Reformele din Ungaria nu sunt suficiente pentru a debloca banii din fondurile europene, spune Comisia Europeană

Reformele din Ungaria nu sunt suficiente pentru a debloca banii din fondurile europene, spune Comisia Europeană
scris 10 dec 2022

Ungaria nu a pus în aplicare suficiente reforme pentru a îmbunătăți garanțiile anticorupție, a declarat vineri Comisia Europeană, care recomandă ca miliardele de euro ce i-ar reveni Ungariei din fondurile europene să rămână blocate, relatează Reuters.

Comisia Europeană își menține propunerea de a îngheța finanțarea de miliarde de euro pentru Ungaria, în ciuda măsurilor luate recent de Budapesta împotriva corupției. Comisarul european pentru buget, Johannes Hahn, a adresat o scrisoare în acest sens, vineri, actualei Președinții cehe a Consiliului UE, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit comisarului pentru buget, Johannes Hahn, riscul utilizării necorespunzătoare a fondurilor UE există în continuare. Statele membre UE sunt însă cele care trebuie să decidă dacă și cât de multe fonduri UE vor rămâne înghețate pentru Ungaria, astfel încât se duc negocieri de ultim moment, mai ales în condițiile în care Budapesta ripostează blocând alte decizii UE.

Scandal de corupție la Parlamentul European. Vicepreședintă reținută, Qatar, suspectat CITEȘTE ȘI Scandal de corupție la Parlamentul European. Vicepreședintă reținută, Qatar, suspectat

Din cauza riscurilor în materie de corupție din Ungaria, Comisia Europeană a propus în septembrie să fie blocate plăți în valoare de aproximativ 7,5 miliarde de euro pentru această țară, însă Budapesta avea încă posibilitatea de a evita această măsură prin reforme sau măcar de a reduce suma blocată. Cu toate acestea, la sfârșitul lunii noiembrie, Comisia Europeană ajunsese deja la concluzia că Ungaria "nu a pus în aplicare în mod adecvat aspecte-cheie din cele 17 măsuri de corecție solicitate".

"Există în continuare riscul ca banii de la bugetul UE să nu fie folosiți în mod corespunzător. Evaluarea noastră finală din 30 noiembrie rămâne valabilă", a scris vineri comisarul Johannes Hahn pe Twitter.

Decizia dacă și cât de multe fonduri UE vor fi efectiv înghețate pentru Ungaria aparține statelor UE. Ele amânaseră votul care trebuia dat marți și ceruseră Comisiei Europene o evaluare actualizată. Ministrul german de finanțe, Christian Lindner, a justificat acest lucru prin faptul că în Ungaria au existat evoluții după ce Comisia și-a prezentat primul raport. Cu toate acestea, Comisia a constatat acum că au existat doar modificări foarte limitate față de prima analiză.

Termenul-limită pentru o decizie din partea statelor UE este 19 decembrie.

În acest context, guvernul naționalist de dreapta de la Budapesta blochează decizii importante la nivelul UE. La începutul acestei săptămâni, de exemplu, miniștrii de finanțe nu au reușit să ajungă la o decizie cu privire la un ajutor de 18 miliarde de euro pentru Ucraina din cauza veto-ului exercitat de Budapesta. Taxarea minimă a companiilor, convenită la nivel internațional de statele UE împreună cu alte 130 de țări, a fost, de asemenea, retrasă de pe ordinea de zi din cauza împotrivirii Ungariei, în condițiile în care ambele decizii trebuiau luate cu unanimitate.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeana
ungaria
fonduri europene