Departamentul pentru Apărare al Statelor Unite a transmis, la solicitarea Profit.ro, că, din analiza sa, a rezultat că este nevoie de mai mult de 1 an pentru derularea în condiții optime a procesului de dezvoltare, testare și instalare a noului sistem de apărare antiaeriană a scutului american antirachetă Aegis Ashore de la baza Deveselu avut în vedere de SUA, acesta fiind motivul pentru care, la solicitarea Administrației de la Washington, Senatul american a eliminat acest deadline de 1 an din proiectul de buget pe anul viitor al Pentagonului.
Profit.ro a cerut precizări pe această temă Departamentului pentru Apărare al SUA după ce a scris la începutul lunii, citând documente oficiale ale Congresului și ale Casei Albe, că Senatul a eliminat din proiectul de buget un articol care prevedea accelerarea instalării de noi capabilități antiaeriene la sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu din România și la cel similar din Polonia. Asta după ce, în vară, Casa Albă a transmis, în punctul său de vedere oficial asupra proiectului, că se opune accelerării, având în vedere că eficiența acestor noi capabilități nu a fost încă dovedită și că, în plus, nu sunt cunoscute potențialele consecințe neintenționate pe care acestea le-ar putea avea asupra populației din zonă.
În varianta inițială a draftului de buget, termenele prevăzute pentru desfășurararea acestor capabilități erau, pentru Deveselu, de maximum 1 an de la intrarea în vigoare a legii de aprobare a bugetului Pentagonului, iar pentru Polonia – de cel mult 1 an de la data declarării ca operaționale a bazei americane de la Redzikowo.
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
În urma materialului menționat, Ambasada SUA la București a simțit nevoia să precizeze, printr-un comunicat, că toate componentele din România ale sistemului antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu sunt perfect funcționale și complet finanțate și că, așa cum a scris și Profit.ro, prevederea din proiectul de buget al Pentagonului se referă la capacități suplimentare pentru apărarea aeriană a bazei de la Deveselu.
Precizări similare au transmis președintele Klaus Iohannis și secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, la o conferință de presă comună prilejuită de lucrările Adunării Parlamentare ale Alianței Nord-Atlantice, desfășurate la București. ”Această chestiune a fost prost înțeleasă de către unii care sunt preocupați de securitatea României. Programul Deveselu funcționează și se dezvoltă conform planului. Facilități suplimentare destinate apărării suplimentare și încă neprevăzute a facilității de la Deveselu, trebuie mai bine studiate înainte să fie implementate. (...) Nu trebuie să intre nimeni în panică, situația la Deveselu este excelentă”, a spus președintele Iohannis.
Comunicările au venit după ce articolul Profit.ro a fost preluat de alte publicații sub titluri precum "Senatul SUA taie din bugetul anului viitor banii pentru investitiile in baza de la Deveselu" sau "SUA au decis să LIMITEZE bugetul bazei militare de la Deveselu: motivul din spatele acestei decizii", de natură să creeze impresia eronată că este afectată finanțarea scutului antirachetă și a bazei militare de la Deveselu ca atare.
"După cum prevede Legea bugetului apărării SUA pe anul fiscal 2017 (cel tocmai încheiat, octombrie 2016-septembrie 2017 – n.r.), Departamentul pentru Apărare are în studiu un sistem pentru apărarea sistemelor Aegis Ashore din România și Polonia de amenințări aeriene", a declarat, pentru Profit.ro, Johnny Michael, purtător de cuvânt al Departamentului.
Fragment din Legea bugetului apărării SUA pe anul fiscal 2017 (cel tocmai încheiat, octombrie 2016-septembrie 2017)
Astfel, Legea bugetului pe anul trecut al Pentagonului a însărcinat instituția să continue dezvoltarea, achiziția și desfășurarea de capabilități antiaeriene la bazele Aegis Ashore din România și Polonia, cu precizarea că, din fondurile totale alocate în acest scop, cel mult 25 milioane dolari vor putea fi folosiți pentru achiziția de componente cu termene de execuție lungi în vederea furnizării de astfel de capabilități antiaeriene.
Întrebat care este motivația planului de instalare a unor astfel de capabilități la Deveselu, purtătorul de cuvânt al Pentagonului a spus doar că "SUA derulează această evaluare la solicitarea Congresului".
