Dan Vîlceanu a depus jurământul la Palatul Cotroceni, într-o scurtă ceremonie de învestitură, la care au participat președinții Camerei Deputaților și Senatului, Ludovic Orban și Anca Dragu, precum și premierul Florin Cîțu.
Președintele Iohannis a semnat, miercuri, decretul de numire a lui Dan Vîlceanu în funcția de ministru al Finanțelor Publice, după doar câteva ore de la validarea acestuia în Biroul Politic Național al PNL, unde singurul vot împotrivă a fost al lui Ludovic Orban.
Președintele PNL Ludovic Orban a declarat miercuri, după ședința BPN, că unicul vot împotrivă îi aparține, precizând că prin votul dat ca președinte al PNL, și-a exprimat rezerve extrem de serioase față de această candidatură.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Există riscuri cu privire la această desemnare”, a susținut liderul liberal.
Dan Vîlceanu a declarat, după ședința BPN, că Ministerul de Finanțe este unul din ministere importante și a dat asigurări că va face o echipă bună cu premierul, precizând că sunt 4-5 bugete dezbătute împreună în comisiile reunite de buget-finanțe.
”Am primit vorul colegilor. Este o încredere pe care mi-o acordă și pentru care mă simt obligat!”, a afirmat Vîlceanu.
Conform surselor citate, votul a fost 47 la 1, în condițiile în care la ședință au participat susținătorii lui Florin Cîțu, care l-a propus pe Dan Vîlceanu pentru postul de ministru al Finanțelor.
CITEȘTE ȘI INS: Cifra de afaceri din serviciile de piață prestate în principal întreprinderilor a crescut cu 16,3% în primul semestruDan Vîlceanu, în vârstă de 42 de ani, este de profesie economist, cu licența, masterul și doctoratul făcute la Universitatea de Vest din Timișoara. Încă din anul doi de facultate, a lucrat pentru firma Trefo SRL, companie care derulează contracte în domeniul energiei și care este controlată de familia sa.
Potrivit News.ro, numai anul trecut, SC Trefo SRL, deținută de mama lui Dan Vîlceanu, a încheiat 20 de contracte cu CET Govora și Complexul Energetic Oltenia, companii deținute de stat. Valoarea acestor contracte a fost în 2020 de 4,3 milioane de lei, aproape un million de euro.
Vîlceanu a intrat în politică încă de pe băncile facultății, în perioada 2006 – 2009 fiind președintele organizaței de tineret a PSD Gorj. A părăsit Partidul Social Democrat în 2011, trecând la PDL, formațiune în cadrul căreia a deținut pe rând, la nivelul județului Gorj, funcțiile de secretar execuiv, prim-vicepreședinte și președinte. După fuziunea PDL cu PNL, Dan Vîlceanu a rămas la conducerea organizației județene, funcție pe care o deține și în prezent.
Este la al doilea mandat de deputat, el intrând prima oară în Parlaament în 2016, odată cu Florin Cîțu, pe vremea când partidul era condus de Alina Gorghiu. Vîlceanu este membru al Comisiei pentru buget din Camera Deputaților, în legislatura trecută el activând și în Comisia de Muncă.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Economia a recuperat oficial pierderea din pandemieÎn legislatura 2016 – 2020 și-a pus semnătura, în calitate de initiator, pe 107 propuneri legislative, iar anul acesta a semnat alte 9 inițiative.
Potrivit declarației de avere, Vîlceanu deține două terenuri intravilane în comuna Runcu din județul Gorj, în suprafață de 26.356 de metri pătrați și alte două terenuri intravilane în Timișoara, în suprafață de 2.684 de metri pătrați. De asemenea, are două case în aceeași comună Runcu și un spațiu commercial de 1.889 de metri pătrați în Timișoara, de pe urma căruia a încasat anul trecut o chirie de 129.881 lei. Vîlceanu deține și un autoturism BMW Seria 5 vechi de 10 de ani și are în conturi puțin peste 71.000 de lei. De asemenea, liberalul deține și titluri de stat în valoare de 731.501 lei. Soția lui Dan Vîlceanu, Elena, este profesoară la Colegiul Național Tudor Vladimirescu din Târgu Jiu.
CITEȘTE ȘI VIDEO Adriana Nedelea, la Focus la Prima Oră, Prima TV: Construcțiile și imobiliarele, creștere recordVîlceanu a fost ales în iulie președinte al PNL Gorj. La acel moment, Cîțu declara: ”Dan este prietenul și colegul meu, de când am intrat în Parlament, în 2016”.
”Felicitări! Dane, mulțumesc pentru tot sprijinul tău! Erai în echipa câștigătoare de mult timp! Câștigăm pe 25 septembrie! Câștigăm big time”, a scris atunci Cîțu pe Facebook.
Postul de ministru de Finanțe a rămas vacant din 8 iulie, după revocarea lui Alexandru Nazare, interimatul fiind preluat de către premier.