Democrația este în scădere la nivel global pentru al 13-lea an consecutiv, conform unui raport anual al grupării de monitorizare Freedom House, care arată că România este o țară „liberă”, cu un punctaj de 88 din 100, scrie Politico.
În raportul său pentru 2018, gruparea din Washington a informat că între 1988 și 2005 procentajul țărilor care „nu sunt libere” a scăzut de la 37% la 23%, în timp ce țările libere au crescut de la 36% la 46%. Totuși, între 2005 și 2018, procentajul țărilor care „nu sunt libere” a ajuns la 26%, în timp ce procentajul țărilor considerate a fi libere a scăzut la 44%, scrie News.ro.
România intră în categoria țărilor libere cu un scor de 88 din 100, care este însă în ușoară scădere față de 2017.
Drept urmare, drepturile politice și libertățile civile au scăzut în 68 de țări față de 2017 și s-au îmbunătățit în alte 50.
În raport se arată o înclinare a balanței puterii în favoarea țărilor precum China iar „furia și anxietatea din Europa și SUA privind inegalitatea economică” reprezintă cauzele deteriorării instituțiilor democratice.
În Europa, raportul arată că premierul ungar Viktor Orban „a coordonat unul dintre cele mai dramatice declinuri observate vreodată în Uniunea Europeană”, făcând referire la atacuri asupra independenței presei. Drept urmare, Ungaria este în acest an o țară „parțial liberă”.
În Polonia, raportul arată că partidul conservator aflat la putere – Lege și Justiție – „a distrus cadrul legal al țării în drumul său spre a controla politic întreg sistemul judiciar”.
Alte țări din UE aflate în declin sunt Austria, Croația, Republica Cehă, Portugalia, Slovacia și Marea Britanie.