Pe 22 iulie, adică cu 2 zile înainte de a depune la Cotroceni jurământul în calitate de nou ministru al Afacerilor Externe din partea ALDE, fostul europarlamentar Ramona Mănescu își completa declarația de avere și interese. Însă nu pentru viitoarea funcție de ministru, ci pentru numirea sa în postul de șefă a reprezentanței de la Bruxelles a operatorului sistemului național de transport al gazelor naturale, Transgaz, companie controlată de stat prin Ministerul Economiei, condus de Niculae Bădălău de la PSD, cu care ALDE formează încă coaliția de guvernare.
Data exactă a numirii actualului ministru de Externe în funcția de șefă a reprezentanței Transgaz de la Bruxelles, oraș în care Mănescu este asociată, alături de fratele ei și de încă o persoană, la o firmă de fashion, nu este clară.
Contactată de Profit.ro, Ramona Mănescu a declarat doar că a fost suspendată din funcția de la Transgaz când a fost numită ministru de Externe. "Totul este legal, nu vă faceți nicio grijă", a ținut să precizeze fostul europarlamentar.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Transgaz a transmis că cererea de informații a Profit.ro cu privire la situația Ramonei Mănescu "a fost înregistrată cu număr de intrare" și "își urmează cursul procedurilor interne", iar un răspuns va veni "de la departamentul abilitat în soluționarea cererii".
În orice caz, declarația de avere a Ramonei Mănescu, întocmită ca șefă a reprezentanței Bruxelles a Transgaz, a fost înregistrată oficial la companie pe 24 iulie, chiar în ziua numirii oficiale a fostului europarlamentar în funcția de ministru de Externe. Conducerea ALDE a decis pe 15 iulie ca Mănescu să fie propusă pentru a îl înlocui pe Teodor Meleșcanu la Externe, însă demisia acestuia de la minister era cerută încă din ultima parte a lunii mai, el fiind învinovățit pentru proasta organizare a votului din diaspora pentru alegerile europarlamentare.
Transgaz are reprezentanță la Bruxelles din 2014. Aceasta a fost înființată pentru ca Transgaz să țină legătura permanent cu autoritățile și organismele europene implicate în reglementarea transportului gazelor naturale, pentru participarea companiei la comisiile și consiliile cu scop lucrativ ale instituțiilor și rețelelor de profil europene cu sediul la Bruxelles, să facă demersuri pentru accesarea de fonduri UE pentru proiectele sale, să țină legătura cu ceilalți operatori europeni de profil, inclusiv pentru proiecte de interes comun UE, precum și pentru acțiuni de lobby și promovare.
Lucrările Transgaz de dezvoltare a interconectărilor cu sistemele vecine din Ungaria și Bulgaria, în vederea majorării capacității de export și tranzit de gaze naturale a României, se află de mai demult sub supravegherea directă a Comisiei Europene, potrivit angajamentelor asumate de Transgaz în urma unei investigații a Comisiei, care suspectează compania de stat de "întârzierea strategică" a lucrărilor, de natură să blocheze exporturile românești de gaze. Nerespectarea acestor angajamente, care presupun finalizarea integrală a BRUA, poate duce la impunerea de către Comisia Europeană a unei amenzi de până la 10% din cifra de afaceri anuală a Transgaz.
CITEȘTE ȘI Consiliul Fiscal: România ar putea depăși ținta de deficit asumată pentru finalul anuluiPână în 2017, reprezentanța de la Bruxelles a fost condusă de un alt membru ALDE, Eugen Costinel Mihalache, care în 2016 a încasat circa 15.000 lei (în jur de 3.300 euro) pe lună din această funcție. Ulterior, potrivit informațiilor Profit.ro, compania nu a mai numit un șef propriu-zis, reprezentanța fiind trecută în coordonarea lui Ciprian Alic, director al Departamentului Accesare Fonduri Europene și Relații Internaționale.
Ciprian Alic a părăsit însă destul de recent Transgaz, pe 24 mai, completându-și declarația de avere aferentă eliberării din funcție pe 20 iunie.
Potrivit declarației sale de avere completate și depuse ca șefă a reprezentanței de la Bruxelles a Transgaz, Ramona Mănescu a încasat anul trecut, ca europarlamentar, venituri totale de peste 81.200 euro (circa 6.700 euro pe lună), iar în prima jumătate a lui 2019, până la expirarea mandatului, încă circa 41.000 euro.
CITEȘTE ȘI Apartamentele s-au scumpit. Bucureștiul conduce în clasamentul creșterilor de preț. Situația din alte orașeÎn declarația ministrului de Externe nu sunt trecute deloc proprietăți imobiliare, fiind menționat doar că, anul acesta, Ramona Mănescu a vândut o casă unei persoane fizice, Monica Zeamă, cu prețul de 280.000 euro. Nu apar nici conturi, depozite bancare sau alte instrumente de economisire, care trebuie raportate obligatoriu dacă valoarea lor cumulată depășește 5.000 de euro. În schimb, Mănescu deține două autoturisme Audi (ani de fabricație 2008 și 2017) și o motocicletă Harley Davidson fabricată în 2008.
Din 2017, Ramona Mănescu este asociată, alături de fratele său și de încă o persoană de naționalitate română, Silvia Cucu, la o firmă din Belgia, Arc Fashionable, care are ca profil de activitate comerțul cu articole de îmbrăcăminte și încălțăminte, precum și accesorii și decorațiuni interioare, inclusiv online. Mănescu deține o treime din capitalul companiei, respectiv 40 de părți sociale în valoare nominală de 6.200 euro.
Potrivit Monitorului Oficial al Belgiei, sediul firmei se află în localitatea belgiană Tervuren, limitrofă Bruxellesului, pe aceeași stradă unde, conform aceleiași surse, cel puțin la nivelul anului 2017, își avea domiciliul declarat oficial și Ramona Mănescu, mai precis la numărul următor celui la care figurează în prezent firma.