Document DNA prezentat de RTV în 2015: Liviu Dragnea se întâlnea cu Alina Bica la sediul companiei-mamă a firmei cercetate acum de DIICOT pentru devalizarea CFR Marfă

Document DNA prezentat de RTV în 2015: Liviu Dragnea se întâlnea cu Alina Bica la sediul companiei-mamă a firmei cercetate acum de DIICOT pentru devalizarea CFR Marfă
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 4 mai 2017

Postul de televiziune România TV a prezentat în 2015 un document atribuit Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în care se afirma că, în 2013, actualul lider PSD Liviu Dragnea, pe atunci vicepremier în Guvernul Ponta, se întâlnea cu fostul procuror-șef al DIICOT Alina Bica la sediul din București al Tawil Group, compania-mamă a Remat SA Călărași, firmă cercetată acum de DIICOT pentru cumpărarea a  2.450 de vagoane casate de la compania de stat CFR Marfă la un preț considerat subevaluat, prejudiciul fiind estimat de procurori la peste 6 milioane euro.

Potrivit sursei citate, discuțiile purtate de Dragnea cu Bica la sediul Tawil ar fi avut ca temă un dosar penal aflat în lucru la DIICOT, în care era cercetat omul de afaceri Ioan Niculae.

Urmărește-ne și pe Google News

"În cursul anului 2013, mai exact după numirea în funcția de procuror-șef DIICOT a numitei Bica Alina Mihaela, între aceasta și Dragnea Nicolae Liviu, vicepremier al Guvernului României, au avut loc mai multe întâlniri la sediul firmei TAWIL, situat în București, pe strada Mareșal Alexandru Constantinescu, nr. 22. Dragnea a precizat că el ar fi de profesie inginer și nu s-ar pricepe la justiție și dorește să fie consiliat de către Bica. În același context, Dragnea i-a cerut procurorului-șef DIICOT să-l sprijine pe Ioan Niculae, inculpat într-un dosar al DIICOT, în sensul de a rezolva în mod favorabil dosarul acestuia sau, dacă nu se putea repede, să întârzie soluționarea lui până după alegerile prezidențiale, mai exact până la sosirea unui moment politic favorabil. Pentru acest serviciu, Dragnea i-a promis lui Bica suma de 3,5 milioane de euro, banii urmând a fi luați de la Ioan Niculae și ulterior înmânați magistratului. Totodată, Dragnea a promis că o va sprijini să obțină funcția de procuror general al României în scopul celor mai sus arătate", se arăta în documentul prezentat de RTV drept un referat al procurorilor DNA.

Liviu Dragnea a negat informațiile și a spus că nu o cunoaște pe Alina Bica, aceeași reacție având-o și Ioan Niculae.

Profitul Societe Generale a scăzut în T1, după un acord de 1 miliard de dolari pentru închiderea unui litigiu cu Libia CITEȘTE ȘI Profitul Societe Generale a scăzut în T1, după un acord de 1 miliard de dolari pentru închiderea unui litigiu cu Libia

La adresa din București, strada Mareșal Alexandru Constantinescu, nr. 22, își are sediul General Metal - Tawil Group SAL. Holding, reprezentanța locală a Tawil Group, precum și firma Metalrom SRL, parte a aceluiași grup, ca și Remat SA Călărași. Cea din urmă a făcut donații oficiale în 2009 ambilor candidați la alegerile prezidențiale din acel an, respectiv de 10.000 de lei lui Mircea Geoană (PSD) și de 3.000 de lei lui Traian Băsescu (PDL). Ioan Niculae a fost condamnat definitiv, în aprilie 2015, la doi ani și șase luni de închisoare în dosarul "Mită pentru PSD", pentru finanțarea ilegală a campaniei electorale din 2009 a candidatului PSD Mircea Geoană. El a fost eliberat condiționat din penitenciar în iulie 2016.

"Procurorul de caz în cauza care-l privește pe Ioan Niculae, cu care Alina Bica nu se află în relații bune, a solicitat în timpul și în interesul urmăririi penale un document unei firme care trebuia să arate cine era utilizatorul unui anumit număr de telefon. Acel număr de telefon ar fi aparținut chiar lui Liviu Dragnea și acesta, neștiind ce răspuns să ofere firma intervievată, i-a cerut sfatul Alinei Bica. Aceasta i-a indicat lui Liviu Dragnea ca firma să răspundă că era telefonul unui angajat. Ulterior, Alina Bica și-a dat seama că vocea îi aparținea lui Liviu Dragnea și putea fi recunoscută, motiv pentru care a făcut presiuni asupra procurorului de caz să renunțe la solicitare sau să găsească o soluție și să nu se mai lege de acest număr de telefon, în scopul de a nu-l mai implica pe Liviu Dragnea", se mai menționa în documentul DNA prezentat de RTV.

