Municipalitatea Capitalei și Ministerul Finanțelor Publice au semnat recent o convenție de împrumut prin care Primăria București a contractat un credit în valoare de 462,66 milioane lei, adică aproape 100 milioane euro, pe maxim 20 de ani, pentru plata subvențiilor restante ale Primăriei către RADET.
Mișcarea a devenit posibilă după ce, confirmând informațiile publicate anterior de Profit.ro, Guvernul a adoptat OUG cu derogări de la legislația în vigoare pentru a permite primăriilor să acceseze împrumuturi suplimentare din banii din privatizări de la Trezoreria Statului pe perioade de până la 20 de ani, în limita sumei de 700 milioane lei, în scopul de a-și achita restanțele înregistrate la plata subvențiilor pentru încălzirea populației.
În prima parte a lunii trecute, Electrocentrale București (ELCEN), furnizorul de agent termic al RADET, a trimis o scrisoare membrilor Consiliului General al Municipiului București (CGMB) în care avertiza că, din cauza neachitării de către Primăria Capitalei a subvenției destinate RADET pentru acoperirea diferenței dintre costurile Regiei și prețul redus plătit de gospodăriile populației pentru căldură și apă caldă, RADET avea la acea dată o datorie scadentă față de ELCEN în sumă de 120 milioane lei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Blocajul se propagă în lanț. Fără banii de la RADET, ELCEN întâmpină dificultăți la plata facturilor aferente gazelor naturale livrate de producătorul de profil Romgaz.
Primăria a elaborat și un proiect de rectificare a bugetului Capitalei, care prevede diminuarea cu peste 608 milioane lei a veniturilor, dar și a cheltuielilor, față de prevederile bugetare inițiale.
Potrivit municipalității, rectificarea este necesară "având în vedere gradul efectiv de realizare a veniturilor în primele 5 luni ale anului curent, când se constată o diminuare a veniturilor bugetului local, urmare a încasărilor din cotele defalcate din impozitul pe venit în scădere semnificativă față de aceeași perioadă a anului 2018".
CITEȘTE ȘI VIDEO Proteste în Georgia: Protestatarii au încercat să intre în Parlament pentru a opri discursul unui parlamentar rusAstfel, în proiectul de rectificare a bugetului Capitalei, cheltuielile cu subvențiile pentru RADET sunt diminuate cu 300 milioane lei, acestea urmând să fie achitate din împrumutul proaspăt contractat.
Pe de altă parte, cheltuielile Administrației Spitalelor vor fi majorate cu peste 51 milioane lei, atât pentru construcții, cât și pentru echipamente și mijloace de transport.
Pe 11 iunie, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, declara, după o întâlnire a primarilor cu reprezentanții Guvernului, că există o promisiune fermă din partea premierului Viorica Dăncilă și a ministrului de Finanțe, Eugen Teodorovici, "astfel încât să se recupereze întreaga sumă care a dezechilibrat bugetele". Anterior, ea spunea că primăriile au bugetele mult mai mici decât li s-a promis la începutul anului, aflându-se într-un ”faliment nedeclarat”, și că s-a ajuns să nu poată fi asigurată funcționarea curentă, facturile fiind ținute neînregistrate pentru a nu se intra pe arierate.
CITEȘTE ȘI Apple recheamă în service o versiune de MacBook Pro din cauza problemelor cu bateriileTopul tăierilor de cheltuieli:
• Reabilitare sistem rutier și linii de tramvai Șoseaua Pantelimon: -25,24 milioane lei;
• Realizare rețele apă, canalizare, iluminat și drumuri în cartierul Henri Coandă: -20 milioane lei;
• Refacere și modernizare Patinoar Flamaropol: -20 milioane lei;
• Reabilitare fațade imobile: -19,9 milioane lei;
• Restaurare Palat Voievodal Curtea Veche: -12 milioane lei;
• Bunuri și servicii la Centrul de Creație, Artă și Tradiție: -11,476 milioane lei;
• Materiale și prestări servicii Clubul Sportiv Municipale București: -11,118 milioane lei;
• Achiziții imobile monumente istorice: -10 milioane lei;
• Reabilitare sistem termoficare: -10 milioane lei;
• Străpungere Nicolae Grigorescu – Pasaj Dudescu: -10 milioane lei;
• Consolidare, reabilitare, extindere fațadă sediu Primărie sector 5, Bulevardul Elisabeta: -10 milioane lei;
• Implementare sistem de transport cu bicicleta în zona centrală a Bucureștiului: -7 milioane lei;
• Subvenții construcții, consolidări, reparații de lăcașe de cult: -5,14 milioane lei.