Directorul general al companiei de stat Societatea Națională a Sării (Salrom), Cătălin Constantin Radu, a fost revocat din funcție de către Consiliul de Administrație al monopolului de facto pe exploatarea minieră a resurselor românești de sare cu un document în care este invocată inițiativa sa de a muta sediul administrativ din București al societății din locația actuală, din Splaiul Unirii, într-una de pe strada Mihai Eminescu, cu argumentul că ar fi fost fără acordul CA-ului și al acționarilor.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Radu fusese numit în funcție în iulie anul trecut, venind la Salrom din poziția de consilier superior la Direcția Teritoriu a Consiliului Concurenței, unde anterior ocupase și postul de consilier la cabinetul președintelui instituției, Bogdan Chirițoiu. Contactat de Profit.ro, Cătălin Constantin Radu nu a trasmis nicio reacție până în momentul publicării acestui articol.
În locul lui Radu, în funcția de director general interimar al Salrom a fost numită Gabriela Izabela Mantu, directorul financiar al societății, care a mai condus compania în perioada noiembrie 2019 – iulie 2020 și a fost director economic și de dezvoltare al Poștei Române între 2012 și 2018. Ea și-a început cariera profesională în 1982, ca economist la o întreprindere de comerț cu ridicata din sectorul 5 al Capitalei, iar între 1988 și 1990 s-a ocupat, tot ca economist, de "derularea planului financiar centralizat pe țară" la Ministerul Comerțului Interior, potrivit CV-ului său.
CITEȘTE ȘI Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transferSalrom este controlată de Ministerul Economiei, cu 51% din capital, restul acțiunilor fiind în posesia Fondului Proprietatea.
În februarie, ministerul condus de Claudiu Năsui (USR) transmitea printr-un comunicat că, în urma unei sesizări a Fondului Proprietatea, a cerut Corpului de Control al premierului PNL Cîțu să extindă misiunea de control aflată în derulare la Salrom, motivul fiind "producerea unui eveniment semnificativ – posibile daune cauzate societății prin denunțarea unui contract de închiriere de către directorul general al societății".
CITEȘTE ȘI Cum s-a schimbat mediul de afaceri din România în ultimii 30 de ani: O istorie povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (I)"Fondul Proprietatea a trimis o sesizare la minister, semnalând posibile nereguli constatate în cazul chiriei sediului societății. În 29.01.2021 directorul general Constantin Cătălin Radu a solicitat o procedură de analiză și evaluare a ofertelor necesare semnării unui contract de închiriere de spații de birouri destinate relocării sediului central administrativ al Salrom. Potrivit adresei, există deja un contract de închiriere încheiat de Salrom pentru sediu, aprobat în luna decembrie 2019, cu valabilitate până în 10.02.2023. În situația denunțării unilaterale a acestui contract înainte de data de încetare există posibilitatea plății unei despăgubiri cu titlu de penalitate, în cuantum al unei chirii pentru perioada rămasă până la finele împlinirii termenului de 5 ani. Mutarea sediului social este necesar, conform actului constitutiv al societății naționale, să fie supusă unei hotărâri în adunarea generală extraordinară a acționarilor, aspect neîndeplint de către conducerea Salrom", se menționa în comunicat.
CITEȘTE ȘI EFdeN, cu sprijinul ENGIE, pune România pe harta inovației sustenabile. Prestigioasa competiție de locuințe solare, Solar Decathlon Europe 2023, se va desfășura la BucureștiÎn documentul CA-ului Salrom de revocare a directorului general, analizat de Profit.ro, se susține că Cătălin Constantin Radu ar fi cerut aprobarea Consiliului din decembrie anul trecut pentru a încheia un contract de închiriere a unui spațiu de circa 2.350 mp în clădirea de birouri Eminescu Office din strada Mihai Eminescu nr. 108, al cărei proprietar este firma Akcent Development SRL, controlată integral de către omul de afaceri Alin Nicolae, deținătorul distribuitorului independent de carburanți Oscar Downstream. CA-ul Salrom a respins dezbaterea subiectului și, de asemenea, a decis suspendarea procedurii de selecție de oferte de închiriere.
Clădirea Eminescu Office din strada Mihai Eminescu nr. 108
Ulterior, pe 19 februarie 2021, Cătălin Constantin Radu ar fi emis, conform sursei citate, o notificare de reziliere în 45 de zile a contractului încheiat în decembrie 2019 între Salrom și Steilmann Vestico, firmă controlată de omul de afaceri Romeo Pomponiu, proprietarul magazinelor omonime, pentru închirierea etajelor 4-6 ale clădirii River Plaza din Splaiul Unirii nr. 76. Consiliul de Administrație al Salrom susține că nici CA-ul și nici AGA companiei nu ar fi dat aprobare prealabilă pentru această inițiativă, ceea ce ar reprezenta o încălcare a contractului de mandat al directorului general, precum și a unor dispoziții AGA.
