Avocații vor putea preda mai multe discipline sau deține funcții în orice domeniu al învățământului superior, nu doar în domeniul juridic, așa cum prevede acum legea privind exercitarea acestei profesii. Modificarea a fost aprobată în comisia de specialitate a Senatului, urmând a fi adoptată și prin vot.
Forma actuală a Legii 51/1995 prevede compatibilitatea exercitării profesiei de avocat cu activitățile și funcțiile didactice în învățământul superior, însă numai în învățământul juridic superior.
Parlamentari de la toate partidele au considerat însă că aceste compabilități ale profesiei de avocat sunt prevăzute limitativ de lege și fac incompatibilă exercitarea concomitentă a unei funcții didactice în învățământul superior, afară de cel juridic.
CITEȘTE ȘI Noua lege privind Pilonul II - pregătită să fie avizată până la finalul lunii iunie. Dăncilă: Ne vom asigura că nicio persoană nu va avea o pensie diminuată dacă va contribui la Pilonul IIForma actuală a legii
”În această privință, avocații au un un regim mai restrictiv în comparație cu notarii publici, executorii judecătorești, consilierii juridici și chiar cu magistrații, deși avocații exercită o profesie liberală, spre deosebire de procurori și judecători”, arată aceștia.
Prin urmare, aleșii au inițiat un proiect de lege prin care să fie eliminată din lege interdicția de preda sau deșine funcții exclusiv în domeniul juridic la nivel de învățământ superior.
CITEȘTE ȘI Închisoarea pentru execuția fără autorizație a majorității lucrărilor de construcții, eliminată din legeSenatorii din comisia de specialitate au aprobat recent această modificare și au întocmit un raport favorabil proiectului de lege, cu recomandarea de a fi adoptat de plenul Senatului.
Conform proiectului avizat, profesia de avocat nu va fi incomaptibilă nici cu ”activități în domeniul cercetării științifice sau al creației intelectuale”.
Forma nouă a legii, avizată de comisie