DOCUMENT Odiseea Hotelului Triumf continuă: Nu va putea fi reabilitat, ca sediu MAE, pentru a asigura președinția Consiliului UE în 2019

DOCUMENT Odiseea Hotelului Triumf continuă: Nu va putea fi reabilitat, ca sediu MAE, pentru a asigura președinția Consiliului UE în 2019
scris 2 apr 2017

Hotelul Triumf nu va putea fi reabilitat în timp util pentru a fi noul sediu al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), în vederea asigurării de către România a președinției Consiliului UE în 2019. Triumf este unul din cele mai valoroase active ale RA-APPS, dar care aduce pierderi Regiei și pentru care nu sunt găsiți cumpărători la prețul cerut. Din cauza costurilor ridicate de reabilitare, Direcția Națională Anticorupție și Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate au renunțat să îl preia pentru propriile sedii.

Surse guvernamentale au declarat pentru Profit.ro că nu este exclusă posibilitatea ca Hotelul Triumf să revină în proprietatea privată a statului și în administrarea RA-APPS, care să încerce din nou vânzarea acestuia. 

Urmărește-ne și pe Google News

Clasificat la două stele și cu o suprafață de aproape 6.000 de metri pătrați, hotelul este amplasat pe un teren de 15.000 de metri pătrați lângă Bulevardul Kiseleff din Capitală, zonă ultracentrală a Bucureștiului, și dispune de 98 de camere și apartamente pe 4 etaje, un restaurant cu o capacitate de 120 de locuri și o grădină de vară cu 60 de locuri.

Profit.ro a relatat în premieră, în iunie anul trecut, că Guvernul a solicitat Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) ca activul să fie retras de pe lista imobilelor scoase la vânzare, iar Direcția Națională Anticorupție a făcut demersuri pentru a-și amenaja un nou sediu în Hotelul Triumf.

Mai mult, ministrul Justiției, Raluca Prună, a confirmat ulterior aceste informații, arătând că ANABI și DNA vor funcționa în același sediu, respectiv în Hotelul Triumf, Guvernul adoptând și o ordonanță de urgență pentru retragerea imobilului din activele RA-APPS.

În decembrie, însă, pe firul obținerii acestui imobil deosebit de valoros a intrat Ministerul Afacerilor Externe, după cum a prezentat în premieră Profit.ro.

Guvernul Cioloș a aprobat, chiar în ultima ședință din 2016, la solicitarea ministrului Comănescu și a secretarului general al Guvernului, Florin Tacu, transmiterea Hotelului Triumf din administrarea RA-APPS în cea a ministerului. 

România va deține președinția Consiliului UE în al primul semestru al anului 2019, iar MAE argumenta că o condiție obligatorie și de maximă importanță pentru desfășurarea în bune condiții a președinției este existența unui cadru administrativ unitar al MAE, care în prezent nu poate fi asigurat de 16 imobile distincte.

În aceste condiții, Guvernul a transferat Hotelul Triumf de la RA-APPS la MAE, cu scopul amenajării spațiului drept sediu pentru minister, în special în vederea desfășurării activității ministerului pe perioada exercitării de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene.

Fostul secretar general al Guvernului a fost propus între timp și a primit acceptul Parlamentului pentru funcția de ambasador al României în Singapore.

Legea insolvenței persoanelor fizice nu poate fi aplicată. Guvernul: Nici acum nu sunt înființate structurile necesare CITEȘTE ȘI Legea insolvenței persoanelor fizice nu poate fi aplicată. Guvernul: Nici acum nu sunt înființate structurile necesare

MAE și-a motivat solicitarea prin situația actuală a sediului propriu, care, în urma unei expertize tehnice, a fost încadrat pe lista imobilelor cu risc seismic, activitatea ministerului fiind desfășurată în prezent în alte 15 imobile, iar costurile anuale totale cu acestea ridicându-se la 900.000 lei. Restaurarea sediului central actual ar costa totodată circa 18 milioane lei și ar dura 2-3 ani.

Un alt argument în sprijinul MAE a fost că, deși în 2014 ministerul a finalizat studiul de prefezabilitate al unui nou sediu, care urma să fie construit pe un teren aflat în administrarea proprie, din Șoseaua Kiseleff nr. 61, a rezultat un deviz general de aproximativ 32 milioane Euro și o estimare a termenului de finalizare de 31 de luni. Mai mult, în lunile iulie și septembrie 2015, MAE a organizat proceduri de achiziție publică pentru elaborarea studiului de fezabilitate a temei de proiectare și aprobarea planului urbanistic zonal, dar ambele proceduri nu fost anulate, ofertele primite fiind neconforme.