În noiembrie anul trecut, într-un interviu, ministrul de atunci al Apărării, Mihnea Motoc, declara, într-un context în care era vorba despre faptul că Rusia percepe scutul antirachetă de la Deveselu ca pe o amenințare, că România trebuie să se gândească la consolidarea protecției antiaeriene a facilității de la Deveselu, pentru că "sunt semnale care dau de gândit".
"Scutul nu are nicio legătură cu Rusia, nu este de natură să modifice, să afecteze în vreun fel ecuația strategică din zonă. Faptul că uneori este prezentată găzduirea de către România a acestei facilități ca un element ce ne transformă într-o țintă e regretabil. (...) Evident că trebuie să ne gândim și o facem împreună cu partenerii și cu aliații nostri la elemente de consolidare a protecției antiaeriene a facilității de la Deveselu, pentru că evident sunt semnale care ne dau de gândit și trebuie să avem în vedere și această dimensiune", a spus atunci ministrul Motoc.
Sursă foto: http://www.aiirsource.com/
"Legea bugetului apărării SUA pe anul fiscal 2017 a dat ca sarcină Departamentului pentru Apărare să dezvolte, să achiziționeze și să desfășoare capabilități antiaeriene la bazele Aegis Ashore din România și Polonia, dar nu a trasat un deadline precis pentru finalizarea acestei operațiuni. Articolul din proiectul de buget al apărării SUA pe 2018 la care faceți referire dădea ca deadline un an calendaristic de la intrarea în vigoare a legii (pentru România – n.r.). Departamentul pentru Apărare a considerat că acest interval nu este suficient pentru a parcurge toți pașii necesari dezvoltării, achiziției și desfășurii unei capabilități optime", a explicat purtătorul de cuvânt al Pentagonului.
În punctul de vedere oficial al Administrației Prezidențiale de la Washington asupra proiectului de lege privind aprobarea bugetului Pentagonului pentru anul fiscal 2018 se exprima același lucru.
"Administrația are obiecții în privința articolului 1686 (din proiectul de buget al Pentagonului elaborat de Camera Reprezentanților – n.r.), care cere Secretarului Apărării să asigure desfășurarea de capabilități antiaeriene la site-ul Aegis Ashore din România în interval nu mai mare de un an de la data intrării în vigoare a prezentei legi, iar la site-ul Aegis Ashore din Polonia, în interval nu mai mare de un an de la data la care site-ul respectiv va fi declarat operațional. Calendarul accelerat ar impune Departamentului pentru Apărare să desfășoare un sistem defensiv netestat cu succes, fără cunoașterea integrală a eficacității sale combative sau a consecințelor neintenționate ale operării unui sistem de radar și armament de mare putere într-o zonă populată din Deveselu, România. Exigențele diplomatice cu privire la coordonarea în aceste chestiuni cu alte națiuni sunt semnificative, chiar și după testarea cu succes a sistemului și înțelegerea consecințelor acestuia asupra populației locale", se spunea în documentul citat.
Sursă foto: http://www.aiirsource.com/
Purtătorul de cuvânt al Departamentului pentru Apărare a mai arătat că sistemele de apărare antiaeriană necesită cercetări și testări semnificative pentru ca acestea să fie pe deplin capabile să apere obiectivele care li se dau în grijă. De asemenea, el a menționat că Pentagonul va continua cercetările și testele astfel încât să se asigure că desfășurarea acestor sisteme nu va avea consecințe neintenționate.
"Sistemele Aegis Ashore din Europa sunt găzduite la facilități militare care aparțin României și Poloniei și se află sub comanda operațională a NATO. Orice modificare la aceste facilități ar necesita coordonarea cu cele două state și cu NATO", a conchis Johnny Michael.
Scutul antirachetă de la Deveselu a devenit operațional în mai 2016. Sistemul a costat circa 800 de milioane de dolari și este compus din 24 de interceptoare SM-2 și dintr-un un radar antibalistic. Poziția oficială a NATO este că sistemul Aegis Ashore de la Deveselu are un rol pur defensiv, obiectivul său fiind de a descuraja acțiuni agresive din partea unor state cu veleități nucleare din Asia și Orientul Mijlociu, precum Coreea de Nord sau Iranul.
Sursă foto: http://www.aiirsource.com/