Este vorba despre dosarul în care Ioan Niculae este cercetat, alături de fostul ministru al Economiei Adriean Videanu, pentru prejudicierea intereselor producătorului de gaze controlat de statul român Romgaz, prin acordarea ilegală de discounturi de către Romgaz la livrările de gaze către combinatele chimice ale lui Niculae. În ianuarie anul acesta, surse judiciare declarau pentru News.ro că dosarul Romgaz-Interagro va fi finalizat în trei luni și va fi trimis în instanță în martie 2017, precizând că Ministerul Economiei s-a constituit parte civilă în cauză cu 71 de milioane de euro.

Compania Remat SA Călărași, care a cumpărat 2.450 de vagoane casate de la CFR Marfă la un preț considerat subevaluat de către procurorii DIICOT, este controlată de grupul omului de afaceri libanez Tawil Abbas, Tawil Group SAL Holding, cu sediul în Beirut . Potrivit datelor de pe site-ul companiei, Tawil Group este un grup de firme cu capital integral privat și este condus și coordonat de familia Tawil încă din anul 1964, iar obiectul principal de activitate este colectarea și valorificarea deșeurilor feroase și neferoase.

Logo-ul Bucureștiului va fi schimbat pentru că seamănă cu unul dintre logo-urile orașului Taipei CITEȘTE ȘI Logo-ul Bucureștiului va fi schimbat pentru că seamănă cu unul dintre logo-urile orașului Taipei

De-a lungul timpului, acest grup de firme a reușit să își extindă afacerea, ajungȃnd în prezent să opereze în 25 de țări. Administratorul judiciar, președintele consiliului de administrație și directorul general al companiei Remat SA Călărași este Ion Găbreanu, în vârstă de 62 de ani. Alți membri ai consiliului de administrație ai companie sunt Ana Elena și Ioan Pura. Compania Remat SA Călărași a înregistrat în 2015 o cifră de afaceri netă de 258 de milioane de lei (peste 57 milioane euro) și un profit de 3,7 milioane lei ( circa 842.000 de euro), având 105 angajați.

Societatea a fost privatizată în1998, fiind preluată de libanezii de la Tawil Group.

Un număr de 21 de persoane, între care și fostul director general al CFR Marfă Mihuț Crăciun, au fost reținute în dosarul privind vânzarea la fier vechi a 2.450 de vagoane de către CFR Marfă, la un preț subevaluat, audierile la sediul DIICOT Timișoara desfășurându-se pe tot parcursul nopții de miercuri spre joi, scrie News.ro. La audieri au sosit, la sediul DIICOT Timișoara, în cursul nopții de miercuri, trei mașini cu angajați ai CFR Marfă de la București, dar și reprezentanți ai firmei REMAT din Călărași, care avea contract cu CFR Marfă pentru casarea vagoanelor de tren.

Mihuț Constantin Crăciun a fost numit în funcția de director general al CFR Marfă  în aprilie 2016 și a fost revocat în decembrie 2016. Crăciun a fost numit în urma unei proceduri de selecție, în baza Ordonanței de Urgență privind guvernanța corporativă a companiilor de sa. El a făcut parte din echipa de management a producătorului și distribuitorului de băuturi răcoritoare Coca Cola România încă de la intrarea pe piața locală, în perioada ianuarie 1992 - octombrie 1996. De asemenea, a fost director de vânzări la producătorul de tutun Japan Tobacco International și director general Red Bull România, Bulgaria, Albania și Moldova. Din decembrie 2015 până în aprilie 2016, Crăciun a ocupat funcția de consilier la cancelaria primului ministru Dacian Cioloș, pe probleme de economie și transport, poziție din care a fost numit, în martie 2016, în poziția de administrator al Portului Constanța.

Profitul și veniturile Facebook au crescut puternic în T1, dar acțiunile au scăzut din cauza perspectivelor CITEȘTE ȘI Profitul și veniturile Facebook au crescut puternic în T1, dar acțiunile au scăzut din cauza perspectivelor

Compania Remat Călărași a transmis într-un comunicat, ca reacție la ancheta DIICOT, că este cumpărător de bună credință și a respectat toate normele legale cu privire la adjudecarea licitației și derularea contractului de vânzare-cumpărare încheiat cu CFR Marfă. De asemenea, CFR Marfă a transmis că contractul anchetat de DIICOT vizează valorificarea prin vânzare a fierului vechi provenit din tăierea a 2.450 de vagoane de marfă care îndeplinesc condițiile de casare și care nu mai sunt funcționale, iar Bursa Română de Mărfuri (BRM) a anunțat, tot ca reacție, că a organizat licitația privind vânzarea de fier vechi provenit din tăierea a 2.450 de vagoane pe roți proprii ”conform reglementărilor în vigoare și respectând instrucțiunile primite de la CFR Marfă”.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, în urma audierilor care s-au desfășurat pe tot parcursul nopții, procurorii DIICOT au emis ordonanțe de reținere pentru 21 de persoane, între care fostul director general al CFR Marfă Mihuț Crăciun. Toate cele 21 de persoane reținute în acest dosar ar urma să fie duse la Tribunalul Timiș cu propunerea de arestare preventivă pentru constituire a unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave, fals intelectual și uz de fals.

