O firmă din România controlată de un ofițer NSA și Pentagon fost partener de afaceri cu Elliott Broidy, fundraiserul și trezorierul republican care i-a facilitat lui Liviu Dragnea participarea la ceremonia de preluare a mandatului de președinte al SUA de către Donald Trump din ianuarie 2017, speță în care fostul lider PSD a fost trimis recent în judecată de DNA pentru trafic de influență, a lucrat anul trecut timp de câteva luni pentru fostul ministru de Interne al Albaniei, Saimir Tahiri, pentru a-i îmbunătăți acestuia imaginea în rândul "comunității politice și a celei de intelligence" de la Washington, după ce omul politic albanez fusese anchetat și judecat cu acuzații de trafic de droguri și colaborare cu crima organizată.
Tahiri, care se autocaracterizează drept "o sursă de informații corecte" despre Albania pentru statul american, a angajat firma românească de consultanță în securitate și intelligence Stone Strategic Solutions (SIII) SRL, aflată sub control american, și pentru a contracara efectele declarațiilor publice defavorabile lui ale oficialilor Ambasadei Statelor Unite de la Tirana, despre care fostul ministrul de Interne albanez susținea că sunt de natură nu doar să îl compromită în fața administrației americane, ci și să pună presiune pe sistemul de justiție din Albania, potrivit documentelor oficiale SUA analizate de Profit.ro.
Situația evocă un caz asemănător de "nivel superior", în care, potrivit presei americane, atât Rudy Giuliani, avocatul fostului președinte Donald Trump, cât și Hunter Biden, fiul actualului lider de la Casa Albă Joe Biden, au lucrat pentru omul de afaceri român Puiu Popoviciu, condamnat definitiv în 2017 la 7 ani de închisoare în dosarul Ferma Băneasa și aflat în prezent la Londra. New York Post a scris recent că Hunter Biden a fost cel care i l-a recomandat, în 2016, ca avocat lui Popoviciu pe fostul șef al FBI din perioada 1993-2001, Louis Freeh.
Astfel, americanul Alan Blaine Stone, fondator și fost CEO al companie americane de apărare Circinus Defense LLC, la care a fost partener cu fundraiserul Elliott Broidy, fost vicepreședinte al Comitetului de Inaugurare a mandatului președintelui SUA Donald Trump și fost trezorier adjunct al Partidului Republican, a înființat Stone Strategic Solutions (SIII) SRL în 2018 în România, după cum Profit.ro a relatat pe larg încă de acum 2 ani și jumătate. Stone deține 52% din capitalul companiei românești, restul fiind în posesia altui american, Marshall Commins, consultant politic și media cu experiență pe Rusia și spațiul ex-sovietic.
În firmă a fost asociat inițial și românul Anton Pisaroglu, printre altele consilier onorific pe relații externe al fostului premier social-democrat Viorica Dăncilă în perioada mandatului acesteia, precum și consultant pentru PSD. Pisaroglu s-a retras din SIII în vara lui 2019, iar în ianuarie 2021, asociații firmei au decis dizolvarea și lichidarea simultană a acesteia.
Potrivit CV-ului propriu, Alan Blaine Stone, ofițer de intelligence al National Security Agency (NSA), serviciul de informații al armatei americane, a lucrat în prima parte a anilor 2000 pentru Pentagon, unde a fost adjunct pentru soluții C4ISR (Command, Control, Communications, Computers, Intelligence, Surveillance and Reconnaissance) în Directoratul pentru Structurarea Forțelor, Resurse și Evaluare, precum și expert în relații internaționale pentru Divizia de Operațiuni Speciale Asia Pacific a Biroului secretarului adjunct al Apărării, responsabil cu operațiunile speciale și conflictele de mică intensitate.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Zhang Yiming demisionează din poziția de CEO al ByteDance, care deține TikTokAlain Blaine Stone ar fi fost audiat de către FBI în dosarul Dragnea-Trump, în cadrul comisiei rogatorii cu România, scrie G4Media, care citează din rechizitoriul DNA. Stone a înființat Circinus Defense LLC în 2008, Elliott Broidy intrând în acționariatul acesteia în 2015.
Fostul expert al NSA și al Pentagonului a părăsit în 2018 compania Circinus Defense, care a avut acord de parteneriat pe aspecte de C4ISR cu producătorul român de armament Romarm, controlat de stat, acord semnat în prima parte a anului respectiv în prezența ambasadorului SUA la București de atunci, Hans Klemm și despre care s-a scris pe larg în presa americană și românească (de exemplu aici, aici, aici, aici și aici).
Conform sursei citate, procurorii DNA îl acuză pe Dragnea că și-ar fi traficat influența pe lângă premierul PSD Sorin Grindeanu și reprezentanți ai MApN și MAI astfel încât compania Circinius Defence LLC să obțină contracte cu Armata României pentru "sistemul C4I cu capabilități de integrare ISTAR" și pentru un Centru de Analiză a Informațiilor din Surse Deschise (Open-Source intelligence – OSINT) pentru MApN și MAI.
CITEȘTE ȘI Șefii Regina Maria, NN, Autonom și GECAD vin în noul Advisory Board Dr. Leahu, pentru a urca rețeaua la 36 de clinici și afaceri de 50 milioane euro, în 5 ani
Omul politic albanez Saimir Tahiri a fost ministru de Interne în Guvernul de la Tirana în perioada 2013-2017, din partea Partidului Socialist. El a fost investigat cu acuzații de trafic de droguri și colaborare cu crima organizată după ce Garda Financiară italiană din Catania i-a arestat pe membrii unui clan italo-albanez care, potrivit autorităților, se ocupa cu traficul de droguri și arme. În urma scandalului și a protestelor publice ce au urmat, Saimir Tahiri a fost demis din funcția de ministru de Interne, iar ulterior a renunțat și la mandatul de parlamentar.
