Deputații PSD refuză să ia în discuție modificarea OUG 114/2018, deși la finele lunii august amânaseră dezbaterea acestor modificări pentru doar o săptămână, respectiv pentru începerea noii sesiuni parlamentare. La ultima ședință a comisiei de buget, deputatul USR Claudiu Năsui a cerut din nou discutarea ordonanței, dar președintele social-democrat al comisiei a invocat în mod special, drept refuz al discutării actului, lipsa avizului primit de la comisia de cultură, condusă de un liberal.
ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI
De ce este important: Comisia de buget-finanțe este una dintre cele trei comisii care întocmesc împreună raportul pentru votul final asupra ordonanței, dar în lipsa raportului asupra OUG 114/2018, modificările propuse de opoziție la ordonanță nu vor putea fi supuse votului în sesiunea extraordinară de miercuri a Camerei Deputaților. Totodată, trebuie să avizeze ordonanța alte 11 comisii, printre care și cea pentru culte și cea pentru cultură, deși ordonanța nu aduce modificări relevante în aceste domenii.
Propunerea deputatului USR, care a solicită la fiecare ședință a comisiei discutarea ordonanței, nu întrunit numărul necesar de voturi, deputații PSD fiind majoritari în majoritatea comisiilor importante.
CITEȘTE ȘI După căderea Guvernului, Teodorovici insistă: Cei care vor să vină la guvernare nu au soluțiile pentru a închide bugetulMai mult, președintele comisiei de buget-finanțe, social-democratul Sorin Lazăr, a afirmat că el nu va accepta discutarea ordonanței până nu sunt primite avizele de la toate comisiile și a menționat în mod special lipsa avizului de la comisia de cultură, condusă de liberalul Gigel Știrbu.
Termenul de depunere a raportului la OUG 114/2018 era luna martie, iar în practica parlamentară foarte multe dintre proiecte sunt adoptate în lipsa avizelor comisiilor care nu sunt responsabile cu raportul.
CITEȘTE ȘI Amenzile drastice cerute de Dragnea pentru "dublul standard" la produse, aprobate de Senat: Toți comercianții și furnizorii de servicii de telefonie și internet, servicii financiare sau turistice - pasibili de amendă și activitate oprităBiroul Permanent al Camerei Deputaților a aprobat, la finele lunii august, solicitarea opoziției privind convocarea unei sesiuni extraordinare, urmând ca miercuri să voteze modificarea OUG nr. 114/2018.
Până în prezent, nici comisiile de muncă și de tehnologia informație nu s-au reunit pentru a întocmi raport, așa că OUG 114 nu are șanse încă să ajungă în plenul Camerei Deputaților pentru un vot final.
CITEȘTE ȘI Noul proiect al senatorului Zamfir privind leasing-ul, adoptat în primă etapă: Datornicii își vor putea vinde singuri bunul luat în leasing, pentru a stinge creditulLiderul deputaților PNL, Raluca Turcan, arăta în august, când a solicitat modificarea OUG 114, că liberalii urmăresc eliminarea din ordonanță a măsurilor luate pentru în domeniile energetic, bancar și cu privire la Pilonul II de pensii.
”Trebuie anulate măsurile legate de energie care au condus la creșterea în lanț a tuturor prețurilor la energia termică, electrică, gaze naturale. De asemenea, trebuie anulată măsura care desființează Pilonul II de pensii și în mod direct Pilonul II de pensii pentru personalul din construcții, pentru că această ordonanță cu o mână dă și cu alta ia. Pentru angajații în sectorul de construcții s-au creat așa-zise facilități, însă pe fond le-au desființat Pilonul II de pensii, adică plasa de siguranță pentru bătrânețe.
Nu în ultimul rând, cerem anularea plafoanelor pentru indemnizațiile veterenarilor și, de asemenea, partea legată de creditare și de investitori, pentru că prin OUG 114 creditarea a fost foarte mult restrânsă și creditele, de asemenea, s-au scumpit”, a arătat Turcan.
Deputații PNL, USR, PMP și Pro România au semnat pentru convocarea sesiunii extraordinare, însă liderul Pro România, Victor Ponta, a declarat pentru Profit.ro că parlamentarii acestei formațiuni nu susțin respingerea în totalitate a OUG 114, în timp ce liderul deputaților USR, Cristina Prună, a precizat pentru Profit.ro că formațiunea pe care o reprezintă susține menținerea în ordonanță doar a prevederilor privind salariul minim din construcții și eliminarea celorlalte.
CITEȘTE ȘI Fiul secretarului general al Guvernului, instalat președinte CA al IAR BrașovLa finele anului trecut, Guvernul a aprobat OUG 114, cu o serie de măsuri fiscale cu impact în diferite industrii, de la taxa pe active bancare la măsuri în sectorul energetic și telecom, inclusiv cu noi cerințe de capitalizare pentru fondurile private de pensii, după ce anterior măsurile au fost prezentate de ministrul Eugen Teodorovici și consilierul de atunci pe probleme economice al premierului, Darius Vâlcov.
”Nu ne sfiim să numim această taxă o taxă pe lăcomie”, spunea atunci ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, care susținea că taxa este menită ”să protejeze firmele și persoanele fizice din România”. La doar câteva luni după introducerea acestei taxe, Teodorovici anunța că OUG 114 va fi modificată, iar ”taxa pe lăcomie” se schimbă în ”stimulent pentru hărnicie”, prin care băncile să finanțeze economia reală.
La începutul acestui an, în urma discuțiilor cu băncile și BNR, Executivul a fost nevoie să modifice OUG 114, reducând taxa pe activele băncilor și introducând o nouă referință pentru creditele noi în lei. De asemenea, cerințele de capitalizare ale fondurilor private de pensii de la Pilonul II au fost corelate cu finanțarea acestora pentru proiecte publice.
Recent, ministrul Finanțelor a arătat că aceste modificări i se datorează lui și s-a dezis de celelalte.
”Puteți să decupați din această Ordonanță 114 ce ține eventual de finanțe, eventual două subiecte, partea de active financiare și, eventual, pilonul de pensii”, a declarat, marți, Teodorovici.