Legea manualui școlar, care elimină editurile private de pe această piață, a fost declarată neconstituțională, dar Guvernul a elaborat totuși, acum, și hotărârea prin care Editura Didactică și Pedagogică va fi organizată ca societate pe acțiuni în subordinea Ministerului Educației, în scopul instaurării monopolului editării acestor manuale. Decizia vine după ce Curtea Constituțională a declarat neconstituțională ordonanța prin care editura devenise regie autonomă și, totodată, după ce ministerul a semnat contractul de editare a manualelor școlare cu Editura Pedagogică.
De ce este important: În prezent, conform unei reforme din anii '90, piața de manuale este liberalizată, iar editurile private participă la o licitație publică privind manualele școlare, cele câștigătoare fiind cumpărate de Guvern pentru a fi utilizate în școli.
Mai este interesant de știut: Editura Didactică și Pedagogică a fost transformată anul trecut, prin ordonanță de urgență, din regie autonomă în societate comercială, aflată în subordinea Ministerului Educației și cu monopol asupra manualelor școlare. Curtea Constituțională a admis, însă, în 19 aprilie, o sesizare de neconstituționalitate depusă de opoziție cu privire la ordonanță, iar din motivația Curții reiese că nu era nevoie de un act normativ de lege pentru această transformare a statutului Editurii, care nu a fost însă considerată în neregulă. Ca urmare, ordonanța a fost respinsă în Parlament.
La finele lunii mai, Parlamentul a adoptat însă Legea manualului unic, prin care sunt eliminate complet manualele alternative, publicate de edituri private, din sistemul de învățământ românesc. Prevederile inițiale ale proiectului au fost însă modificate astfel încât să existe 3 variante ale acestui manual, denumit "manual școlar de bază". De editarea integrală a tuturor a manualelor școlare ar urma să se ocupe Editura Didactică și Pedagogică.
Curtea Constituțională a constatat, săptămâna trecută, că și această lege a fost adoptată cu nerespectarea normelor constituționale, astfel încât legea nu poate fi aplicată în prezent.
Între timp, însă, Ministerul Educației a semnat un contract de editare, traducere și tipărire de manuale școlare cu Editura Pedagogică, chiar înainte de deciziile Curții, respectiv pe 5 aprilie.
Ca urmare a primei decizii a Curții, Guvernul a stabilit, la finele lunii mai, printr-o nouă ordonanță de urgență, faptul că „regiile autonome pot fi reorganizate ca societăți reglementate de Legea societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, prin hotărâre a Guvernului sau, după caz, prin hotărârea consiliului local/hotărârea consiliului județean sau prin hotărârea Consiliului General al Municipiului București, având ca unic acționar/asociat statul român sau autoritatea administrației publice locale”.
Acum, în urma adoptări și a acestui act normativ, dar și pe fondul neconstituționalității legii manualului unic, Guvernul pregătit hotărârea pentru reorganizarea Editurii Pedagogice în societate pe acțiuni aflată în subordinea ministerului de resort.
CITEȘTE ȘI Capitala și Festivalul Enescu rămân fără sală de concerte modernă: Guvernul a renunțat la renovarea Sălii Palatului cu 30 milioane euro de la BDCE. Sala revine la RA-APPS, care administrează imobilele pentru demnitari”Domeniul manualelor școlare nu este unul exclusiv economic, al comerțului sau al pieței, unde primează libera inițiativă, concurența și libertatea comerțului, și niciunul ce privește piața bunurilor și serviciilor economice, ci este unul de interes public în care primează dreptul fundamental la învățătură, statul exercitându-și prerogativele constituționale și legale prin atribuirea în exclusivitate unei societăți cu capital integral de stat, persoană juridică de drept public, o activitate destinată protejării intereselor naționale în domeniul învățământului obligatoriu, iar Ministerul Educației Naționale are control direct asupra activității Editurii Didactice șiPedagogice S.A. în calitate de acționar, în interesul asigurării manualelor școlare pentru elevi și profesori”, sunt argumentele Guvernului pentru a reimpune monopolul de stat în domeniu.
Conform actului pregătit, Regia Autonomă ,”Editura Didactică şi Pedagogică" îşi încetează existenţa, ca urmare a reorganizării prin transformare, urmând a fi radiată din registrul comerţului, concomitent cu înfiinţarea în locul ei a Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică - S.A.
Capitalul social al Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică - S.A., deţinut în întregime de statul român, reprezentat de Ministerul Educaţiei Naţionale, în calitate de acţionar unic, este evaluat la 3.397.524 lei, conform situaţiilor financiare semestriale la data de 30.06.2018 şi împărţit în 1.132.508 acţiuni nominative cu o valoare nominală de 3 lei.
Editura va fi condusă de adunarea generală a acţionarilor, constituită din reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale, şi de către un consiliu de administraţie format din 5 membri. Conducerea executivă a noii societăţi va fi asigurată de un director general. Primii membri ai consiliului de administraţie sunt numiţi prin ordin al ministrului educaţiei naţionale pe termen de cel mult un an, până la definitivarea selecţiei în condiţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice.
Proiectul de act normativ precizează că societatea va edita manualele școlare cu precădere, activitate care va reprezenta mai mult de 80% din activitățile sale, procentul rezultând din ”previziunile de afaceri pe următorii ani”.