FOTO România și Moldova, acorduri cu Microsoft și UiPath

FOTO România și Moldova, acorduri cu Microsoft și UiPath
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 dec 2022

Republica Moldova și România au anunțat, la Chișinău, semnarea unui Memorandum de Înțelegere (MoU) trilateral între cele două guverne și Microsoft Corp. Scopul colaborării este de a progresa și accelera proiecte de transformare digitală în ambele țări.

De asemenea, Iurie Țurcanu, viceprim-ministru al Republicii Moldova, Sebastian Ioan Burduja, ministrul Cercetării din România și Mateusz Majewski, vice-președinte regional pentru Europa de Est la UiPath au semnat, la Chișinău, un Acord de colaborare pentru a crește nivelul competențelor digitale ale personalului administrației publice, precum și a îmbunătăți infrastructura digitală și capabilitățile digitale ale României și Republicii Moldova, în special în contextul valorificării noilor tehnologii.

Urmărește-ne și pe Google News
Ciolacu amenință Austria cu șefia OSCE CITEȘTE ȘI Ciolacu amenință Austria cu șefia OSCE

Memorandumul de înțelegere formalizează planurile pentru România și Moldova de a crea și implementa un spațiu digital comun care să permită schimbul de cunoștințe, tehnologii și expertiză tehnică. Microsoft va sprijini aceste eforturi ale ambelor guverne, ajutând la modernizarea capabilităților tehnice respective și la îmbunătățirea eficienței operaționale în sectoarele public și privat. Conform planului, toate părțile vor colabora pentru dezvoltarea sectoarelor naționale de Tehnologia Informației și Comunicațiilor (TIC) din România și Moldova; construirea infrastructurii digitale, accelerarea serviciilor de e-guvernare, dezvoltarea politicilor legislative bazate de tip cloud first și creșterea competențelor digitale, arată un comunicat de presă, al Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării.

„Această colaborare deschide perspective și oportunități extraordinare pentru dezvoltarea digitală a Republicii Moldova și a României, fiind un catalizator al agendei noastre digitale comune și un element important de sustenabilitate, care include și formarea specialiștilor de înaltă calitate în instituțiile din Republica Moldova. Microsoft nu are nevoie de prezentare,produsele lor au fost întotdeauna au fost în topul clasamentelor. Tehnologiile Microsoft sunt cele mai utilizate în sectorul public din Republica Moldova și oferă soluții eficiente pentru un spectru foarte larg de probleme. Cu acest prilej, țin să vă mulțumesc personal ministrului Sebastian Burduja precum și echipei pe care o conduce pentru încredere, pentru sprijinul constant și susținerea necondiționată a aspirațiilor noastre de a valorifica împreună potențialul digital al Republicii Moldova”, a afirmat, la semnare, Iurie Țurcanu, viceprim-ministru al Republicii Moldova.

FOTO România și Moldova, acorduri cu Microsoft și UiPath

La rândul său, ministrul Sebastian Burduja a spus că „evenimentul de astăzi marchează una dintre principalele mele priorități de la preluarea mandatului, acela de a crea un «spațiu digital comun» între România și Republica Moldova”.

„Ne dorim adesea poduri fizice peste Prut. Dar cel puțin la fel de importante sunt punțile digitale, care vor aduce economia viitorului, cu toate oportunitățile ei, pe ambele maluri ale Prutului. Microsoft reprezintă unul dintre vârfurile industriei mondiale de software și mă bucură deschiderea si implicarea găsite în această colaborare. Așa cum am demonstrat de multe ori, parteneriatul cu mediul privat este prioritar pentru activitatea ministerului pe care îl conduc. Mă bucur să fiu alături de viceprim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Țurcanu, și de toți frații noștri, pentru a construi împreună un viitor comun”, a completat Burduja, conform sursei citate.

Noi tensiuni în nordul Kosovo - drumuri blocate și schimburi de focuri. Belgradul vrea să desfășoare polițiști și militari sârbi în regiune CITEȘTE ȘI Noi tensiuni în nordul Kosovo - drumuri blocate și schimburi de focuri. Belgradul vrea să desfășoare polițiști și militari sârbi în regiune

Michelle Simmons, Director General al regiunii Microsoft CEE Multi-Country, a declarat că „echipa noastră este angajată să colaboreze strâns cu partenerii noștri guvernamentali pentru a beneficia comunitățile în care deservim și în care trăim. Transformarea pe termen lung, care creează un viitorul incluziv, echitabil și durabil pentru toată lumea necesită o schimbare sistemică – și suntem încântați să colaborăm cu guvernul, întreprinderile și oamenii din Moldova pentru a ajuta la realizarea acesteia”.

Totodată, directorul general Microsoft România Bogdan Putinică a afirmat că parteneriatele de succes se bazează pe transparență, încredere și o agendă comună în beneficiu reciproc. În calitate de partener mândru al României, „suntem onorați să contribuim la dezvoltarea digitală a țării”.

„Prin dezvoltarea unui spațiu digital comun pentru partajarea tehnologiei, abilităților și ideilor, ne vom asigura că România este capabilă să valorifice beneficiile economice și societale care vin din infrastructurile și sistemele digitale rezistente și sigure”, a adăugat Putinică, potrivit sursei menționate.

Tot luni, a fost semnat un acord care prevede cooperarea între Republica Moldova, România și UiPath în vederea consolidării domeniului tehnologiei informației. Acordul a fost semnat între Iurie Țurcanu, viceprim-ministru al Republicii Moldova, Sebastian Ioan Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării din România și Mateusz Majewski, vice-președinte regional pentru Europa de Est la UiPath, potrivit unui comunicat de ppresă al Ministerului.

Cei trei semnatari au discutat despre ecosistemul digital din România și Republica Moldova și despre necesitățile stringente ale celor două state de a dezvolta și lansa inițiative comune de transformare digitală  și creștere a capacității administrative.

Obiectivul general al acestei cooperări este de a sprijini eforturile guvernamentale de dezvoltare a domeniului tehnologiei informației în sectoarele public și privat din România și Republica Moldova prin infrastructură digitală îmbunătățită, politici moderne și competențe digitale.

Este urmărită în principal: - consolidarea infrastructurii digitale din sectorul public și privat a României și Republicii Moldova; - susținerea proceselor de dezvoltare a societății digitale și economiei digitale inovatoare și reziliente în ambele state; - dezvoltarea unui spațiu digital comun pentru creșterea calității serviciilor electronice și asigurarea unui mediu digital sigur pentru toți cetățenii României și Republicii Moldova.

viewscnt
Afla mai multe despre
romania
uipath
microsoft