Fiscul a vândut 14 garsoniere și apartamente și 290 de locuri de parcare care i-au fost sechestrate primarului sectorului 3 din București, Robert Negoiță, în contul datoriilor acestuia la buget, majoritatea spațiilor, situate în complexul Confort City, fiind cedate cu 15.000-20.000 euro plus TVA. O firmă față de care primarul Negoiță este dator, urmare a unui împrumut de aproape 650.000 lei contractat în 2010, a cumpărat 74 de locuri de parcare.
Confort City, unul dintre cele mai mari ansambluri rezidențiale construite în ultimii ani, a fost ridicat de Negoiță lângă București, în localitatea Popești Leordeni, și oferă în prezent garsoniere în suprafață de 34 metri pătrați la 21.900 euro, apartamente cu două camere în suprafață de 64-75 metri pătrați la 39.900 euro-49.500 euro și apartamente cu trei camere de 92 metri pătrați la 69.500 euro. La aceste prețuri se adaugă TVA de 5%.
Fiscul i-a calculat lui Robert Negoiță, în urmă cu patru ani, o datorie la buget de 120 milioane de lei (aproximativ 28 milioane de euro), pentru neplata TVA aferentă tranzacțiilor imobiliare derulate în 2006-2008, iar pentru recuperarea banilor i-a scos la vânzare, prin licitație publică, 60 de apartamente, 1.227 locuri de parcare subterană și 12 spații de subsol din complexul Confort City, aflate în proprietatea acestuia. Prin licitația organizată joi, Fiscul a recuperat doar aproximativ 1,3 milioane de euro din această datorie, sume asemănătoare fiind obținute și la alte două licitații organizate pe parcursul acestui an.
Garsoniere cu 15.000 euro și locuri de parcare cu 1.000 euro
La licitație s-au înscris 45 de persoane fizice și firme, iar bunurile licitate nu au avut de regulă mai mult de o ofertă, fiind achiziționate la prețul minim pentru care fuseseră puse în vânzare. Acest preț minim a fost redus cu 50% față de evaluarea inițială.
Astfel, șase din cele 14 apartamente vândute au fost garsoniere cedate cu circa 15.000 euro plus TVA, la care s-au adăugat cinci apartamente de câte două camere vândute cu aproximativ 20.000 euro plus TVA și două apartamente de câte trei camere vândute cu aproximativ 27.000 euro plus TVA. Cel mai mic preț a fost plătit, în monedă națională, pentru o garsonieră de la etajul 11 al complexului, de 47.950 lei plus TVA.
Prețurile plătite la licitație pentru apartamentele lui Negoiță au fost astfel la jumătate din cele pe care acesta le solicită eventualilor cumpărători, pe site-ul complexului imobiliar.
Aceste prețuri mici sunt justificate, în opinia reprezentanților ANAF și a proprietarilor din complexul de locuințe, prin faptul că multe dintre apartamente sunt nefinisate și fără utilități. Un cumpărător a declarat pentru Profit.ro că, pentru a se conecta la utilități, trebuie să achite câteva mii de euro.
Cel mai mare succes la licitație l-au avut parcările, marea lor majoritate fiind la suprafață și având un preț de vânzare de 3.600 lei plus TVA. Prin urmare, mulți dintre locatarii complexului imobiliar și-au putut cumpăra un loc de parcare cu aproximativ 1.000 de euro. Potrivit acestor locatari, în urmă cu zece ani un loc asemenător era vândut cu 5.000 de euro.
Majoritatea locurilor au fost cumpărate de firme. Astfel, o firmă a cumpărat 67 de locuri, iar o altă societate și-a adjudecat 85 de locuri de parcare.
Firma Route Construct a cumpărat 74 de locuri de parcare. Aceasta este menționată de Robert Negoiță în declarația de avere drept creditor pentru un împrumut de aproape 650.000 lei contractat în 2010.
În total, joi, Fiscul a vândut locuințe de peste 1,1 milioane de euro și locuri de parcare de circa un milion de lei.
În acest an, Fiscul a vândut jumătate dintre apartamentele sechestrate de la Negoiță
Conform datelor furnizate Profit.ro de reprezentanții ANAF Ilfov, în acest an, în cadrul a trei licitații, Fiscul a reușit să vândă 62 din 108 apartamente sechestrate în contul datoriilor lui Robert Negoiță. Într-o licitație organizată în ianuarie au mai fost vândute 26 de apartamente, iar într-o licitație din iunie au fost vândute alte 22 de apartamente. La acestea se adaugă cele 14 de imobile vândute la licitația de joi.
Primele licitații au fost organizate în 2011, când s-au vândut în jur de 30 de apartamente, aflate aproape “la roșu” și la un preț mai mare cu circa 10% decât cel actual. Între 2011-2013 nu s-au mai organizat licitații deoarece Robert Negoiță a folosit bunurile sechestrate la majorarea capitalului social al unei firme proprii, astfel încât ANAF a trebuit să se judece cu acesta pentru anularea în instanță a utilizării bunurilor respective de către primar.