Ministerul Finanțelor a confirmat informațiile transmise anterior de Profit.ro privind plata din buget a datoriei TVR către EBU, precizând că eliminarea televiziunii publice din această organizație ar fi determinat imposibilitatea transmiterii Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro, din acest an, iar operațiunea nu are impact asupra deficitului bugetar. Ministerul nu precizează însă nimic despre regimul ajutorului de stat, având în vedere că o parte din datoriile TVR sunt plătite din bani publici, în condițiile în care Guvernul a refuzat în primăvara acestui an să achite aceste datorii invocând chiar concurența neloială în relația cu celelalte televiziuni și riscul "de a fi sesizate toate forurile care țin cont de concurență pe plan european".
Profit.ro a anunțat, marți dimineața, în exclusivitate, că Guvernul va modifica de urgență legislația actuală pentru a permite ca din buget să fie scoși banii cu care televiziunea publică trebuie să își achite datoriile față de Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU).
Totalul datoriilor acumulate de TVR față de EBU, în perioada 2008-2016, se ridică la 17 milioane de franci elvețieni (15,3 milioane de euro).
Datoriile vor fi plătite din buget în contextul în care televiziunea publică nu a putut prelua drepturile de televizare a Campionatului European de fotbal, care începe vineri, și în care în luna august începe Olimpiada de vară, de la Rio de Janeiro.
La acest moment, legea stabilește că prin buget sunt aprobate fonduri alocate Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune pentru acoperirea unor cheltuieli de dezvoltare, pentru achiziționarea de echipamente și piese de schimb radio și televiziune, materiale consumabile necesare desfășurării activității specifice, precum și, integral, fondurile necesare pentru utilizarea stațiilor de emisie, a radioreleelor și a circuitelor video și fonice, datorate agenților economici din sistemul comunicațiilor. Sunt alocați bani și pentru asigurarea pazei, ca obiectiv de interes național, ca și pentru pentru achitarea cotizațiilor cuvenite organizațiilor guvernamentale internaționale.
În schimb, celelalte cheltuieli trebuie acoperite de cele două instituții din veniturile proprii.
În documentul obținut este amintit că, din cauza datoriilor față de EBU, TVR a fost exclusă de la ediția din acest an a concursului Eurovision și anunțată că a început procedura de excludere și din organizația internațională în care este membră.
"SRTV nu mai are acces la difuzarea evenimentelor sportive internaționale importante, edițiile FIFA World Cup din 2018 și 2022, dacă nu va lua măsuri urgente pentru a acoperi datoria acumulată. Pentru a redobândi calitatea de membru activ al EBU a SRTV, este necesară crearea de urgență a cadrului legal în vederea asigurării de la bugetul de stat a fondurilor necesare achitării obligațiilor financiare ale SRTV față de EBU", argumentează Guvernul.
În aceste condiții, legea va fi modificată de urgență pentru ca obligațiile financiare curente și restante ale TVR către EBU, reprezentând contribuții, taxe, cotizații, abonamente, licențe pentru drepturi de difuzare a programelor culturale, sportive, de divertisment, de știri, precum și costuri de transmisii și cheltuieli tehnice, să fie acoperite din fonduri publice.
După informațiile transmise de Profit.ro, Ministerul Finanțelor a confirmat că a inițiat o ordonanță de urgență prin care este creat cadrul legal pentru finanțarea de la bugetul de stat a obligațiilor financiare pe care Societatea Română de Televiziune le are la Uniunea Europeană de Radio și Televiziune.
"Precizăm că decizia de creare a cadrului legal nu are impact asupra deficitului bugetar, sumele asigurându-se cu încadrare în bugetul aprobat. Modificarea legislativă vine în urma datoriei pe care SRTv a acumulat-o față de EBU din 2008 până în prezent, în valoare de 17 milioane de CHF. Vechimea și amploarea datoriei, precum și faptul că planurile de eșalonare a achitării acesteia nu au fost respectate de SRTv din motive financiare, a dus la excluderea României de la ediția 2016 a Eurovision. Totodată, SRTv i-a fost comunicat faptul că a fost început procesul de excludere din EBU. Dacă nu sunt luate măsuri urgente pentru acoperirea datoriei, SRTv nu mai are acces la difuzarea unor evenimente culturale și sportive internaționale importante. Eliminarea din EBU ar fi determinat imposibilitatea transmiterii Jocurilor Olimpice de la Rio, Brazilia, din acest an", a transmis ministerul.
Instituția nu face însă nicio referire la regimul ajutorului de stat, având în vedere că o parte din datoriile TVR sunt plătite din bani publici, în condițiile în care Guvernul a refuzat în primăvara acestui an să achite aceste datorii ale TVR invocând chiar concurența neloială în relația cu celelalte televiziuni și riscul "de a fi sesizate toate forurile care țin cont de concurență pe plan european".
CITEȘTE ȘI TVR News se închide, după ce ANAF a pus sechestru pe conturile instituțieiLa sfârșitul lunii aprilie, organizatorii Eurovision au anunțat că au retras dreptul Televiziunii Române de a participa la ediția din acest an a concursului muzical internațional, deoarece nu au fost achitate datorii totalizând 16 milioane de franci elvețieni. Consecința este că România nu va participa la Eurovision 2016, iar TVR pierde și dreptul de a difuza anumite evenimente sportive, printre care Campionatul Mondial de Fotbal.
Decizia a fost luată după ce Guvernul de la București primise ca termen limită data de 20 aprilie să achite banii.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a precizat atunci că. în termenul scurt pe care l-a avut la dispoziție. Guvernul nu a putut găsi o soluție legală și corectă din punct de vedere concurențial pentru a face plata solicitată de EBU.
"Nu există o bază legală pe baza căreia să se poată face acest transfer financiar având în vedere că Societatea Română de Televiziune are multiple datorii. Ar fi o problemă de concurență neloială și de a fi sesizate toate forurile care țin cont de concurență pe plan european. Din păcate, nu am găsit soluția tehnică și legală, dincolo de soluția financiară prin care o eventuală plată să poată fi făcută", a declarat Suciu.
Reprezentantul Executivului a adăugat că plata datoriilor TVR trebuia rezolvată de mult timp, apreciind că nu este echitabil să fie acuzat actualul Cabinet de această situație.