Cocoșul de munte, salvat de judecători

Cocoșul de munte, salvat de judecători
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 nov 2022

Curtea de Apel Brașov a suspendat aplicarea Ordinului Ministrului Apelor, Pădurilor și Mediului nr.2482/2022 privind aprobarea cotelor de recoltă pentru specia cocoș de munte, decizia pronunțată într-un proces intentat de un ONG din Brașov fiind executorie. Ordinul semnat de ministrul Mediului stabilea posibilitatea recoltării a peste 200 de exemplare din această specie, la nivel național, cele mai multe în județele Harghita, Suceava, Sibiu și Mureș.

Procesul prin care s-a solicitat suspendarea ordinului de ministru care permitea vânătoarea cocoșului de munte a fost intentat la Curtea de Apel Brașov de Asociația ”Alianța pentru Combaterea Abuzurilor”, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Ministerul Mediului a anunțat luna trecută că, în urma unei modificări a legislației, este obligat să emită anual cote de recoltă pentru specia cocoș de munte, pentru care ”se constată o evoluție pozitivă a numărului de exemplare, acesta situându-se la o valoare de 11.957 exemplare la nivelul anului 2022”. ”Cota de 2% din efectivele estimate reprezintă un număr nesemnificativ, care nu produce efecte negative în dinamica populațiilor din România”, arată sursa citată.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a transmis, luni, precizări privind emiterea Ordinului MMAP care reglementează aprobarea cotelor de recoltă pentru specia cocoș de munte în perioada 2022-2023, arătând că, în iunie 2022, Parlamentul a adoptat Legea 171/2022, prin care este modificată Legea vânătorii și protecției fondului cinegetic (407/2006), în sensul introducerii sezonului de vânătoare pentru specia cocoș de munte în perioada 10 septembrie - 30 noiembrie. Reglementarea exista și în trecut în legislația specifică, însă ea a fost eliminată în anul 2011, în urma unei proceduri din partea Comisiei Europene cu privire la unele inadvertențe legate de perioada stabilită până la acel moment. Aceste inadvertențe au fost corectate de către Parlament prin modificarea legislativă menționată.

Petre Daea: Astăzi va fi semnat primul contract între Casa de Comerț Agroalimentar Unirea și producătorii agricoli CITEȘTE ȘI Petre Daea: Astăzi va fi semnat primul contract între Casa de Comerț Agroalimentar Unirea și producătorii agricoli

Potrivit legii, MMAP are responsabilitatea de a stabili și aproba ”anual, până la data de 15 aprilie pentru specia căprior și până la 15 mai pentru celelalte specii sedentare admise la vânătoare, cu avizul autorității publice centrale care răspunde de protecția mediului, cotele de recoltă pentru speciile din anexa nr. 1, care devin obligatoriu de realizat, fără alte avize, acorduri sau autorizări suplimentare”.

”Astfel, în urma modificării legislative din iunie 2022, MMAP a devenit, practic, obligat să emită anual cotele de recoltă pentru specia cocoș de munte, așa cum este obligat să emită cote similare pentru toate speciile admise la vânătoare. Refuzul emiterii Ordinului de ministru pentru aprobarea cotelor de recoltă ar fi situat MMAP în afara obligațiilor sale legale, cu consecințele de rigoare. De asemenea precizăm că, în urma evaluărilor anuale ale populației pentru această specie, se constată o evoluție pozitivă a numărului de exemplare, acesta situându-se la o valoare de 11.957 exemplare la nivelul anului 2022. Menționăm că specia cocoș de munte nu este încadrată în categoria speciilor protejate în niciunul dintre statele membre UE”, a arătat sursa citată.

Cotația grâului a crescut după atacurile rusești cu rachete asupra Kievului CITEȘTE ȘI Cotația grâului a crescut după atacurile rusești cu rachete asupra Kievului

Potrivit Ministerului Mediului, specia cocoș de munte este cuprinsă în Anexa II/2 a Directivei habitate, ceea ce înseamnă că poate fi vânată sub legislație autohtonă a fiecărui stat membru, cu asigurarea că valorificarea prin vânătoare nu se efectuează în sezonul de reproducție, cuibărit sau de creștere a puilor și că această valorificare este conform principiilor ”wise use”. Conceptul de ”wise use” în managementul cinegetic presupune susținerea populațiilor la nivelul de populație optimă, unde sporul anual este cel mai accentuat, concomitent cu monitorizarea anuală și diminuarea pierderilor populaționale provocate de prădători, deranj și condiții generale de habitat.

”Cota de 2% din efectivele estimate reprezintă un număr nesemnificativ, care nu produce efecte negative în dinamica populațiilor din România, mai ales la o specie poligamă unde se valorifică doar masculi în cadrul cotei de recoltă”, a precizat Ministerul Mediului.

Agent Green avertiza, în 20 septembrie, asupra unui ordin al ministrului Mediului, Tanczoz Barna, care prevede că vor fi uciși 239 de cocoși de munte. ”Cu ce a greșit cocoșul de munte de a ajuns în noul ordin de ministru pentru a fi executat? Dar avem, oare, atâția?”, afirmau reprezentanții ONG-ului.

viewscnt
Afla mai multe despre
cocosi
munte