Printre albanezii arestați se număra și un anume Moisi Habilaj, văr cu Tahiri, opoziția din Albania acuzându-l de multă vreme pe ministrul socialist că este implicat în afacerile ilegale ale rudei sale și ale colaboratorilor acesteia, care ar fi fost protejați de Poliție în mandatul de ministru al lui Tahiri. Pe baza unor interceptări de convorbiri telefonice ajunse și în presă, ministrul a fost acuzat că un autoturism și o barcă cu motor aflate în proprietatea sa ar fi fost folosite de traficanți pentru a transporta mărfuri ilegale.
CITEȘTE ȘI Engie cumpără încă un parc fotovoltaic în RomâniaInvestigația din Italia a fost finalizată fără acuzații pentru Saimir Tahiri, clasarea cazului său fiind confirmată și de o instanță din Catania, însă el a fost trimis în judecată în Albania de către procurorii anticorupție de la Tirana. În cele din urmă, în septembrie 2019, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, însă nu pentru trafic de droguri și colaborare cu crima organizată, ci pentru abuz în serviciu. Tahiri, care a fost unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai premierului Edi Rama, la putere din 2013, nu are dreptul să dețină funcții publice pe perioada termenului de încercare de 3 ani.
CITEȘTE ȘI Directoratul Transelectrica își menține propunerea de dividend respinsă de acționari în urmă cu o lună"Curtea a decis că nu sunt traficant de droguri și nici membru al crimei organizate, însă m-a găsit vinovat de abuz în serviciu pentru că am folosit aceeași mașină pe care au folosit-o și niște veri de-ai mei", a declarat Tahiri după pronunțarea sentinței.
Ambasada SUA de la Tirana a salutat public verdictul drept "un semn al consolidării independenței justiției albaneze" și "începutul sfârșitului impunității pentru cei cu relații și influență", menționând pe de altă parte că sentința este "descurajatoare, dat fiind gravitatea acuzațiilor". Fostul ambasador SUA în Albania din perioada 2015-2018, Donald Lu, a menționat adesea public cazul lui Tahiri drept exemplu de înaltă corupție de stat pe care justiția albaneză trebuie să o combată în pofida presiunilor politice la care este supusă, caracterizând astfel de spețe drept "peștii cei mari care trebuie capturați".
CITEȘTE ȘI A murit Adrian Rădulescu, fost consilier prezidențial și secretar de stat la AgriculturăAnul trecut, în vară, justiția albaneză a decis rejudecarea procesului lui Saimir Tahiri, declarând drept ilegală condamnarea sa pentru o acuzație neinclusă în rechizitoriu.
Anterior, în ianuarie 2020, Saimir Tahiri a angajat Stone Strategic Solutions SRL (SIII) pentru a îi furniza "consultanță strategică și servicii de consiliere în scopul de a întări cunoașterea comunității politice și a celei de intelligence din SUA cu privire la recenta decizie a instanței din Italia, care l-a exonerat și a declarat ca fiind fără fundament toate acuzațiile la adresa sa, precum și cu privire la campaniile de dezinformare din mass media direcționate împotriva sa. Domnul Tahiri este un partener credibil vechi al Statelor Unite și o sursă de informații corecte despre guvernarea, politica și afacerile din Albania și din Balcani. În consecință, SIII va căuta să reafirme acest fapt în SUA și peste hotare", se arată în documentele depuse de firmă la Departamentul pentru Justiție al SUA, în conformitate cu obligațiile de transparență impuse de legislația americană.
Onorariul a fost stabilit la 20.000 euro pe trimestru, plus cheltuielile de prestare a serviciilor menționate. Contractul a fost valabil până la finalul lunii iulie a anului trecut.
Saimir Tahiri (dreapta), într-o conversație cu John Kerry, secretarul de stat american din administrația Obama, la un summit organizat în 2015 de Casa Albă pe tema violenței extremiste. Sursă foto: Facebook
Stone Strategic Solutions SRL (SIII) a raportat că, în scopul îndeplinirii contractului, a avut întâlniri cu oficiali din echipele membrilor republicani ai Congresului SUA Ted Cruz și Ken Buck și cu cei ai membrei democrate a Camerei Reprezentanților Kathleen Rice, fost procuror federal specializat în cazuri de corupție de stat și corporatistă.
"Am discutat cu ei problemele juridice din Albania ale clientului, apelurile sale (la sentința de condamnare – n.r.) și necesitatea ca personalul Ambasadei SUA (la Tirana – n.r.) să se abțină de la comentarii în perioada în care cetățeni străini fac obiectul unor proceduri judiciare aflate pe rol, în acord cu politica SUA în materie. Ne-am întâlnit și cu directorii pe relația cu Albania din Departamentul de Stat și am discutat aceleași chestiuni, cerându-le să înțeleagă influența pe care declarațiile Ambasadei SUA o au asupra instanțelor judiciare din Albania", se arată în raportarea Stone Strategic Solutions SRL (SIII).
Luna aceasta, procurorii anticorupție din Albania au cerut în instanță o pedeapsă de 18 ani de închisoare pentru crimă organizată și trafic de droguri și armament pe numele albanezului Moisi Habilaj, vărul fostului ministru de Interne de la Tirana. Anterior, acesta fusese condamnat în primă instanță în Italia la 15 ani de închisoare și plasat în arest la domiciliu până la finalizarea definitivă a procesului, de unde însă a dispărut în ianuarie 2021, fiind dat în urmărire.
Sursă: US Department of Justice, The Foreign Agents Registration Act Public Office