Guvernul a discutat, miercuri, în prima lectură, o ordonanță de urgență cu o serie de măsuri menite a asigura continuitatea drepturilor dobândite de către cetățenii britanici care și-au exercitat dreptul de a locui, munci sau de a studia în România, în calitate de cetățeni ai Uniunii Europene, și după Brexit.
Potrivit premierului Dăncilă, ordonanța cuprinde măsuri ce vizează dreptul de ședere, accesul la piața muncii, la educație, recunoașterea calificărilor profesionale, drepturi de securitate socială sau decontarea serviciilor medicale.
Prevederile ordonanței se referă strict la scenariul în care Marea Britanie se retrage din Uniunea Europeană fără acord, iar aceste drepturi vor fi garantate respectând principiul reciprocității față de tratamentul aplicabil cetățenilor români de către Marea Britanie.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Senatorii elimină prevederile adoptate de Guvern privind vânzarea cartelelor prepay doar cu buletinul. Cei care alertează fals la 112 suportă cheltuielileOrdonanta de urgență reglementează și situația cetățenilor români care își au exercitat dreptul la liberă circulație pe teritoriul Marii Britanii pe perioada în care aceasta era stat membru al Uniunii Europene.
Astfel, persoanele care urmează un tratament medical la data Brexitului vor beneficia în continuare de acoperirea asigurării medicale pe o perioadă suficientă finalizării tratamentului în curs. În mod similar cetățenii britanici din România vor putea beneficia de acoperire a tratamentelor medicale aflate în desfășurare la data retragerii.
Ordonanța include, de asemenea, dispozitii speciale privind cetățenii români care la data retragerii au beneficiat de un drept de ședere în Regatul Unit și care iau decizia de a se întoarce în România. Astfel, este reglementat accesul acestora la diferite categorii de prestații sociale, precum și recunoașterea în România a studiilor, calificărilor profesionale și exercitarea profesiilor realizate în Regatul Unit.