După Olanda, și opoziția politică din Suedia s-ar opune aderării României la Schengen. ”Nu credem că este în interesul securității interne a Suediei să facă acest lucru.”

După Olanda, și opoziția politică din Suedia s-ar opune aderării României la Schengen. ”Nu credem că este în interesul securității interne a Suediei să facă acest lucru.”
scris 12 nov 2022

După Olanda, și opoziția politică din Suedia s-ar opune aderării României la Schengen, scrie cotidianul suedez Dagens Niheter. Guvernul minoritar nu are sprijin în Parlamentul de la Stockholm și urmează să înregistreze prima înfrângere în Legislativ. Atât social-democrații, cât și democrații suedezi se opun propunerii de extindere a spațiului Schengen.

”Guvernul nu are sprijin în Parlament pentru poziția sa”, transmite parlamentarul social-democrat Ardalan Shekarabi, arată G4Media.

Urmărește-ne și pe Google News

La reuniunea de joi a Comisiei pentru justiție, Guvernul condus din 18 octombrie de Ulf Kristersson a prezentat o propunere prin care Suedia sprijină cooperarea Schengen consolidată. Conform propunerii, Suedia ar trebui să spună da admiterii României, Bulgariei și Croației în cadrul cooperării.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
 Continental extinde unitatea de producție automotive din Timișoara și o dezvoltă într-o \ CITEȘTE ȘI Continental extinde unitatea de producție automotive din Timișoara și o dezvoltă într-o "megafabrică"

”Credem că, atunci când vine vorba de extinderea spațiului Schengen, trebuie să pornim de la nevoile noastre de a controla intrările și ieșirile și să ne asigurăm că dispunem de toate instrumentele de care avem nevoie în lupta împotriva criminalității”, a mai declarat Ardalan Shekarabi, care este și purtător de cuvânt pentru politica juridică.

„Aceasta nu este o problemă minoră. În practică, acest lucru ar însemna eliminarea controalelor la intrare și la ieșire”, a mai spus acesta.

El a adăugat că este surprins că guvernul a înaintat această propunere de extindere fără să o fi stabilit în prealabil împreună cu opoziția politică. De asemenea, el subliniază că au existat probleme cu migranții UE din Bulgaria și România care au fost exploatați în Suedia.

VIDEO Podul strategic de peste Nipru s-a prăbușit CITEȘTE ȘI VIDEO Podul strategic de peste Nipru s-a prăbușit

”Nu credem că este în interesul securității interne a Suediei să facă acest lucru”, spune Ardalan Shekarabi.

Problema extinderii spațiului Schengen este promovată de actuala președinție a UE, cea a Republicii Cehe, care dorește ca țările UE să ia o decizie în acest sens în decembrie. Potrivit propunerii prezentate în Comisia de justiție, guvernul consideră că atât Croația, cât și România și Bulgaria sunt pregătite să adere la Schengen.

Dar și partidul partener al Guvernului, Democrații Suedezi (SD), spune nu. Poziția de principiu a SD este că dreptul fiecărei țări de a controla frontierele în Europa ar trebui consolidat.

viewscnt
Afla mai multe despre
schengen
romania