FOTO Obligațiunile plasate în decembrie de Consiliul Județean Cluj ajung la cota Bursei. Investiții într-o infrastructură cât un drum până la Veneția. Clujul - primul județ care face acest exercițiu de piață în ultimul deceniu

FOTO Obligațiunile plasate în decembrie de Consiliul Județean Cluj ajung la cota Bursei. Investiții într-o infrastructură cât un drum până la Veneția. Clujul - primul județ care face acest exercițiu de piață în ultimul deceniu

Alin Tișe, președintele CJ Cluj

scris 18 ian 2024

Titlurile obligatare cu maturitate de 10 ani în valoare de 76 milioane euro ale Consiliului Județean Cluj, anunțate de Profit.ro, au intrat în ringul bursier de la BVB. Emitentul analizează opțiuni pentru revenirea pe piața de capital, pentru atragerea unor noi finanțări.

Gama de instrumente disponibile la tranzacționare la Bursa de Valori București se lărgește începând de astăzi prin listarea emisiunii de obligațiuni denominate în moneda unică europeană a Consiliului Județean Cluj, scadentă în anul 2033 (CJC33E).

Urmărește-ne și pe Google News

Clujul este primul județ care face acest exercițiu de piață în ultimul deceniu, atrage atenția Valentin Miron, care prin VMB Partners a fost consultant al emitentului pentru plasarea obligațiunilor. El spune că este un model și pentru alte municipalități care pot obține un rating bun să acceseze finanțări prin obligațiuni. La cota BVB mai au listate obligațiuni, dar municipale, județele Alba, Bihor, Hunedoara și Timiș, precum și alte 15 orașe.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
GRAFICE Pilonul II a făcut plăți de peste 2 miliarde de lei către beneficiari, dintre care aproape jumătate doar în 2023 CITEȘTE ȘI GRAFICE Pilonul II a făcut plăți de peste 2 miliarde de lei către beneficiari, dintre care aproape jumătate doar în 2023

Noua emisiune este structurată într-un număr de 756.800 de titluri cu o valoare nominală de 100 de euro, ceea ce ridică valoarea acesteia la 75,68 milioane euro, exact ținta vizată a fi atrasă după o analiză a structurii bugetare și a plafoanelor de îndatorare. Cuponul dobânzii este Euribor la 6 luni plus 3,25%, cu opțiunea unor rambursări anticipate începând cu anul 2029.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, entitate care derulează proiecte de investiții cu o valoare agregată de 1 miliard de euro, afirmă că a devenit convins în discuțiile cu consultanții că obligațiunile reprezintă o variantă de finanțare mai bună decât împrumutul bancar, prin modul de rambursare, timpul elongat și adecvarea cu strategia administrației locale.

AVERTISMENT JP Morgan: România se decuplează de vecinii din Europa Centrală. Banca americană recomandă investitorilor reducerea expunerii pe titlurile de stat românești. Riscuri de deteriorare a condițiilor fiscale CITEȘTE ȘI AVERTISMENT JP Morgan: România se decuplează de vecinii din Europa Centrală. Banca americană recomandă investitorilor reducerea expunerii pe titlurile de stat românești. Riscuri de deteriorare a condițiilor fiscale

În mod particular, Tișe face trimitere la ideea că efortul unei investiții pe termen lung trebuie dispersat pe mai multe generații. Spre exemplu, nu este normal ca, în 2 ani, două generații de clujeni să plătească pentru un spital care se va amortiza în 50 de ani.

„Acesta a fost un element definitoriu pe care l-am avut în vedere atunci când am decis să mergem pe această variantă alternativă, aceea de a duce responsabilitatea și, practic, obligația de a suporta aceste investiții de mai multe generații care se bucură de acest obiectiv”, spune președintele Consiliului Județean.  „Drumurile nu se fac pentru un an, un spital nu se face pentru un an, un stadion nu se face pentru un an, un aeroport nu se face pentru un an...”

TABEL Producția OMV Petrom a scăzut cu 5% în 2023, dar a depășit estimările companiei, chiar și pe cele revizuite CITEȘTE ȘI TABEL Producția OMV Petrom a scăzut cu 5% în 2023, dar a depășit estimările companiei, chiar și pe cele revizuite

Ieșirea în piață a Consiliului Județean a fost una cu succes în ultima parte a anului trecut. Daniela Secară, CEO la BT Capital Partners, din sindicatul de intermediere, a făcut trimitere la timpul record în care s-a realizat operațiunea de piață. Practic, de la selectarea pe 25 octombrie a conmsorțiului de intermediere și până la intrarea la tranzacționare la BVb au trecut mai puțin de 3 luni.

„Este îmbucurător faptul că autoritățile publice locale se reorientează către piața de capital pentru asigurarea unui mix optim de surse de finanțare pentru proiectele proprii de investiții”, spune Nicoleta Ruxandrescu, Head of Investment Banking & Investor Relations la Alpha Bank. „Interesul investitorilor a fost foarte ridicat pentru această emisiune de obligațiuni a județului Cluj, ceea ce este un senal pozitiv pentru potențialul acestui instrument de finanțare și sperăm ca alte autorități să urmeze.”

FOTO Hidroelectrica: Un bancher veteran, care a lucrat în BNR și înainte de Revoluție, propus drept candidat alternativ pentru reprezentarea acționarilor minoritari în board CITEȘTE ȘI FOTO Hidroelectrica: Un bancher veteran, care a lucrat în BNR și înainte de Revoluție, propus drept candidat alternativ pentru reprezentarea acționarilor minoritari în board

Interesul s-a păstrat și la intrarea în ringul buriser de la BVB, evenimentul organizat la deschiderea ședinței de tranzacționare de la BVB având interes din partea presei și a unor participanți la piață. „Începe să-mi placă aici, la București”, spune Tișe, făcând trimitere la șirul de întrebări. „La Cluj doar lucrăm, vorbim și nu ne ascultă nimeni...”

„Peste 3 sferturi din numărul de listări din ultimii 6 ani, în perioada 2019-2024, sunt emisiuni de obligațiuni”, atrage atenția Radu Hanga, președintele Bursei de Valori București. Directorul general al operatorului BVB, Adrian Tănase, punctează că trendul este normal în sensul ca, după finanțarea administrației centrale prin listarea succesivă de titluri de stat, să vină și administrația locală pentru a vinde obligațiuni municipale.

Simtel Team și-a înființat furnizor de energie, după ce a devenit producător CITEȘTE ȘI Simtel Team și-a înființat furnizor de energie, după ce a devenit producător

Alin Tișe amintește că județul Cluj dispune de cel mai mare PIB pe cap de locuitor după București și are în vedere analizarea bugetelor și a structurii de îndatorarea pentru posibilitatea de a atrge în viitor finanțări noi, pentru modernizarea și dezvoltarea Aeroportului Cluj, pentru construcția de spitale, drumuri și alte obiective importante, obiectivul final fiind acela de a asigura minimul confort cetățenilor.

Deocamdată, toți banii obținuți în actuala rundă de finanțare – fie că este vorba de rambursări de credite sau de angajamente în proiecte noi – vor merge pentru investiții. Clujul va fi primul județ în care toate drumurile județene vor fi asfaltate. Este vorba despre o rețea cu o lungime totală de 1.500 de kilometri, echivalentul distanței de la Cluj-Napoca până la Veneția...

viewscnt
Afla mai multe despre
obligatiuni
cj cluj
alin tise
bt capital partners
alpha bank
bvb
bursa
radu hanga
adrian tanase