Din aceeași sursă reiese că motivul de schimbare a sediului Salrom invocat de către fostul CEO ar fi fost pretinsa neconformitate a spațiului din Splaiul Unirii nr. 76 cu normele legale de securitate la incendiu, caracterizare respinsă atât de către CA, cât și de proprietarul spațiului, care a menționat în acest sens și o notă de control din martie a ISU, pe care însă CA-ul nu ar fi primit-o la data deciziei, deși o solicitase. În replică, Cătălin Constantin Radu ar fi solicitat "asumarea responsabilității de către membrii CA în cazul apariției unui eveniment semnificativ la regimul siguranței la incendiu în imobilul situat în București, Splaiul Unirii nr. 76, Corp A, et. 4, 5 și 6 (...)".
CITEȘTE ȘI FOTO Soluție inovatoare pentru toți șoferii cu probleme pe traseu. În mai puțin de 5 minute ai soluțiaÎn cele din urmă, fostul director general ar fi retras notificarea de reziliere a contractului de închiriere semnat cu Steilmann Vestico, însă ar fi demarat o nouă procedură de achiziție de servicii de închiriere de către Salrom, se mai susține în document.
Clădirea River Plaza din Splaiul Unirii nr. 76
"(...) membrii CA (...), cu privire la procesul de achiziție servicii de închiriere demarat de societate după emiterea notificării de reziliere, constată că: nu a existat o fundamentare a procesului de achiziție a serviciilor de închiriere demarate la scurt timp după trimiterea notificării de reziliere; a existat un posibil risc pentru societate de a rămâne fără un contract de închiriere valid pentru spațiul administrativ din Splaiul Unirii nr. 76, până la finalizarea procedurii de selecție având termen de depunere a ofertelor în 8.04.2021, în condițiile în care termenul de reziliere notificat de 45 de zile expira la data de 6.04.2021; a existat riscul ca societatea să plătească atât prejudicii locatorului, pentru o reziliere unilaterală, dublată de o plată a chiriei într-un nou sediu care, conform procedurii de selecție menționată mai sus, avea o suprafață dublă și implicit presupunea creșterea chiriei de la aproximativ 20.000 euro/lună la 48.000 euro/lună, fără o justificare cu privire la necesitatea și oportunitatea unui astfel de demers sau a unor studii de fezabilitate pentru deschiderea unor activități comerciale (magazin/salină); se reține că procedura de selecție a fost suspendată la cererea Consiliului de Administrație, acesta constatând lipsa fundamentării economice, cu precădere privind criterii de selecție care nu au mai fost folosite în trecut și care sunt similare cu caracteristicile imobilului pentru care CA-ul a respins aprobarea închirierii, conform Decizia CA nr. 31/9.12.2020 (...)", se arată în decizia de revocare a directorului general.
Ca motive de revocare mai sunt menționate expunerea Salrom la riscul de a funcționa fără un sediu înregistrat, precum și faptul că directorul general nu ar fi informat CA-ul cu privire la notificarea de reziliere a contractului de închiriere în termenul prevăzut de contractul său de mandat.
"Se constată că, sub conducerea directorului general (Cătălin Constantin Radu – n.r.), performanța financiară și operațională a societății s-a deteriorat considerabil, neexistând un plan concret de redresare sau o strategie de creștere a vânzărilor/scădere a costurilor. Dispoziții similare au fost solicitate de AGA conform Hotărârii nr. 1/13.01.2021 și dispuse conducerii executive prin Decizia CA nr. 5/2021, măsuri care nu au fost duse la îndeplinire", se mai susține în document.
Potrivit raportului anual pe 2020 al acționarului minoritar Fondul Proprietatea, Salrom a înregistrat în primele 6 luni ale anului trecut un profit net de 4,1 milioane lei, față de 48,8 milioane lei în perioada similară din 2019, veniturile operaționale scăzând cu 39%, la 127,7 milioane lei. "Compania a revizuit (în octombrie – n.r.) bugetul pentru anul 2020 ajustând veniturile operaționale în jos cu 18,5% comparativ cu bugetul inițial al anului 2020 (-31,2% față de rezultatele anului 2019) și ajustând profitul net cu 60,4% față de bugetul inițial pentru 2020 (-69,2% față de rezultatele anului 2019)", se menționează în raport.