Președintele PSD, Liviu Dragnea, afirmă că a fost "manipulat" atunci când a votat proiectul legii dării în plată în forma inițială și precizează că PSD va susține acum modificarea actului, pentru ca beneficiari să fie numai persoanele care s-au împrumutat strict pentru o casă în care să locuiască, nu și dezvoltatori imobiliari.
Parlamentarii social-democrați au numărul necesar de membri pentru a promova și modifica legi în Parlament în forma dorită de ei.
Varianta susținută acum de PSD este cea pentru care atât Banca Națională a României, cât și industria bancară în ansamblu au insistat legat de acest proiect.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Eu am fost manipulat, la rândul meu, când am votat legea în forma inițială. Văzând și eu, ca și alți cetățeni, reacțiile pe marginea acelei legi, punctul nostru de vedere este foarte clar la partid: vom susține legea într-o formă care să îi aibă ca obiectiv pe cei despre care nouă ni s-a spus atunci când s-a prezentat legea, și anume pe cei care și-au făcut o casă ca persoană fizică, o casă pentru a locui în ea, nu pe cei care au făcut construcții de locuințe ca o afacere sau dezvoltatori imobiliari", a spus Dragnea la B1 TV.
El a arătat, conform Agerpres, că proiectul de lege poate fi modificat în acest sens, cu sprijinul PSD.
Proiectul de lege a fost retransmis Parlamentului spre reexaminare de președintele Klaus Iohannis cu o serie de argumente, șeful statului spunând că ideea legii dării în plată este bună, dar că textul conține prea multe derogări de la Codul civil, care nasc interpretări de aplicare. Faptul că darea în plată se aplică la creditele în derulare este împotriva Codului civil, iar Parlamentul trebuie să găsească o soluție prin care să facă cele două legi compatibile, o variantă fiind introducerea criteriilor sociale, sugerează Cotroceniul.
Deputatul Daniel Zamfir, inițiatorul proiectului, a depus amendamente prin care cere înlocuirea termenului “persoană fizică” cu cel de „consumator”, pentru ca la această lege să poată apela doar cei care n-au acționat ca niște profesioniști la încheierea creditelor.
CITEȘTE ȘI 5 amendamente depuse la proiectul privind darea în plată. LISTA completă a propunerilorPe de altă parte, dacă în forma inițială de proiect beneficiau cei cu credite curente și cei aflați în executare silită, dar care nu și-au pierdut încă bunul ipotecat, Zamfir promovează un amendament prin care și cei care au fost deja executați silit – adică au pierdut imobilul ipotecat - și au popriri pe venituri să fie scoși de sub executare.
La rândul lor, bancherii spun că promovarea legii într-o formă apropiată de cea inițială, care să nu conțină niciun criteriu de eligibilitate, va duce la restrângerea creditului imobiliar.
Proiectul de lege trebuia discutat săptămâna trecută în Parlament, dar a fost amânat pentru a doua oară, pentru această săptămână, principalii susținători ai legii, deputatul Daniel Zamfir și avocatul Gheorghe Piperea, spunând că amânarea a fost decisă după discuții avute de către parlamentari cu o "delegație bancară" condusă de viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu.
Înainte să fie numit la Banca Națională, Bogdan Olteanu a fost președinte al Camerei Deputaților și principal negociator în PNL.