EXCLUSIV Modificări Codul Muncii: Angajatorii vor putea reduce durata timpului de muncă la 4 zile, fără limite de perioadă, dar în anumite condiții

EXCLUSIV Modificări Codul Muncii: Angajatorii vor putea reduce durata timpului de muncă la 4 zile, fără limite de perioadă, dar în anumite condiții
scris 28 dec 2016

Angajatorii vor putea reduce temporar activitatea pe perioade care depășesc 30 de zile calendaristice, cu diminuarea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe săptămână și scăderea corespunzătoare a salariului, fără ca reducerile respective să fie limitate în timp. Condițiile de reducere a activității vor fi însă stabilite prin contractul colectiv de muncă sau ca urmare a consultării organizațiilor sindicale.

Formula aceasta a fost convenită de sindicate și patronate în ultimele discuții privind modificarea Codului Muncii, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro și confirmate de ambele părți.

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi publicată aici, informația a fost anunțată cu mai mult de 2 luni înainte pe Profit Insider

Codul Muncii prevede acum că: “în cazul reducerii temporare a activității, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depășesc 30 de zile lucrătoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe săptămână, cu reducerea corespunzătoare a salariului, până la remedierea situației care a cauzat reducerea programului, după consultarea prealabilă a sindicatului reprezentativ de la nivelul unității sau a reprezentanților salariaților”.  

În Senat a fost adoptat un proiect de lege care stabilește că, în cazul reducerii temporare a activității, angajatorul are posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe săptămână, cu diminuarea corespunzătoare a salariului, dar pe o perioadă ce nu poate depăși 3 luni cumulat într-un an calendaristic.

În discuțiile purtate de sindicate și patronate, ultimele au arătat că reducerea temporară a activității angajatorului nu este o situație ce poate fi controlată, putând fi cauzată de diverși factori, iar impunerea automată a reducerii programului de lucru ca singura alternativă, dublată de  limitarea perioadei, este excesivă.

Patronatele au mai argumentat că motivele economice reprezintă principala cauză ce determină reducerea de activitate și au cerut adăugarea cauzelor economice între cele de natură a conduce la reducerea unilaterală a programului de lucru.

Sindicatele au fost de acord cu eliminarea perioadei limită în care poate fi redus timpul de lucru, dar au obținut acceptul patronatelor de a introduce negocierea condițiilor de reducere a activității în contractele colective de muncă.

În cele din urmă, sindicatele și patronatele au convenit introducerea în Codul Muncii a următorului articol:

Art.411.- (1) Durata timpului de muncă poate fi modificată în cazul reducerii temporare a activității, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depășesc 30 de zile calendaristice.

(2) În situația prevăzută la alin.(1), angajatorul are posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe săptămână, cu reducerea corespunzătoare a salariului, până la remedierea situației care a cauzat reducerea programului.

(3)  Reducerea temporară a activității poate afecta toți salariații sau numai o parte dintre aceștia.

(4)  Condițiile în care poate avea loc reducerea temporară a activității se stabilesc prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau ca urmare a consultării organizațiilor sindicale reprezentative de la nivelul unității ori, în lipsa acestora, a reprezentanților salariaților, în scopul ajungerii la un acord.

viewscnt
Afla mai multe despre
companii
patronate
sindicate
activitate
reducere
timp
lucru
negociere
contract
colectiv
munca