Băncile vor avea acces la baza de date cu evidența populației

scris 19 mai 2021

Guvernul va găsi o soluție pentru ca băncile să își identifice mai ușor clienții, conform cerințelor directivei europene privind prevenirea spălării banilor, inclusiv prin acces la baza de date cu evidența populației a Ministerului Afacerilor Interne, a anunțat premierul Cîțu.

De ce este important:  Președintele Iohannis a promulgat în iulie 2019 legea care transpune în legislația națională cea de-a patra directivă europeană privind combaterea spălării banilor, care elimină acțiunile la purtător și solicită băncilor o procedură mai riguroasă de cunoaștere a clientelei (Know Your Customer sau Know Your Client), în vederea prevenirii spălării banilor.

Urmărește-ne și pe Google News
BNR, singura bancă centrală din regiune care nu a mai organizat nicio conferință de presă de la începutul pandemiei. Când ar putea apărea din nou Isărescu CITEȘTE ȘI BNR, singura bancă centrală din regiune care nu a mai organizat nicio conferință de presă de la începutul pandemiei. Când ar putea apărea din nou Isărescu
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Premierul a avut acum o întâlnire cu reprezentanți ai sectorului bancar din România, care i-au solicitat accesul băncilor la baza de date privind evidența persoanelor, aflată în administrarea Ministerului Afacerilor Interne.

”Se va rezolva problema aceasta. Am înțeles nevoia pentru că, pe de o parte, există, Oficiul de Spălarea Banilor (Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor - n. red.) care cere informații de la sistemul bancar și propune niște reguli, pe de altă parte nu au cum să ia aceste informații și sunt cumva prinși la mijloc. Vom găsi soluția să aibă acces la informații pentru procedura know your client”, a declarat premierul Cîțu.

IMAGINI DE LA ÎNTÂNIREA PREMIERULUI CU BĂNCILE ÎN GALERIA FOTO

ULTIMA ORĂ Viorica Dăncilă - angajată consilier de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Viorica Dăncilă - angajată consilier de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu

Recent, șeful statului a promulgat și un proiect lege, inițiat de Guvern, prin care România își va asuma jurisdicția cu privire la infracțiunile de spălare de bani săvârșite de resortisanții săi, firme sau persoane fizice, indiferent de statul unde a fost comisă fapta și chiar dacă spălarea de bani nu este incriminată în țară respectivă.

viewscnt
Afla mai multe despre
banci
baza
date
populatie
evidenta
spalare
bani
guvern
citu