Firea pierde al treilea proces în speța companiilor municipale înființate ilegal, însă acestea ar putea fi salvate de noul Cod Administrativ

Firea pierde al treilea proces în speța companiilor municipale înființate ilegal, însă acestea ar putea fi salvate de noul Cod Administrativ
scris 26 iun 2019

Primăria Capitalei a pierdut al treilea proces la rând în speța companiilor municipale a căror înființare a fost declarată ilegală de instanța de judecată în noiembrie anul trecut, Curtea de Apel București respingând o nouă cerere de revizuire a respectivei sentințe înaintată de municipalitatea bucureșteană.

Curtea de Apel București a decis în noiembrie anul trecut, în recurs, anularea hotărârilor CGMB de aprobare a înființării unui număr de 20 de companii municipale bucureștene, dintr-un total de 22 care fac parte din holdingul municipal pus pe picioare la inițiativa primarului general Gabriela Firea, admițând solicitarea în acest sens a USR și a două consiliere generale ale partidului, Roxana Wring și Ana Maria Ciceală.

Urmărește-ne și pe Google News

Hotărârile CGMB de înființare a companiilor municipale au fost anulate de instanță ca ilegale din cauza faptului că nu fuseseră adoptate cu voturile a cel puțin două treimi dintre membrii Consiliului ceea ce, în viziunea Curții de Apel, a constituit o încălcare a Legii administrației publice locale.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Tranzacție: Gallagher, al patrulea broker de asigurări din lume, preia 30% din acțiunile unui mare broker cu operațiuni în România CITEȘTE ȘI Tranzacție: Gallagher, al patrulea broker de asigurări din lume, preia 30% din acțiunile unui mare broker cu operațiuni în România

Ulterior, în februarie anul acesta, Primăriei i s-a respins o primă cerere de revizuire a sentinței.

Recent, municipalitatea Capitalei a pierdut un nou proces în care ceruse revizuirea.

"Admite excepția inadmisibilității invocată de intimata Uniunea Salvați România. Respinge cererea de revizuire întemeiată pe art. 509 alin. 1 pct. 1 Cpc – extra petita, ca inadmisibilă. Admite excepția lipsei de interes invocată de intimata Uniunea Salvați România. Respingere cererea de revizuire întemeiată pe art. 509 alin. 1 pct.1 Cpc – minus petita, ca fiind lipsită de interes. Definitivă", se arată în minuta ultimei decizieii a Curții de Apel București. 

Facebook vrea să acorde utilizatorilor mai mult control asupra notificărilor agresive CITEȘTE ȘI Facebook vrea să acorde utilizatorilor mai mult control asupra notificărilor agresive

Potrivit Codului de procedură civilă, revizuirea unei hotărâri judecătorești pronunțate asupra fondului sau care evocă fondul poate fi cerută dacă s-a pronunțat asupra unor lucruri care nu s-au cerut sau nu s-a pronunțat asupra unui lucru cerut ori s-a dat mai mult decât s-a cerut.

"Am câștigat o nouă revizuire în procesul companiilor municipale. Justiția confirmă a treia oară că Gabriela Firea a înființat ilegal companiile sugativă de 600 milioane de euro, banii bucureștenilor. Îi cer primarului general să respecte legea și să desființeze de îndată aceste companii! Banii dați și patrimoniul trebuie să se întoarcă urgent la primărie. Companiile municipale trebuie desființate!", a declarat consilierul general USR Ana Maria Ciceală. Primăria Capitalei nu a transmis nici o reacție până în momentul publicării acestui material.

Legea administrației publice locale prevede în prezent că orice decizie de Consiliu Local referitoare la patrimoniul unității administrativ teritoriale trebuie luată cu majoritate calificată, de două treimi. Însă noul Cod Administrativ, adoptat ieri de Guvern prin OUG, păstrează necesitatea majorității calificate doar pentru deciziile de înstrăinare a patrimoniului, în timp ce cele de închiriere, concesionare sau dare în administrare a patrimoniului se vor lua cu majoritate simplă. Această modificare legislativă ar putea salva companiile municipale bucureștene.  

Pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a CGMB se află 4 proiecte de confirmare a unor hotărâri anterioare de înființare a unor companii municipale, dintre cele anulate în noiembrie 2018 de Curtea de Apel București pe motiv de ilegalitate. Este vorba de confirmarea hotărârilor CGMB de înființare a companiilor municipale Consolidări, Eco Igienizare, Iluminat Public și Parking, despre care se afirmă în documentele de fundamentare a proiectelor de confirmare că prestează servicii publice esențiale pentru bucureșteni, care trebuie conservate.

