Președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a vorbit omologului său rus, Vladimir Putin, despre necesitatea de a "curăța" nordul Siriei de forțele kurde, într-o conversație telefonică pe care cei doi au avut-o duminică, anunță un comunicat al Președinției de la Ankara.
"Subliniind că activitățile separatiste ale PKK/YPG/PYD (organizații ale luptătorilor kurzi - n.r.) în nordul Siriei și atacurile teroriste care vizează Turcia continuă, președintele Erdoğan a declarat că este important și prioritar să fie eliminați teroriștii pe o distanță de cel puțin 30 de kilometri de la graniță, de-a lungul frontierei, în conformitate cu Memorandumul de la Soci din 2019”, arată comunicatul Președinției turce, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Șeful statului turc amenința încă din noiembrie că va lansa o operațiune militară terestră în nordul Siriei pentru a-i respinge pe combatanții YPG, pe care Ankara îi acuză că se află în spatele unui atentat soldat cu șase morți comis la Istanbul la 13 noiembrie. Forțele kurde au negat însă orice implicare.
În 2019, acordul de la Soci la care se referă Erdogan, încheiat între Ankara și Moscova, pusese capăt unei alte ofensive turcești și prevedea crearea unei "zone de securitate" de 30 de kilometri pentru a proteja Turcia de atacurile ce ar putea veni de pe teritoriul sirian. Un acord cu o formulare similară a fost încheiat separat între Ankara și Washington în 2019.
Turcia acuză Rusia, precum și Statele Unite, că nu a respectat aceste acorduri și că nu a reușit să țină YPG departe de frontiera turcă.
Turcia a lansat la 20 noiembrie o serie de raiduri aeriene în nord-estul Siriei asupra pozițiilor luptătorilor kurzi, pe care îi califică drept "teroriști". Câteva sute de soldați ai coaliției internaționale sunt însă desfășurați în această regiune aflată sub controlul Forțelor Democratice Siriene (FDS), dominate de kurzi, care conduc lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (EI), alungată în 2019 din bastioanele sale din Siria.
Atât Moscova, cât și Washingtonul și-au declarat opoziția față de o posibilă incursiune terestră a Turciei în nordul Siriei, menționează AFP.
Dincolo de chestiunea kurzilor, potrivit comunicatului de la Ankara, Erdogan și Putin au mai vorbit despre relațiile bilaterale, în special în domeniul energiei, și au fost evaluate "probleme regionale", inclusiv legate de coridorul ce permite Ucrainei să-și exporte cerealele pe rute din Marea Neagră.
Președintele Erdoğan a declarat că peste 13 milioane de tone de cereale au ajuns până în prezent la cei care au nevoie de ele, prin eforturi comune, și că se poate începe să se lucreze la reluarea exporturilor de diferite alte produse alimentare și mărfuri, în mod treptat, folosind aceleași rute ale coridorului de cereale. "Președintele Erdoğan și-a exprimat speranța sinceră că războiul dintre Rusia și Ucraina se va încheia cât mai curând posibil", menționează comunicatul Ankarei.
Erdogan anunțase încă de vineri că îl va suna pe Vladimir Putin și a spus că o să vorbească separat și cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.
CE SPUNE KREMLINUL
Pentru Moscova, cea mai importantă problemă discutată de Putin și Erdogan este legată de "proiecte energetice comune, în primul rând în sectorul gazelor naturale". Această temă este menționată prima de comunicatul Kremlinului transmis în urma convorbirii celor doi lideri.
"Ținând cont de rezultatele discuțiilor recente purtate la Istanbul de Aleksei Miller, președintele Comitetului de conducere al Gazprom, părțile au continuat să facă schimb de opinii cu privire la inițiativa de a crea un hub regional de gaze în Turcia”, arată Kremlinul.
În ceea ce privește exportul de cereale ucrainene din porturile de la Marea Neagră și exportul de produse agricole și îngrășăminte rusești, „aceasta este o afacere complexă, care necesită eliminarea obstacolelor din calea livrărilor relevante din Rusia pentru a satisface nevoile țărilor care au cea mai mare nevoie”, punctează comunicatul Kremlinului, într-o formulare ce ar putea indica noi pretenții ridicate de Moscova pentru propriile exporturi, care sunt limitate de sancțiunile occidentale.
"Vladimir Putin și-a prezentat evaluarea de principiu a situației din jurul Ucrainei", mai spune, sec, comunicatul Kremlinului, fără a da alte detalii.
În ceea ce privește "soluția siriană" și prevederile Memorandumului de înțelegere Rusia-Turcia de la Soci din 2019, "Ministerele Apărării și de Externe ale celor două țări vor menține contacte strânse în acest sens”, se limitează să spună comunicatul Kremlinului.