Gigantul american al industriei de apărare Raytheon se așteaptă anul viitor la comenzi de sisteme de rachete Patriot din partea României în valoare de jumătate de miliard de dolari, valoarea totală a oportunității de business cu statul român pe acest segment fiind estimată la circa 2 miliarde de dolari, a declarat CEO-ul Raytheon, Thomas A. Kennedy, în cadrul unei teleconferințe cu analiști ai pieței financiare.
"În ceea ce privește oportunitatea Patriot legată de România, următoarea comandă este așteptată să fie în jur de 500 miliarde dolari în 2019. Atriburi suplimentare, pentru finalizarea programului, sunt așteptate pentru 2020 și 2021. Continuăm să estimăm valoarea totală a oportunității Patriot România la circa 2 miliarde de dolari", le-a spus Kennedy analiștilor, cu ocazia prezentării rezultatelor financiare ale Raytheon pe al treilea trimestru al anului.
Cu aceeași ocazie, șeful Raytheon a vorbit și despre comenzile Patriot ale Suediei și Poloniei.
Sursă: Transcriptul ultimei teleconferințe Raytheon cu analiștii pieței financiare
"După cum puteți vedea, națiunile vor să-și protejeze suveranitatea, iar semnalul cererii pentru sisteme defensive precum Patriot este puternic și global. În mod colectiv, aceste comenzi internaționale Patriot sunt în valoare de circa 8 miliarde de dolari și, în plus, vedem o oportunitate de miliarde de dolari pentru upgradarea Patriot la cea mai recentă configurație și pentru radarul de 360 de grade AESA", a adăugat Thomas A. Kennedy.
Declarațiile au fost făcute cu circa o săptămână înainte ca Raytheon să anunțe oficial, pe 1 noiembrie, că Guvernul României a transferat fondurile pentru achiziționarea următoarelor trei sisteme de apărare antiaeriană și anti-rachetă Patriot produse de companie, din cele șapte care vor intra în dotarea Armatei României. Ministrul român al Apărării, Mihai Fifor, a făcut și el un anunț în acest sens în aceeași zi.
Pe 29 noiembrie 2017, România a semnat o scrisoare de ofertă și acceptare pentru Patriot, devenind astfel a 6-a țară membră NATO care achiziționează sistemul. În luna mai a acestui an, Raytheon a anunțat că Armata Statelor Unite ale Americii a atribuit companiei un contract în valoare de 395,85 milioane dolari pentru producția sistemelor de apărare antiaeriană și anti-rachetă Patriot comandate de România.
CITEȘTE ȘI Dezvăluire Bloomberg: Arabia Saudită controlează peste 10% din acțiunile Uber. Un apropiat al prințului moștenitor Mohammed bin Salman este în board-ul companiei”Ca și în cazul primului sistem, unitățile adiționale au fost procurate prin programul de vânzări militare externe al Departamentului Apărării al Statelor Unite ale Americii, care asigură transparență și corectitudine pe parcursul întregii proceduri”, se arată în comunicatul Raytheon din 1 noiembrie.
Patriot este un sistem pur defensiv care stă la baza strategiilor de apărare NATO împotriva rachetelor balistice și de croazieră, aeronavelor de luptă și a dronelor, potrivit companiei. Cincisprezece țări folosesc sisteme Patriot, printre care se numără Statele Unite, ca și alte șase țări europene: Germania, Grecia, Olanda, Spania, Polonia și Suedia.
”Toate sistemele cumpărate de România vor fi construite de la zero. Sistemul Patriot a fost complet modernizat și este adus la zi în permanență, chiar dacă își păstrează același nume încă de când a fost integrat în sistemele de apărare ale NATO”, se arată în comunicat. Sistemele cumpărate de România vor avea aceleași componente ca și cele din dotarea armatei americane, potrivit Raytheon.
CITEȘTE ȘI Consumul de pâine a scăzut la 82 de kilograme pe locuitor. Românii se îndreaptă către produse de calitate“Sistemele Patriot destinate României vor avea aceleași componente software și hardware ca și cele din dotarea armatei americane. Acest lucru va crește abilitatea României de a se antrena alături de armata americană și alți aliați NATO”, a spus Michelle DeMaio, program manager Patriot pentru Raytheon în România, în cadrul comunicatului.
Achiziția sistemelor Patriot este un element al angajamentului României față de NATO de a cheltui cel puțin 2% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru apărare. Acest nou acord reprezintă îndeplinirea planului Forțelor Aeriene Române de a achiziționa patru unități și este în linie cu programul forțelor armate de achiziționare a șapte sisteme Patriot pentru întărirea apărării anti-aeriene a României.