Guvernul a avizat astăzi Codul Administrativ, prin ordonanță de urgență, document care, în faza de dezbatere publică, prevede pensii speciale pentru primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții consiliilor județene.
Astfel, proiectul intrat în discuția Cabinetului stabilește că primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții consiliilor județene vor primi la momentul retragerii din activitate pentru limită de vârstă, pe lângă pensie, și o indemnizație specială.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Măsura era argumentată prin faptul că aleșii locali ar avea acum pensii mai mici decât unii angajați din primării sau consilii locale.
”Nivelul redus al pensiilor pentru limită de vârstă de care beneficiază primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții consiliilor județene din România generează profunde inechități între pensiile primite de aceștia și pensiile primite de unii subordonați ai acestora”, afirmau inițiatorii proiectului de lege.
Guvernul reglează însă situația și vine cu o mențiune: Acei primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți ai consiliilor județene care au avut ghinionul să fie condamnați definitiv pentru corupție trebuie să înțeleagă că nu pot primi (și) indemnizația specială.
Alte prevederi controversate incluse în Codul Administrativ
- Președintele țării are un termen de maximum 10 zile să decidă în cazul remanierilor de miniștri
-Pot fi membri ai Guvernului persoanele condamnate penal, dar pentru care a intervenit reabilitarea
- Transferul răspunderii de la primari către funcționarii publici
„Aleșii locali vor răspunde exclusiv pentru aprecierea necesității și oportunitatea actelor administrative. Acest lucru nu înseamnă că nu răspund pentru legalitate. Pot înțelege poziția sindicatelor din administrație. Pot înțelege, dar doar până la un anumit punct ipoteza conform căreia orice nobil, ca să nu spun baron local, pune un funcționar public să facă o ilegalitate și doar funcționarul public răspunde. Acest lucru este fals. Și o spun cu toată responsabilitatea funcției mele. niciodată niciun ales local nu trebuie să oblige, să sugereze sau să ceară unui funcționar public să încalce legea. Funcționarul public este protejat de o lege specială vizavi de refuzul de a comite un act pe care îl consideră ilegal. În schimb, știm cu toții, la nivelul tuturor ministerelor că există și funcționari care refuză să semneze un act administrativ, deși știu că acest lucru este perfect legal. Totuși, dacă ne dorim ca fiecare să aibă responsabilitatea funcției sale, și acest lucru trebuie să se întâmple și în administrația publică locală. Niciun funcționar nu este încurajat să încalce legea și orice funcționar public trebuie să spună atunci când un șef îi cere încălcarea legii, să îl refuze”, spune în schimb vicepremierul Daniel Suciu.
De asemenea, mandatele aleșilor locali vor fi validate de instanța de judecată.