Parlamentarii PSD și ALDE propun înființarea la Palatul Elisabeta a unei instituții publice, aflată în subordinea Parlamentului și intitulată Regele Mihai I, cu o finanțare anuală de 860.000 euro, asigurată de la bugetul de stat. Proiectul a fost inițiat după ce președinții celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu, au solicitat retragerea din dezbaterea legislativului a proiectului de lege inițiat tot de ei și prin care era acordat Casei Regale dreptul de a folosi în mod gratuit Palatul Elisabeta încă 49 de ani.
Chiar cu puțin timp înainte de demisia premierului Tudose, Profit.ro a relatat că Guvernul a formulat aviz negativ împotriva proiectului de lege depus în vara anului trecut de președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.
Executivul condus de Tudose susținea că actuala Casa Regală ar putea folosi în continuare, în mod gratuit, Palatul Elisabeta doar în situația în care ar fi o instituție de utilitate publică, precum o fundație sau o asociație recunoscută astfel, și nu, ca acum, o ”comunitate de familie autonomă”, organizată dinastic.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Instituția pentru promovarea valorilor naționale „ Regele MIHAI I”, denumită în continuare Instituția, este organizată și funcționează ca autoritate administrativă autonomă, cu personalitate juridică, sub control parlamentar. Sediul Instituției este Palatul Elisabeta, situat în Șoseaua Pavel Dimitrievici Kiseleff, nr. 28, sector 1, București, prevede proiectul de lege inițiat acum de parlamentari PSD și ALDE.
Conform proiectului, activitatea instituției va consta în crearea și dezvoltarea de programe și proiecte în vederea promovării tradițiilor, obiceiurilor și simbolurilor naționale, a persoanelor și realizărilor de valoare din domeniul științific, cultural, educațional, sportiv și economic, promovării unor evenimente cu semnificație istorică și a unor programe de dezvoltare pe termen mediu și lung, dezvoltării socio-culturale, sportive și educaționale pe plan local, regional, național și internațional, recunoașterii meritelor și susținerii elevilor, studenților și cadrelor didactice, pentru a atinge excelența și promovării imaginii României, investițiilor și turismului, artei, știintei, educației și a monumentelor istorice față de personalități, investitori și instituții din străinătate.
Propunerea legislativă prevede alocarea anuală de la bugetul de stat a unei sume în lei echivalentă cu 860.000 euro, pentru acoperirea unor cheltuieli curente și de capital, suma urmând să fie actualizată din oficiu conform cu rata medie anuală a inflației.
CITEȘTE ȘI Decizie finală: Pacienții scapă de drumuri în plus la medicii de familie. Medicii specialiști vor putea elibera rețete compensate și gratuite, iar CNAS e obligată să încheie contracte cu aceștiaPentru anul curent, fondurile necesare organizării și funcționării Instituției se asigură din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.
Directorul instituției va fi numit și revocat din funcție de către Parlament, în ședință comună, la propunerea Custodelui Coroanei României, Principesa Margareta, cu votul majorității parlamentarilor prezenți.
Veniturile proprii ale instituției vor fi obținute din studii și cercetări, finanțate sau cofinanțate, în condițiile legii, inclusiv din fonduri europene; editarea și vânzarea de cărți, publicații și lucrări de specialitate; prestări de servicii, consultanță ; exploatarea bunurilor pe care le are în proprietate sau în administrare; încheierea de contracte și acorduri de colaborare cu persoane fizice sau juridice.
CITEȘTE ȘI Parlament: Primarii pot exercita funcții în domeniul privat. Incompatibilitățile și conflictele de interese, prescrise după 3 aniÎncadrarea personalului Instituției se face pe bază de concurs sau examen, numărul maxim de posturi salarizate pentru personalul contractual fiind de 20.
Conducerea instituției va trebui să prezinte în plenul Parlamentului raportul anual și contul de execuție bugetară.
Regiei Autonomă „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat” va preda, în terme de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii, Palatul Elisabeta Instituției Regele ”Mihai I”, care se subrogă de drept în toate contractele, drepturile și obligațiile Regiei cu privire la imobilul transmis.
Proiectul privind instituția Regele Mihai I poate fi citit integral AICI.