Potrivit DIICOT, în cursul anului 2016, la nivelul Societății Naționale de Transport Feroviar de Marfă ”CFR MARFĂ” S.A s-a constituit un grup infracțional organizat, implicând factori de decizie de la nivelul central și teritorial al societății de transport, având ca scop subevaluarea bunurilor din patrimoniul societății, cu prilejul operațiunilor de vânzare-cumpărare a 2.450 de vagoane destinate casării, facilitând astfel traficarea în folosul SC REMAT SA Călărași a diferenței rezultate între valoarea reală și cea subevaluată a bunurilor casate.

Subevaluarea s-a efectuat prin ofertarea pe Bursa de Mărfuri București, în baza procedurii de licitație deschisă inițiată de S.N.T.F.M. ”CFR MARFĂ” S.A., a  2.450 de vagoane pe roți, la preț de fier vechi, deși, în conformitate cu standardele în materie, deșeurile metalice provenite din casarea materialului rulant se încadrau în categoria “deșeu fier vechi greu” și “deșeu fier vechi special” (oțel), categorii de deșeuri cu o valoare de piață net superioară.

1 milion de utilizatori ai serviciilor Google au căzut victimele unui atac de phishing într-o singură oră CITEȘTE ȘI 1 milion de utilizatori ai serviciilor Google au căzut victimele unui atac de phishing într-o singură oră

"Manopera frauduloasă a fost premeditată de factorii de decizie din cadrul S.N.T.F.M. CFR MARFĂ S.A în conivență cu reprezentanții SC REMAT SA Călărași. S-a constatat că, deși oferta de vânzare inițiată de S.N.T.F.M. CFR MARFĂ S.A pe Bursa de Mărfuri viza cantitatea generică de 49.000 tone fier vechi, ulterior contractul de vânzare-cumpărare încheiat cu ofertantul SC REMAT SA Călărași a menționat vânzarea fierului vechi provenit din casarea a 2450 de vagoane. Prețul de achiziție a fost de 120 euro/tona de fier vechi, în condițiile în care prețul mediu practicat pentru deșeu fier vechi greu era de 175,88 euro/tonă, iar pentru “deșeu fier vechi special” (oțel) era de 218,90 euro/ tonă", spun procurorii DIICOT.

Potrivit acestora, primul nivel al grupului infracțional organizat a fost constituit din conducerea executivă a societății S.N.T.F. MARFĂ ”C.F.R. MARFĂ” S.A, compusă din fostul director general Mihuț Constantin Crăciun, directorul operațiuni dezvoltare Daniel Ciobanu, directorul Departamentului Vânzări-Trafic Eugen Tudor, directorul economic-financiar Pavel Bărculeț, managerul juridic Silviu Valeriu Costea, directorul Trafic Constantin Alupoaie, directorul vagoane Florin Enache, șeful Biroului Urmărire Contracte Mariana Căpățână și șeful Serviciului Exploatare Vagoane George Niculescu. Aceștia au inițiat vânzarea la Bursa de Mărfuri a celor 2.450 de vagoane la preț de fier vechi, prin subevaluarea lor și obținerea unui preț mai mic decât valoarea reală, mai spune DIICOT.

Al doilea palier al grupului infracțional organizat a fost reprezentat de către funcționarii din cadrul sucursalelor S.N.T.F. MARFĂ ”C.F.R. MARFĂ” S.A. Timișoara, Brașov, Iași, Galați, Craiova, Cluj și Constanța, iar al treilea palier al grupului infracțional organizat a fost constituit din reprezentanții S.C. REMAT S.A.Călărași, beneficiara contractului. Cele 2.450 de vagoane supuse casării însumează 35.002,12 tone de oțel și 16.584,50 tone de fier vechi greu, cantități care au fost menționate în documentele încheiate ca fier vechi, mai precizează sursa citată.

În acest dosar, miercuri au fost făcute 63 de percheziții în București și în nouă județe, 40 de persoane fiind duse la audieri la DIICOT Timișoara.

viewscnt
Afla mai multe despre
cfr marfă
remat sa calarasi
vagoane cfr marfa fier vechi
diicot
liviu dragnea
alina bica
ioan niculae