Pierderile Hotelului Triumf, unul din cele mai valoroase active imobiliare ale RA-APPS, au ajuns la aproape 2 milioane lei anul trecut, când a existat discuția ca imobilul să devină sediul unor instituții, printre care și Ministerul de Externe. În aceste condiții, Guvernul a decis acum ca Regia să preia din nou în administrare hotelul, MAE reclamând, după cum a relatat Profit.ro, costuri ridicate și neinvestind în reabilitarea acestuia.
Potrivit datelor oficiale, în 2015, pierderea înregistrată de Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) la hotelul Triumf s-a ridicat la 1,089 milioane de lei, din cauza gradului extrem de redus de ocupare, de sub 20%.
Totodată, conform datelor pentru anul trecut, gradul de ocupare a rămas tot sub 20%, în pofida unor tarife chiar modeste pentru un hotel aflat într-o zonă rezidențială. De exemplu, o cameră single are un preț pe noapte de 105-115 lei, pentru o cameră dublă este perceput un tarif între 151-171 lei, în timp ce un apartament are un preț de maximum 280 lei pe noapte.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În aceste condiții, pierderea înregistrată de hotel anul trecut a fost de aproape 2 milioane lei.
Guvernul Cioloș a decis la finele anului trecut ca hotelul să intre în administrarea Ministerului Afacerilor Externe, dar Profit.ro a anunțat, la începutul acestui an, că Hotelul Triumf nu va putea fi reabilitat în timp util pentru a fi noul sediu al MAE și că nu este exclusă posibilitatea ca Hotelul Triumf să revină în proprietatea privată a statului și în administrarea RA-APPS.
Acum, Guvernul a adoptat un act normativ în care susține că RA-APPS dorește preluarea din administrarea în continuare utilizarea imobilului Hotel Triumf în sistem hotelier, deoarece ar fi ”profitabil”.
”Menționăm că acest sistem de tip hotelier s-a dovedit profitabil din punct de vedere financiar pentru RA-APPS”, afirmă Guvernul, în condițiile în care în ultimii doi ani pierderile hotelului au ajuns la aproape 3 milioane lei.
RA-APPS susține că a realizat investiții din fonduri proprii la Hotelul Triumf, înainte de transferul dreptului de administrare către Ministerul Afacerilor Externe.
Valoarea acestor investiții ar fi de 818.959 lei, dar potrivit chiar datelor Regiei, mai toți banii, 716.771 lei, au fost alocați pentru proiectare și studii de fezabilitate cu zece ani în urmă, în perioada 2005-2006, iar pentru modernizarea propriu-zisă a Hotelului Triumf au fost cheltuiți doar 95.888 lei, în 2009, pentru înlocuirea centralei termice și alți 6.300 lei pentru niște termopane.
Conform Executivului, preluarea efectivă a imobilului de către MAE nu a fost posibilă, deoarece RA-APPS a cerut MAE valoarea ”investițiilor”, însă MAE nu are fondurile necesare nici pentru asigurarea conservării, mentenanței și pazei imobilului. În plus, MAE nu poate dispune de folosința clădirii pe o perioada de cel puțin 2-3 ani, utilizarea acesteia fiind posibilă numai după efectuarea de investiții majore.
CITEȘTE ȘI Guvernul reintroduce în două etape supraacciza la carburanți: 15 septembrie și 1 octombrie. Cu cât va crește prețulAsemenea, Hotelului Triumf, și alte active ale Regiei, precum Clubul Floreasca și bufetele din ministere, generează pierderi anuale de milioane de lei.
Conform listei companiilor de stat cu pierderi prezentate de Profit.ro, RA-APPS se afla pe locul al cincilea, la finele anului 2015, în topul firmelor cu acționariat de stat, cu o pierdere de 50,3 milioane lei.
Guvernul Cioloș a încercat demararea procesului de selectare a unui nou consiliu de administrație, în care să fi selectați și manageri pe criterii de performanță, proces care ar fi trebui continuat de guvernul actual.
Între timp, însă, senatorii au votat un proiect de lege prin care elimină RA-APPS, alături de alte companii de stat, de la obligația selectării unui management pe model corporativ.
CITEȘTE ȘI Uber, cu operațiuni și în România, este investigată de Departamentul american de Justiție pentru că ar fi dat mită în străinătateHotelul Triumf, aflat în administrarea este inclus pe lista monumentelor istorice, fiind construit în perioada interbelică de către Petre Antonescu, arhitectul care a proiectat și Arcul de Triumf. Clădirea a fost folosită ca bloc de locuințe de către angajații Băncii Naționale și utilizată ulterior, după al doilea Război Mondial, de Partidul Comunist ca hotel pentru cazarea oaspeților din străinătate.
După 1989, hotelul nu a mai fost îngrijit corespunzător de către stat, inexistența renovărilor și a reparațiilor dese, în pofida plângerilor primite din partea clienților, fiind justificată de către autorități prin lipsa banilor. Triumf nu și-a putut depăși astfel niciodată statutul de unitate cu doar două stele, în ciuda amplasării într-o zonă de lux a Capitalei.
Imobilul a fost scos la vânzare pentru prima dată în 2007, la un preț de pornire de 32,5 milioane de euro plus TVA, dar licitația s-a oprit atunci în instanță după ce firma Athenee Phenix Group, controlată de compania Ana Hotels a omului de afaceri George Copos și care deține hotelul Athenee Palace Hilton, a contestat procedura. În octombrie 2014, Guvernul a scos din nou hotelul la licitație și l-a pus în vânzare de mai multe ori, fără să primească însă nicio ofertă, indiferent că a scăzut prețul pe parcurs, de la 19,6 milioane de euro la 15,9 milioane de euro și, ulterior, la 14,1 milioane de euro, toate plus TVA.