În documentele citate se arată că hotărârile inițiale CGMB de înființare a companiilor municipale respective au fost invalidate de instanță din cauza unui viciu de aprobare, respectiv ca urmare a faptului că nu au fost adoptate cu voturile a două treimi dintre membrii CGMB, ceea ce, în viziunea Curții de Apel, a constituit o încălcare a Legii administrației publice locale.

"Viciul de care au fost afectate hotărârile CGMB anulate prin hotărâre definitivă a Curții de Apel se referă la lipsa majorității necesare a voturilor consilierilor ce intră în alcătuirea CGMB. Ca regulă și de principiu, confirmarea utilizată în scopul acoperirii unui viciu de care un act administrativ unilateral este afectat ar trebui să îmbrace forma unei manifestări de voință care, prin maniera în care este formalizată/exteriorizată, să fie aptă să acopere/să asaneze viciul de care este afectat actul confirmat, astfel cum a fost emis inițial un asemenea act. În aceste condiții, dacă viciul este cel al lipsei majorității necesare a consilierilor membri ai CGMB, atunci actul de confirmare ar trebui adoptat cu majoritatea care nu a fost realizată la data adoptării inițiale a actului administrativ viciat", se afirmă în documentele citate.

Cu alte cuvinte, se consideră că, dacă CGMB va adopta cu voturile a cel puțin două treimi dintre membrii săi hotărâri de confirmare a hotărârilor anterioare de înființare a companiilor municipale anulate de instanță, acest lucru va "rezolva" problema constatată și sancționată de judecători și va repune în legalitate companiile municipale respective.

FOTO A fost desemnat cel mai bun restaurant din lume CITEȘTE ȘI FOTO A fost desemnat cel mai bun restaurant din lume

Pentru asta, însă, va fi nevoie și de voturi din partea Opoziției.

În aprilie, la o întâlnire cu liderii de grupuri politice din Consiliul General al Municipiului București, primarul Firea a spus că își dorește să se găsească soluții pentru salvarea unora dintre companiile municipale care au fost înființate pentru ca bucureștenii să aibă servicii de calitate ”la prețuri corecte”. Firea a afirmat că, prin înființarea companiilor municipale, a ”supărat cinci-șase firme care au căpușat bugetul Capitalei”, dar a adăugat că este dispusă să continue demersul.

Era vorba chiar de companiile municipale pentru care acum se cere confirmarea hotărârilor de înființare declarate ilegale de instanță: Consolidări, Eco Igienizare, Iluminat Public și Parking.

VIDEO O companie germană afirmă că poate să transforme deșeurile plastice în carburant CITEȘTE ȘI VIDEO O companie germană afirmă că poate să transforme deșeurile plastice în carburant

”Companiile s-au înființat tocmai pentru a lupta cu hoția de la Primăria Municipiului București. Știu că am supărat cele cinci-șase firme care au căpușat bugetul Capitalei, dar eu merg mai departe. (…) De interes este să omorâm companiile municipale pentru că le-a creat Gabriela Firea. E un model folosit de mari capitale, doar în București nu trebuie să funcționeze. Totuși, cred că putem ajunge la un acord să salvăm măcar câteva dintre aceste companii, pentru a avea servicii de calitate la prețuri corecte”, a mai spus în primăvară primarul general.

Hotărârea Curții de Apel București din noiembrie 2018 nu a dus la declanșarea imediată a procedurilor de dizolvare a companiilor municipale, pe rolul instanțelor aflându-se în prezent procese intentate în acest scop de Opoziție. De asemenea, Prefectura București a cerut Tribunalului București să anuleze actele subsecvente hotărârilor de înființare a companiilor municipale, printre care majorări de capital, bugete și acte adiționale prin care s-au delegat servicii publice.

Primăria a reacționat inițial foarte agresiv la decizia Curții de Apel București, viceprimarul Aurelian Bădulescu transmițând Curții, printr-o scrisoare făcută publică, că autoritatea locală bucureșteană își rezervă dreptul de a se adresa "organelor competente să cerceteze săvârșirea unei infracțiuni de abuz în serviciu" în această cauză, considerând că decizia CAB este ilegală "cu intenție".

viewscnt
Afla mai multe despre
companii municipale
gabriela firea
primaria capitalei
cgmb
hotarari infiintare companii municipale ilegale