Achiziția a 32 de avioane F-35 reprezintă cel mai important contract semnat după Revoluție de către România în direcția înzestrării armatei, a arătat premierul Ciolacu la semnarea documentului.
Contractul a fost semnat de ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, și ambasadoarea SUA la București, Kathleen Kavalec, după ce proiectul de lege privind achiziția a 32 de avioane F-35 a fost promulgat de președinte săptâmâna trecută.
Premierul a arătat că legea va permite derularea în condiții optime a achiziției de echipamente și servicii specifice F-35, instruirea piloților și personalului tehnic-ingineresc.
”Totodată, este important de precizat că această achiziție nu are doar un impact militar, ci și unul economic. Prin integrarea acestor avioane în Forțele Armate Române, România va stimula dezvoltarea sectorului apărării și va sprijini crearea de locuri de muncă în domenii cheie ale industriei de apărare și tehnologie”, a declarat premierul Ciolacu.
La rândul său, ambasadoarea SUA, Kathleen Kavalec, a felicitat România pentru angajamentul de a loca până la 2,5% din PIB pentru cheltuielile de apărare și a arătat că senzorii de ultimã generatie, caracteristicile stealth si arhitectura de luptă centratã pe retea ale F-35 vor permite României sã opereze mai eficient într-un mediu de securitate în rapidã schimbare.
”Provocările de securitate cu care ne confruntăm astäzi sunt semnificative, iar România, ca aliat NATO pe flancul estic, a fost direct afectatã de războiul de agresiune al Rusiei aici, în Europa. Chiar luna trecută, Fortele Aeriene Române si aliatii au mobilizat avioane de luptă F-16 în urma detectării unei încälcãri a spatiului aerian al României în apropierea Mării Negre. Aceste acte iresponsabile ale Rusiei reprezintä un risc persistent pentru România si pentru alti aliati de pe flancul estic. În acest mediu cu cerinte de securitate extinse în cadrul Aliantei si în scopul protejärii suveranitätii nationale, România si-a demonstrat angajamentul fată de apărare si rolul său de lider în regiune”, a spis Kavalec.
CITEȘTE ȘI Amnistia fiscală - ANAF a aprobat ștergeri de datorii doar pentru circa 19.000 persoane și firme din peste 100.000 de cereri procesate. Cât a încasat din datoriile vechi
Costul total al contractului F-35 este estimat la 6,5 miliarde dolari plus TVA , însă valoarea finală ar putea fi diferită.
CITEȘTE ȘI Burduja: Nu am un glob de cristal, dar la cum arată piața acum, românii vor plăti din primăvară la energie prețuri mai mici decât cel mai mare plafon actual, de 1,3 lei/kWhFondurile vor proveni din bugetul MApN ″sau prin împrumuturi ori garanții de împrumuturi oferite de Guvernul SUA sau printr-o combinație a acestora″, stipulează draftul de act normativ.
Banii împrumutați de americani vor fi ținuți la sucursala din New York a băncii centrale a SUA, Federal Reserve.
CITEȘTE ȘI Americanii discută vânzarea Zentiva, prezentă și în România, într-o tranzacție de 5 miliarde euroAchiziția va include și acorduri de cooperare industrială cu producătorul avioanelor, constând în transferuri de tehnologii și/sau produse, precum și în prestarea de servicii de către companiile românești din industria de apărare.
După cum a relatat Profit.ro, Guvernul de la București a aprobat în vară unele modificări legislative pentru a putea accesa din partea SUA credite substanțiale și la dobânzi avantajoase, apropiate de costurile la care se împrumută Trezoreria americană, destinate achiziției de armament și sprijinirii industriei de armament. De această facilitate a beneficiat până în prezent doar Polonia.
CITEȘTE ȘI Investigație declanșată pentru taxele percepute de Visa și MastercardAnul trecut, autoritățile de la Washington au decis ca România să fie exceptată de la o prevedere a legii americane din 1961 privind asistența acordată țărilor străine (Foreign Assistance Act of 1961 - FAA) care stipulează că nu pot beneficia de asistență guvernele care au restanțe mai lungi de 1 an la împrumuturi contractate de la SUA.
România este restantă la un împrumut contractat în 1992 de la americani, pentru achiziția de bumbac din import. Recent, a fost elaborat un nou proiect de lege de rambursare a restului de plată, de peste 6,7 milioane dolari.