Un document oficial al MAE, prezentat acum de Profit.ro, arată însă că proiectul construcției unui nou sediu pe suprafata terenului din Șoseaua Kiseleff nr. 61 nu mai este de actualitate la această dată deoarece suprafața respectivă a fost redusă la aproximativ 2.000 metri pătrați, ca urmare a instituirii de către Metrorex a unei zone de protecție pentru Magistrala 6 de metrou, 1 Mai - Otopeni.

​Situația este la fel de clară și în ce privește reabilitarea Hotelului Triumf, iar documentul semnat chiar de ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, arată că imobilul nu va putea fi reabilitat în timp util ca sediu MAE și pentru asigurarea președinției Consiliului UE de către țara noastră.

"La o primă evaluare a reprezentanților departamentelor de specialitate din cadrul instituției, clădirea va fi utilă funcțion[rii ministerului doar în urma reabilitării și reconfigurării interioare. Procesul de reabilitare și reconfigurare va fi unul complex, cu o durată peste medie, din cauza faptului că această clădire este declarată "monument istoric", condițiile de autorizare a oricăror lucrări impunând un nivel ridicat de evaluare", indică sursa citată.

DOCUMENT Odiseea Hotelului Triumf continuă: Nu va putea fi reabilitat, ca sediu MAE, pentru a asigura președinția Consiliului UE în 2019

"Termenul de finalizare a lucrărilor de reabilitare și reconfigurare a clădirii actualului Hotel Triumf nu este unul fezabil de reulizat într-un timp optim organizării și desfășurării activităților MAE, în marja preluării Președinției Consiliului UE din 2019", conchide ministrul în document.

Prin urmare, MAE caută în prezent un alt sediu de minister, șeful diplomației române considerând "oportună realizarea unor demersuri instituționale comune în vederea identificării în regim de urgență a unei soluții viabile pentru asigurarea unui sediu care să corespundă ncesităților de funcționalitate ale ministerului, inclusiv din perspectiva exigențelor rezultate pentru îndeplinirea obligațiilor care decurg din exercitarea de cätre România a Presedintiei Consiliului UE în 2019".

Surse guvernamentale au declarat pentru Profit.ro că nu este exclusă posibilitatea ca Hotelul Triumf să revină în proprietatea privată a statului și în administrarea RA-APPS, care să încerce din nou vânzarea acestuia. 

EXCLUSIV Conflict între hotelul Caro și Primăria București CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Conflict între hotelul Caro și Primăria București

Hotelul Triumf este inclus pe lista monumentelor istorice, fiind construit în perioada interbelică de către Petre Antonescu, arhitectul care a proiectat și Arcul de Triumf. Clădirea a fost folosită ca bloc de locuințe de către angajații Băncii Naționale și utilizată ulterior, după al doilea Război Mondial, de Partidul Comunist ca hotel pentru cazarea oaspeților din străinătate.

După 1989, hotelul nu a mai fost îngrijit corespunzător de către stat, inexistența renovărilor și a reparațiilor dese, în pofida plângerilor primite din partea clienților, fiind justificată de către autorități prin lipsa banilor. Triumf nu și-a putut depăși astfel niciodată statutul de unitate cu doar două stele, în ciuda amplasării într-o zonă de lux a Capitalei.

Doar în 2015 paguba înregistrată de RA-APPS la hotelul Triumf s-a ridicat la 1,089 milioane de lei, din cauza gradului extrem de redus de ocupare, de sub 20%, calculat pentru întreg anul trecut, conform cifrelor din descărcarea de gestiune a administratorilor regiei.

Imobilul a fost scos la vânzare pentru prima dată în 2007,  la un preț de pornire de 32,5 milioane de euro plus TVA, dar licitația s-a oprit atunci în instanță după ce firma Athenee Phenix Group, controlată de compania Ana Hotels a omului de afaceri George Copos și care deține hotelul Athenee Palace Hilton, a contestat procedura.

În octombrie 2014, Guvernul a scos din nou hotelul la licitație și l-a pus în vânzare de mai multe ori, fără să primească însă nicio ofertă, indiferent că a scăzut prețul pe parcurs, de la 19,6 milioane de euro la 15,9 milioane de euro și, ulterior, la 14,1 milioane de euro, toate plus TVA.

viewscnt
Afla mai multe despre
triumf
hotel
ra-apps
guvern
sediu
dna
anabi
mae