Dan Ioan Popescu a restituit statului aproape 890.000 de lei din avere, obligat de judecători

Dan Ioan Popescu a restituit statului aproape 890.000 de lei din avere, obligat de judecători
scris 31 mar 2016

Dan Ioan Popescu a plătit la bugetul statului aproape 890.000 de lei, suma pentru care Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus confiscarea în dosarul privind venituri obținute ilicit de către fostul ministru al Economiei și de către soția sa, arată ANAF într-un răspuns transmis la solicitarea agenției News.ro.

Potrivit Agenției Naționale de Administrare Fiscală, fostul ministru Dan Ioan Popescu a virat la Trezoreria Sectorului 1, prin ordin de plată, suma de 889.026, 60 de lei.

Urmărește-ne și pe Google News

"Vă aducem la cunoștință că, în conformitate cu răspunsul primit din partea Trezoreriei Sector 1, debitorul a efectuat prin OP nr. 1 din 8 decembrie 2015 plata sumei de 889.026, 60 de lei, reprezentând confiscarea dispusă prin sentința civilă nr. 3563 din 19 decembrie 2014 emisă de Curtea de Apel București în dosarul cu nr. 182/1/2012”, se arată în răspunsul ANAF la solicitarea News.ro.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Dan Ioan Popescu avea la dispoziție 30 de zile să plătească această sumă la bugetul statului, dar fostul demnitar a plătit în zece zile.

FOTO Copos și-a scos la vânzare yachtul, pentru care vrea să obțină 75.000 de euro CITEȘTE ȘI FOTO Copos și-a scos la vânzare yachtul, pentru care vrea să obțină 75.000 de euro

În 27 noiembrie 2015, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis definitiv confiscarea sumei de aproape 890.000 de lei de la fostul ministru Dan Ioan Popescu și de la soția acestuia, sumă care reprezintă cheltuieli nejustificate pentru achiziționarea unor terenuri și imobile. Instanța a respins atunci ca nefondate recursurile declarate de Dan Ioan Popescu și de soția sa, Elena Popescu, dar și recursul depus de PICCJ și Agenția Națională de Integritate.

Instanța supremă a menținut astfel decizia din decembrie 2014 dată de Curtea de Apel București. Decizia din decembrie 2014 a fost luată la rejudecarea cauzei, după ce ICCJ dispusese, în 2011, confiscarea a peste patru milioane de lei din averea lui Dan Ioan Popescu.

Dosarul lui Dan Ioan Popescu a ajuns la Curtea de Apel București după ce, în 5 iulie 2013, Completul de cinci judecători al instanței supreme a casat decizia de confiscare a peste patru milioane de lei din averea acestuia și a trimis cauza la rejudecare. Instanța a admis atunci recursurile făcute de Elena și Dan Ioan Popescu împotriva deciziilor anterioare, din 14 iulie 2011 și 3 noiembrie 2011.

Fostul șef ANAF acuză: Un ambasador m-a presat în birou pentru a plăti TVA unui evazionist notoriu! CITEȘTE ȘI Fostul șef ANAF acuză: Un ambasador m-a presat în birou pentru a plăti TVA unui evazionist notoriu!

În anul 2006, fostul procuror general Ilie Botoș a cerut Comisiei de control al averilor din ICCJ cercetarea declarațiilor de avere ale lui Dan Ioan Popescu și ale soției sale, la sesizarea Centrului de Resurse Juridice.

Comisia a stabilit atunci că soții Elena și Dan Ioan Popescu  nu justifică legalitatea unor bunuri dobândite, în valoare de 46 miliarde lei vechi.

Ca urmare a acestei concluzii, comisia a decis instituirea sechestrului asigurător pe unele dintre cele 23 de bunuri imobile (terenuri și case) din București și Azuga, obținute de soții Elena și Dan Ioan Popescu în perioada decembrie 2000-decembrie 2004. Este vorba despre: teren curți - construcții în suprafață de 490 de metri pătrați, teren de 500 de metri pătrați, teren curți - construcții de 801 metri pătrați, teren cu o suprafață totală de 1.669 metri pătrați, din care 978 metri pătrați fâneață și 691 de metri pătrați de pădure, teren fâneață de 493 de metri pătrați, teren de 475 metri pătrați, toate situate în intravilanul orașului Azuga, un teren de 502 metri pătrați (523,67 metri pătrați din măsurători cadastrale) și altul de 467 de metri pătrați (523 metri pătrați din măsurători cadastrale), ambele din orașul Azuga, precum și un apartament din București.

Fiscul execută Asesoft Technologies, înființată de Ghiță, și îi vinde casele cu 1 mil. euro pentru datorii RTV CITEȘTE ȘI Fiscul execută Asesoft Technologies, înființată de Ghiță, și îi vinde casele cu 1 mil. euro pentru datorii RTV

Soții Popescu susțineau atunci că banii folosiți la cumpărarea imobilelor provin din vânzarea acțiunilor firmei Ital Agency, în 2001, către patronii societății Luxten Lighting.

Presa a relatat că numele fostului ministru și parlamentar Dan Ioan Popescu este gravat, alături de cel al controversatului om de afaceri Bogdan Nicolae Buzaianu, pe vitrina magazinului House of Bijan, cunoscut drept cel mai scump magazin din lume. 

viewscnt
Afla mai multe despre
dan ioan popescu
dosar
platit