Falsul în declarații cu privire la epidemia de coronavirus se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă, iar omisiunea unor date în cadrul anchetei epidemiologice va fi pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. Pedepsele pentru nerespectarea măsurilor dispuse de autorități și răspândirea COVID-9 au fost de asemenea înăsprite.
Codul Penal a fost modificat în acest sens prin ordonanță de urgență a Guvernului, a anunțat premierul Orban.
Astfel, declararea necorespunzătoare a adevărului, ”săvârșită pentru a ascunde existența unui risc privind infectarea cu o boală infectocontagioasă, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă”, prevede ordonanța.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Acești cetățeni trebuie să completeze o declarație, iar în cazul în care comit un fals și nu spun adevărul, din ce țară vin, din ce localitate vin, astfel încât autoritățile să poată să ia decizia corectă, fie decizia de intrare în carantină, fie decizia de izolare la domiciliu, vor suferi consecințele legii. Înseamnă că ei comit o infracțiune, o infracțiune care va fi pedepsită cu închisoarea.”, a spus Orban.
De asemenea, potrivit premierului, a fost introdusă în Codul Penal o nou infracțiune: omisiunea de date.
”Omisiunea persoanei de a divulga cadrelor medicale sau altor persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unități în care acestea își desfășoară activitatea a unor informații esențiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat în contact cu o persoană infectată cu o boală infectocontagioasă se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, prevede modificarea.
”Omisiunea de a da date în cazul în care, de exemplu, în cursul unei anchete epidemiologice, cineva nu dă informații complete privitor la persoanele cu care a intrat în contact, încercând să protejeze pe unul sau pe altul, se consideră că este o omisiune în furnizarea de informații corecte către autorități și, și în această situație, se poate constitui dosar penal”, a explicat Orban.
Acesta a arătat că și pedepsele pentru nerespectarea măsurilor dispuse de autorități și răspândirea COVID-9 au fost de asemenea înăsprite.
CITEȘTE ȘI Guvernul alocă fonduri pentru spații de carantină COVID-19. Cât este decontat pentru un locSenatorii PNL Iuliana Scântei, Alina Gorghiu și Daniel Fenechiu au elaborat un proiect de lege prin care pedepsele pentru astfel de fapte pot ajunge până la 15 ani de închisoare în cazurile grave, iar, potrivit aleșilor liberali, Guvernul a preluat aceste propuneri în ordonanța de urgență privind modificarea Codului Penal.
Până acum, Codul Penal prevedea că nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă. Dacă fapta era săvârșită din culpă, pedeapsa era închisoarea de la o lună la 6 luni sau amendă.
CITEȘTE ȘI Orban cere ministerelor să se pregătească pentru revenirea în țară a mii de români. Câți români au revenit recent și pe unde pot intra în țarăGuvernul a modificat, plecând de la proiectul menționat, prin ordonanță de urgență, articolul 352 din Codul penal referitor la zădărnicirea combaterii bolilor, astfel:
(1) Nerespectarea măsurilor de carantină sau de spitalizare dispuse pentru prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă fapta a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani.
(3) Transmiterea, prin orice mijloace, a unei boli infectocontagioase de către o persoană care știe că suferă de această boală se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
(4) Dacă fapta prevăzută în alin. (2) este săvârșită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.
(5) Dacă prin faptele prevăzute în alin. (1) și alin. (2) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
CITEȘTE ȘI La cererea presei, Iohannis respinge scutirea de impozit pe venit pentru jurnaliști. Presa nu a dorit afectarea credibilității(6) Dacă prin faptele prevăzute în alin. (1) și alin. (2) s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
(7) Dacă prin fapta prevăzută în alin. (3) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani și interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
(8) Dacă prin fapta prevăzută în alin. (4) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
(9) Tentativa la infracțiunea prevăzută în alin. (3) se pedepsește.
(10) Prin carantină se înțelege restricția activităților și separarea de alte persoane, în spații special amenajate, a persoanelor bolnave sau care sunt suspecte, într-o manieră care să prevină posibila răspândire a infecției sau contaminării.