Un număr de 112 parlamentari PSD au elaborat un proiect legislativ care modifică din temelii modalitatea de numire a conducerii Consiliului Concurenței, în sensul că propunerile de numiri în funcțiile de membru al Consiliului vor fi făcute de către cele două camere ale Parlamentului și nu, cum prevede legea în vigoare, de către un Colegiu Consultativ format din reprezentanți ai mediului de afaceri, ai celui universitar, ai organizațiilor de protecție a consumatorilor și ai altor ONG-uri. În plus, va fi eliminată prerogativa Guvernului de a aviza aceste propuneri.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Numirile propriu-zise de membri ai conducerii Consiliului Concurenței, însă dintre persoanele propuse de Parlament, nu de Colegiul Consultativ, vor fi făcute în continuare de către președintele României, potrivit draftului de act normativ.
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
Inițiatorii proiectului de modificare a Legii Concurenței nr. 21/1996 consideră că faptul că propunerile de membri ai Consiliului Concurenței sunt făcute în prezent de către respectivul Colegiu Consultativ "afectează grav" independența decizională a Consiliului. Această modalitate de selecție a candidaților pentru posturile de membru al Consiliului Concurenței, prin intermediul Colegiului Consiltativ, este în vigoare din 2012. Anterior, procedura de selecție era în bună măsură similară cu cea propusă acum de PSD.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Forma în vigoare a legii (stânga) și varianta propusă de PSD (dreapta)
"Organele alese democratic, Parlamentul și Președinția României, au un rol pur decorativ în alegerea candidaților pentru numirea în funcție a acestor demnitari. Practic, numirea membrilor Consiliului Concurenței a fost deturnată de la o procedură transparentă, inițiată de un organ ales democratic, Parlamentul României, cu implicarea directă a președintelui României, la o procedură în care membrii în funcție își propun succesorii sau chiar se autopropun pentru ocuparea acestor funcții de demnitate publică prin intermediul Colegiului Consultativ. Se creează posibilitatea apariției de grave conflicte de interese, deoarece reprezentanții firmelor care fac parte direct sau indirect din acest organ consultativ pot să facă oricând obiectul unor investigații ale Consiliului Concurenței, iar concluziile anchetelor ar putea să fie influențate de aceștia", se arată în expunerea de motive a proiectului.
În aceeași ordine de idei, proiectul PSD de modificare a legii prevede că persoanele care au exercitat o funcție de demnitate publică în cadrul Consiliului Concurenței nu se pot angaja în sectorul privat timp de 3 ani de la încetarea mandatului în Consiliu, nici măcar fără remunerație, iar cele care au exercitat funcții publice de specialitate la Consiliu nu vor putea să se angajeze timp de 3 ani după plecarea de la Consiliu în sectorul privat în activități aflate în legătură cu investigații concurențiale finalizate în ultimii 3 ani de activitate, cu sau fără remunerație.
Legea în vigoare este mult mai permisivă, având următoarea formă: "Persoana care a exercitat o funcție de demnitate publică sau o funcție publică de specialitate în cadrul Consiliului Concurenței, care dorește să exercite o activitate profesională în sectorul privat, remunerată sau nu, în termen de trei ani de la data încetării mandatului sau a raporturilor de serviciu, notifică Consiliul Concurenței cu privire la aceasta, solicitând în prealabil avizul favorabil al autorității de concurență. În cazul în care activitatea ce urmează a fi desfășurată în sectorul privat are legătură cu domeniul economic circumscris activității exercitate la Consiliul Concurenței de persoana interesată în decursul ultimilor trei ani de exercitare a funcției și poate fi incompatibilă cu interesele legitime ale autorității, Consiliul Concurenței poate, luând în considerare interesul instituției, fie să emită un aviz negativ față de solicitarea adresată, fie să adopte un aviz favorabil care să conțină obligația respectării în exercitarea activității a oricăror condiții pe care le consideră adecvate".
Pe de altă parte, PSD vrea ca funcționarii publici de specialitate ai Consiliului Concurenței să nu poată fi percheziționați, reținuți sau arestați preventiv decât cu acordul președintelui Consiliului.
CITEȘTE ȘI SUA se retrag din UNESCOProiectul mai introduce și o modificare care pare să poată duce la demiterea actualului președinte al Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu. Acesta este în funcție din 2009, fiind în prezent în cursul celui de-al doilea mandat în fruntea instituției, care a început în 2014 și se va finaliza în 2019.
Forma în vigoare a legii prevede că președintele Consiliului "trebuie să fi îndeplinit o funcție de conducere cu largi responsabilități, în care a făcut dovada competenței sale profesionale și manageriale". Forma propusă de PSD, de modificare a alineatului respectiv din lege, prevede că "Președintele trebuie să fi îndeplinit o funcție de conducere cu largi responsabilități pentru o perioadă de cel puțin 15 ani, în care a făcut dovada înaltei sale competențe profesionale și manageriale".
Dacă sensul intenționat al modificării este că președintele Consiliului Concurenței trebuie să fi rămas timp de 15 ani în aceeași "funcție de conducere cu largi responsabilități", Bogdan Chirițoiu nu îndeplinește acest criteriu, după cum reiese din CV-ul său, postat pe site-ul instituției. Și devine revocabil, pentru că proiectul PSD adaugă la legea în vigoare un motiv de revocare a membrilor Consiliului Concurenței, printre care se numără și președintele: "(...) în cazul în care nu mai îndeplinesc condițiile necesare cerute de prezenta lege pentru numirea în funcție".
CITEȘTE ȘI Comisia Europeană: Statele membre pot impune în anumite condiții restricții la vânzarea terenurilor agricole
Legea în vigoare prevede că "Membrii Plenului Consiliului Concurenței sunt revocabili (...) de către autoritatea care i-a numit", adică de către președintele României. Proiectul PSD slăbește întrucâtva această prerogativă a șefului statului, adăugând că "Procedura de revocare se aprobă prin Hotărâre a Senatului României", dar și că membrii Consiliului devin revocabili în 45 de zile de la constatarea motivului de revocabilitate, termen care nu există în forma în vigoare a legii.
PSD mai vrea să înlăture și "anomalia" posibilității prevăzute de legea actuală ca și cetățenii străini să poată fi numiți în conducerea Consiliului Concurenței. "Având în vedere importanța acestei instituții pentru economia de piață, este normal ca cei cu putere de decizie să fie cetățeni români, care să cunoscă temeinic realitățile României", se afirmă în expunerea de motive.
De asemenea, se vrea înlăturată și prevederea din actuala lege care permite Consiliului Concurenței să rețină și să utilizeze veniturile din taxa de autorizare a concentrărilor economice la înființarea unei activități finanțate integral din venituri proprii.