UM 02003 Constanța a Ministerului Apărării Naționale (MApN), Centrul de radiolocație și observare al Forțelor Navale ale României, cu puncte de lucru la Gura Portiței și 2 Mai, vrea să cumpere un număr de 26 de sisteme de drone de observare și supraveghere perimetrală, relevă date analizate de Profit.ro.
Unitatea a lansat deocamdată o procedură de consultare a pieței, premergătoare uneia de achiziție publică, prin care vrea să afle cât ar costa o astfel de comandă și în cât timp ar putea fi livrată. Propunerile trebuie trimise până pe 26 septembrie, iar consultarea se va finaliza pe 29 septembrie.
Sistemele de drone vizate sunt compuse din stație de comandă-control și platformă aeriană.
″Fiecare astfel de sistem trebuie să aibă în compunere cel puțin următoarele componente: platformă aeriană, stație de comandă-control (SCC – controller/telecomandă) cu display integrat, stație/hub de încărcare baterii și accesorii. Dronele vor fi alocate subunităților de pază și intervenție ale obiectivelor militare și vor fi folosite 24/24, respectând autonomia de zbor a acestora. Platforma aeriană trebuie să se încadreze în categoria de operațiuni UAS ”Deschise” și conform ”Regulamentului UE nr.2019/945 (Partea 1 ÷ 5 din Anexa regulamentului) și 2019/947 (art.4)” - (masa maximă la decolare – MTOW, până la 25 kg). PA trebuie să aibă o rază de acțiune de minim 6 km (LOS) în toate configurațiile de echipare și o autonomie de zbor de minim 30 minute″, se arată în documentația procedurii.
Potrivit sursei citate, ofertanții vor trebui să asigure instruirea personalului (minim 3 persoane), cu suportarea tuturor cheltuielilor, în limba română, în locația care va fi specificată de beneficiar. Instruirea va consta în asigurarea abilităților minime privind operarea echipamentului, a accesoriilor acestuia și efectuarea unor intervenții de întreținere și mentenanță de nivel redus.
Garanția unei drone trebuie sa fie de minim 24 de luni de la recepția finală. Plata se va face după recepția echipamentelor, fără avans.
CITEȘTE ȘI FOTO ANPC propune închiderea temporară a restaurantului Taverna Racilor HerăstrăuComitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a decis, în 7 septembrie, adoptarea unor măsuri de protecție pentru populația din zone de pe teritoriul României învecinate localităților ucrainene Reni și Ismail, precum și emiterea de mesaje RO-Alert de către ISU, la notificarea MApN, privind riscul căderii unor ”elemente aparținând mijloacelor de luptă utilizate în conflict”.
Decizia CNSU a venit după ce, în urma atacurilor rusește vizând porturi din regiunea Odesa, fragmente de drone au fost găsite în zona localităților Ceatalchioi și Plauru, iar la Chilia un proiectil a străpuns acoperișul și tavanul anexei unei locuințe.
Extrase din documentația procedurii. Sursă: MApN