lei plus TVA, adică mai mult de 426 milioane lei cu tot cu taxă.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Acordul-cadru de furnizare de rachete antitanc a fost semnat cu compania Eurospike GmbH, înregistrată în Germania. Aceasta este un joint-venture între producătorii germani de armament Diehl Defence (40%) și Rheinmetall Defence Electronics (40%), plus o subsidiară olandeză a celui israelian Rafael Advanced Defense Systems (20%).
Furnizorul va livra rachete model Spike LR2, de generația a 5-a, conceput de israelienii de la Rafael.
Primele modele Spike datează însă din mileniul trecut, forțele armate ale Israelului folosindu-le pentru prima dată în războiul din Liban din 1982. Armata israeliană le utilizează și în actualul conflict cu Hamas din Gaza.
În total, peste 40 de țări au comandat diferite modele de rachete Spike.
CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Turcii încep lucrările la ultimul lot al Autostrăzii Moldovei
Înțelegerea a fost semnată de Romtehnica prin negociere directă fără publicare prealabilă, permisă de legislația în vigoare a achizițiilor militare în mai multe situații.
În cazul de față, potrivit Romtehnica, situațiile au fost două: ″din motive tehnice sau pentru motive legate de protecția unor drepturi de exclusivitate, contractul de achiziție publică poate fi atribuit numai unui anumit operator economic″ și ″este necesară achiziționarea de la furnizorul inițial a unor cantități suplimentare de produse destinate înlocuirii parțiale sau extinderii echipamentelor/instalațiilor livrate anterior, iar schimbarea furnizorului inițial ar pune autoritatea contractantă în situația de a achiziționa produse care, datorită caracteristicilor tehnice diferite de cele deja existente, determină incompatibilități sau dificultăți tehnice sporite de operare și întreținere″.
CITEȘTE ȘI Premierul olandez, favorit la șefia NATO: Nu vă mai plângeți de Trump ci concentrați-vă pe interesele Europei și susținerea UcraineiAcordul-cadrul a fost încheiat de Romtehnica în numele și pe seama UM 01144 din Roman, Neamț, unde funcționează Baza 3 Logistică ″Zargidava″.
Compania românească de stat a mai cumpărat la finalul lui 2018, de la Rafael Advanced Defense Systems, rachete antiblindate de tip Spike ER, destinate echipării elicopterelor IAR-30 SOCAT. Valoarea acordului-cadru încheiat atunci, tot prin negociere directă, s-a ridicat la aproape 300 milioane lei plus TVA.