Eșec din cauza Poloniei și Ungariei la Pactul UE privind migrația. Declarația finală a summit-ului UE

Eșec din cauza Poloniei și Ungariei la Pactul UE privind migrația. Declarația finală a summit-ului UE
scris 6 oct 2023

Opoziția Poloniei și Ungariei față de pactul UE privind migrația a împiedicat adoptarea unei declarații finale comune care să includă și acest subiect la summitul european desfășurat în orașul spaniol Granada, astfel că președintele Consiliului European, Charles Michel, a publicat o declarație proprie separată pe tema migrației, iar declarația comună a summitului se referă doar la celelalte subiecte înscrise pe agendă, în special extinderea UE.

„Sunt premierul Republicii Polonia. Sunt responsabil de securitatea Poloniei și a cetățenilor ei. Prin urmare, ca politician responsabil, resping oficial tot paragraful cu concluziile summitului despre migrație”, a precizat premierul polonez, Mateusz Morawiecki.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ VIDEO Zelenski se pregătește să vină în România CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ VIDEO Zelenski se pregătește să vină în România
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Pactul european privind migrația și azilul a fost o temă importantă pe agenda summitului european, după convenirea Regulamentului de Criză din acordul privind revizuirea politicii europene de azil, adoptat prin majoritate calificată de statele UE la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) desfășurat săptămâna trecută, relatează agențiile AFP și EFE, citate de Agerpres.

Acordul, care va fi baza negocierilor cu Parlamentul European pentru un text final, înăsprește regulile privind dreptul de azil, dar include și cote obligatorii de refugiați pentru statele membre, sau ca alternativă o contribuție de circa 20.000 de euro pentru fiecare migrant refuzat.

Polonia, care împreună cu Ungaria a votat împotriva acordului, a descris această contribuție ca fiind de fapt o amendă. Cele două țări contestă și procedura prin care a fost adoptat acordul, și anume neutralizarea opoziției unor state membre apelându-se la majoritatea calificată, în locul consensului.

Premierul ungar Viktor Orban a comparat acest mod de adoptare a deciziilor cu un „viol”. „Dacă ești violat legal, forțat să accepți ceva ce nu vrei, cum să fie posibil un compromis? Este imposibil”, a explicat el.

VIDEO&DOCUMENT NATO înființează Comandament de Operații Speciale în România. Poate coordona misiuni ale aliaților și instrui și trupe de profil din Ucraina CITEȘTE ȘI VIDEO&DOCUMENT NATO înființează Comandament de Operații Speciale în România. Poate coordona misiuni ale aliaților și instrui și trupe de profil din Ucraina

Guvernul polonez a convocat odată cu alegerile legislative de luna aceasta și un referendum cu patru întrebări, din care una va cere populației să se pronunțe în legătură cu „primirea a mii de migranți ilegali din Orientul Mijlociu și Africa, în conformitate cu mecanismul de relocare forțată impus de birocrația europeană”.

Cât despre extinderea UE, celălalt subiect major pe agenda summitului, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat la o conferință de presă după încheierea reuniunii că acest proces se va desfășura pe „bază de merit” și „fără scurtături”.

În urmă cu două zile a fost relatat că Uniunea Europeană a ajuns la un acord istoric cu privire la modul în care statele membre vor gestiona o creștere bruscă a numărului de persoane care solicită azil în caz de război, dezastru natural sau urgență climatică.

viewscnt
Afla mai multe despre
ue
migranti