Furnizorii de servicii de găzduire, de conținut sau de rețele de comunicații electronice destinate publicului vor fi obligați să elimine sau blocheze un astfel de conținut online, altfel vor risca amenzi de până la 100 de milioane de lei. Totodată, exprimarea inechivocă, indiferent de modalitate sau context, a intenției de săvârșire a unui act de terorism va fi considerată tentativă și va fi pedepsită cu închisoarea, asemenea actelor de terorism, conform unui proiect de lege promulgat astăzi de președintele Iohannis.
Prevederea din urmă a fost inclusă la dezbaterea din Camera Deputaților a proiectului de lege pentru modificarea legislației privind prevenirea și combaterea terorismului, adoptat de Parlament la finele lunii trecute. Singurul grup parlamentar care a declarat că se opune acestor noi prevederi a fost cel al UDMR, care a criticat toate noile prevederi aduse proiectului.
Legea transpune o directivă europeană, pentru care Comisia Europeană a deschis anul trecut procedura de infringement și care fusese adoptat de Parlament tot anul trecut. Curtea Constituțională, la sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție, a decis însă că anumite formulări din proiect încalcă legea fundamentală, astfel că proiectul trebuie reexaminat de Parlament și pus în acord cu Constituția.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Senatorii au eliminat din proiect formulările declarate neconstituționale, dar au adăugat o serie de prevederi privind blocarea site-urilor teroriste de către furnizorii de internet, precum și privind sancționarea accesării acestor site-uri.
Deputații din comisiile de specialitate s-au gândit să aducă și alte modificări proiectului de lege, introducând un amendament care completează definiția tentativei unui act de terorism.
Un articol al legii stabilea că ”se consideră tentativă și producerea sau procurarea mijloacelor ori a instrumentelor, luarea de măsuri precum și înțelegerea intervenită între cel puțin două persoane învederea săvârșirii unui act de terorism”.
Definiția tentativei a fost completată acum, la propunerea PNL, pentru a include și ”exprimarea inechivocă, indiferent de modalitate sau context, a intenției de săvârșire a unui act de terorism”.
Conform noii legi, tentativa unui act de terorism se pedepește asemenea infracțiunii incriminate, iar, conform legii, infracțiunile de terorism, în funcție de gravitate, sunt pedepsite cu închisoarea, care poate ajunge la 12 ani sau chiar mai mult în anumite cazuri.
Așadar, noua lege va pedepsi inclusiv intenția exprimată, indiferent sub ce formă sau în ce circumstanțe a fost formulată.
”Incriminarea ca tentativă a exprimării inechivoce a intenției de săvârșire a unui act de terorism are în vedere asigurarea unui grad ridicat de protecție a valorilor sociale vizate de activitățile teroriste, accentuând caracterul preventiv al acestor dispoziții”, au argumentat deputații necesitatea unei astfel de prevederi.
CITEȘTE ȘI Teodorovici nu renunță la ideea modificării dreptului de a lucra în UE: Trebuie să ne gândim la un ”pachet agresiv” privind mobilitatea pe piața munciiÎn proiect sunt cuprinse și dispoziții privind eliminarea sau blocarea accesului la conținutul online prin intermediul căruia se face apologia actelor de terorism, se îndeamnă la comiterea unui act de terorism sau sunt promovate idei, concepții, doctrine ori atitudini în scopul susținerii cauzei sau activității entităților teroriste.
Autoritățile susțin că noile prevederi nu aduc atingere măsurilor luate din proprie inițiativă de industria internetului pentru a preveni utilizarea abuzivă a serviciilor.