Executivul a aprobat și a trimis Parlamentului un proiect de lege pentru ratificarea Acordului între Guvernul României și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei privind cooperarea în domeniul tehnico-militar. Acesta a fost semnat în septembrie anul trecut la București de miniștrii Apărării ai celor două state și prevede cooperarea dintre părți în domeniile achiziției, producției, furnizării, reparării și modernizării de armament și tehnică militară.
Alte domenii de cooperare prevăzute în Acord sunt vânzarea de licențe de producție de armament și tehnică militară, cu asigurarea de sprijin tehnic în producție, cercetare-dezvoltare în comun în domeniul tehnico-militar și schimb de rezultate din astfel de activități, precum și schimbul de informații și de experiență în standardizarea, codificarea și controlul calității tehnicii militare în cadrul programelor comune de cooperare.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit unui document al MApN, varianta inițială a Acordului fusese pregătită pentru semnare încă din 2008, lucru care însă nu s-a mai întâmplat. Ucrainenii au început să reabordeze subiectul abia după 9 ani, în 2017, solicitând o întâlnire la nivel de miniștri ai Apărării pentru semnarea documentului, însă MAE le-a răspuns că este nevoie de reluarea procedurilor inter-instituționale de aprobare, "având în vedere schimbările intervenite în contextul regional de securitate (...)".
CSAT a aprobat semnarea Acordului doar în mai 2020, iar documentul a fost parafat în septembrie anul trecut, în marja evenimentului Black Sea and Balkans Security Forums, desfășurat la București.
Comandamentul militar al Statelor Unite din Europa a ridicat miercuri nivelul de alertă din cauza îngrijorării cu privire la masarea de trupe și echipamente militare rusești la granița cu Ucraina, iar secretarul de stat de la Washington, Anthony Blinken, a reafirmat sprijinul "neclintit" al SUA pentru autoritățile de la Kiev în acest context.
Extras din Acord Extras din expunerea de motive a proiectului de Lege de ratificare a Acordului
Rusia a amenințat vineri că o nouă escaladare a războiului în Donbas ar putea ”distruge” Ucraina, iar NATO și-a exprimat îngrijorarea față de o importantă consolidare a prezențe militare ruse în estul acestei țări, devastat de război, relatează Reuters, preluată de News.ro. Imagini difuzate pe rețele de socializare arată că Rusia a comasat trupe și material militar în regiuni de la frontiera cu Ucraina și în peninsula Crimeea, pe care a anexat-o în 2014. Aceste activități ruse îl sfidează pe președintele american Joe Biden, care a discutat săptămâna aceasta cu oficiali ucraineeni de rang înalt, într-o demostrație politică de susținere a Guvernului lui Volodimir Zelenski.
Moscova și Kievul se acuză reciproc, de mult timp, de faptul că nu pun în aplicare, în Donbas, în estul Ucrainei, acordurile de pace de la Minsk. Relațiile ruso-ucrainene s-au tensionat și mai mult din cauza proiectului gazoductului Nord Stream 2 către Germania, pe care Kievul și Washingtonul vor să-l oprească.
NATO s-a declarat îngrijorată de consolidarea prezenței militare ruse în apropiere de Ucraina, iar ambasadori la Alianță s-au reunit pentru a discuta despre o intensificare recentă a violenței în Donbas, unde trupe guvernamentale ucrainene luptă împotriva unor forțe separatiste proruse susținute de Moscova într-un război soldat, potrivit Kievului, cu 14.000 de morți din 2014 încoace.Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a discutat cu omologul său ucrainean, Andrii Taran, și a ”condamnat recenta escaladare a acțiunilor agresive și provocatoare ale Rusiei în estul Ucrainei”, a anunțat Pentagonul.
CITEȘTE ȘI Banca Populară Chineză avertizează: există riscul intrării în incapacitate de plată a unor companii chineze și al unor șocuri provocate de incertitudinile externeMinistrul ucrainean de Externe, Dmitri Kuleba, a acuzat Rusia de o ”agravare sistematică” a situației în domeniul securității, atât în Donbas, cât și în Crimeea. Evoluția situației ”nu ar trebui să deranjeze pe nimeni și nu constituie o amenințare la adresa nimănui”, a declarat un purtător de cuvnt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Rusia ia măsuri pentru a-și asigura securitatea propriilor frontiere, a subliniat el. Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov apreciază că majoritatea militarilor ucraineni pare să înțeleagă pericolul unui ”conflict fierbinte” în Donbas.
Pe de altă parte, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a acuzat joi Rusia de comasarea unor trupe la frontiera țării sale, iar Washingtonul a avertizat împotriva oricărei încercări de ”intimidare” a Ucrainei, relatează AFP. ”O demonstrație de forță sub formă de exerciții militare și eventuale provocări la frontieră sunt ocupația tradițională a Rusiei”, a denunțat, într-un comunicat, Zelenski.
Serviciile militare ucrainene de informații au acuzat tot joi Moscova de pregătirea ”intrării” ”forțelor (sale) armate regulate” în teritorii aflate sub controlul separatiștilor proruși în estul Ucrainei, ”pe motiv de a proteja” locuitorii - cărora Rusia le-a distribuit sute de mii de pașapoarte rusești. Trupele rusești ”ar putea încerca să pătrundă mai adânc în teritoriul ucrainean”, avertizează spionajul militar ucrainean. ”Rușii sunt pe cale să lucreze la compatibilitatea armatei lor” cu trupe separartiste, acuză, sub protecția anonimatului, un oficial ucrainean de rang înalt. ”Unitățile lor militare vor fi pregătite să atace începând de la jumătatea lui aprilie”, avertizează el.
CITEȘTE ȘI Noul program Kurzarbeit, promulgat: Reducerea programului - cu ”acordul” salariaților. Schimbări și la acordarea și decontarea indemnizațiilorUn reprezentant al președinției ucrainene, Roman Mașoveț, a cerut, într-o reuniune cu reprezentantul NATO în Ucraina, să se organizeze manevre militare și patrule aeriene în vederea unei ”stabilizări a situației în regiune”. Secretarul american al Apărării Lloyd Austin i-a sunat joi seara pe omologul său Andrii Tara și pe șeful diplomației ucrainene Dmitro Kuleba și a discutat cu omologul său canadian Marc Garneau. Șeful Statului Major Interarme american, generalul Mark Miley, a discutat miercuri cu șeful Statului Major rus Valeri Gherasimov și cu comandantul forțelor armate ucrainene Ruslan Komceak.
Pentagonul a anunțat săptămâna aceasta că forțele americane în Europa au fost plasate în stare de supraveghere consolidată împotriva unei ”crizei iminente potențiale” și că Statele Unite au evocat tensiunile din Ucraina cu parteneridin cadrul NATO.
Războiul din Ucraina, soldat cu peste 13.000 de morți, a început în 2014, după instalarea la putere, la Kiev, a pro-occidentalilor, în urma căreia Moscova a anexat peninsula Crimeea.