Demnitarii, a căror protecție este asigurată, de regulă, de Serviciul de Pază și Pază (SPP), vor putea fi păziți, asemenea magistraților, de către Poliția Română, potrivit unui proiect legislativ inițiat de un parlamentar PSD. Acesta mai propune ca șeful poliției să nu mai fie numit prin decizie a prim-ministrului, ci direct de către ministrul de Interne.
ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI
De ce este important: Odată cu venirea PSD la guvernare în 2016, fostul lider al partidului Liviu Dragnea, în calitate de președinte al Camerei Deputaților, a acuzat SPP și conducerea serviciului de implicare politică, renunțând la această protecție. Ulterior, întreg Guvernul Dăncilă a renunțat la protecția SPP, dar, la începutul acestui an, serviciul a reluat paza premierului.
Acum, senatorul PSD Tit-Liviu Brăiloiu propune un proiect de lege care adaugă demnitarii la categoria magistraților, care beneficiază în prezent, prin lege, de protecția polițiștilor.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Conform proiectului, Poliția Română va avea printre atribuții și pe cea de a asigura ”protecția demnitarilor, judecătorilor și procurorilor și a familiilor lor, în cazurile în care viața, integritatea corporală sau avutul acestora sunt supuse unor amenințări”.
Totodată, senatorul PSD propune schimbarea modalității de numire a șefului Poliției Române,
În prezent, Inspectoratul General al Poliției Române este condus de un inspector general, cu rang de secretar de stat, numit prin decizie a prim-ministrului, la propunerea ministrului Afacerilor Interne, după consultarea Corpului Național al Polițiștilor.
Inițiativa legislativă propune ca șeful poliției române să fie numit direct de ministrul de resort, fără a mai fi nevoie de consultarea Corpului Național al Polițiștilor.
CITEȘTE ȘI FOTO Deputat chemat de Iohannis, dar oprit să intre cu bicicleta la Cotroceni. "Un demnitar al statului este egal cu bolid de lux..."Inițiatorul proiectului nu explică de ce ar fi nevoie în mod special de aceste modificări, menționând doar obiectivul general de eficientizare a conducerii Poliției Române și creșterea cooperării cu celelalte componente ale Sistemului Național de Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională.