Varșovia l-a convocat miercuri la Ministerul de Externe pe trimisul diplomatic al Ucrainei, după ce comentariile președintelui Volodimir Zelenski în legătură cu interzicerea importurilor de cereale au înfuriat guvernul polonez, care și-a înăsprit poziția în această chestiune înaintea alegerilor din octombrie, relatează Reuters.
Polonia a fost unul dintre cei mai fideli aliați ai Ucrainei de când Rusia a invadat această țară, în februarie 2022, dar Varșovia și Kievul sunt acum implicate într-un conflict tot mai profund cu privire la importurile de produse agricole ucrainene. Polonia, împreună cu Ungaria și Slovacia, a extins o interdicție asupra importurilor de cereale din țara vecină devastată de război.
Președintele Volodimir Zelenski a declarat în fața Adunării Generale a ONU că Kievul depune eforturi pentru a păstra rutele terestre pentru exporturile de cereale, dar a adăugat că "teatrul politic" din jurul importurilor de cereale nu face decât să ajute Moscova.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Viceministrul de externe Pawel Jablonski "a transmis protestul ferm al părții poloneze față de declarațiile făcute ieri de președintele V. Zelenskiy la Adunarea Generală a ONU, când a afirmat că unele țări UE au simulat solidaritatea, susținând indirect Rusia", a precizat Ministerul polonez de Externe într-un comunicat.
Jablonski i-a spus, de asemenea, ambasadorului Vasil Zvarici că "exercitarea de presiuni asupra Poloniei în cadrul forumurilor multilaterale sau trimiterea de plângeri la tribunalele internaționale nu sunt metode adecvate de rezolvare a disputelor dintre (cele două) țări".
Polonia, Slovacia și Ungaria au anunțat vineri restricții unilaterale asupra importurilor de cereale din Ucraina, după ce Comisia Europeană a decis să nu prelungească autorizarea interdicțiilor de vânzare a cerelelor ucrainene în cele cinci țări UE vecine Ucrainei, care mai includ România și Bulgaria. Interdicția a fost introdusă pentru a proteja fermierii din aceste țări de un val de importuri ieftine de cereale și alimente din Ucraina, după ce invazia Rusiei a blocat în mare parte rutele de export predilecte ale Ucrainei, care erau porturile de la Marea Neagră.
România va lucra cu Ucraina în următoarele 30 de zile la un plan de control al exporturilor de cereale care va contribui la protejarea fermierilor români, a anunțat miercuri ministrul român al agriculturii, Florin Barbu. În ceea ce o privește, Bulgaria a anunțat că renunță la orice fel de restricții.
Un purtător de cuvânt al Organizației Mondiale a Comerțului a confirmat marți că Ucraina a făcut primul pas în cadrul unei proceduri de arbitraj prin depunerea unei plângeri la organismul comercial mondial. El nu a menționat numele țărilor, dar Kievul a declarat anterior că plângerea viza Polonia, Slovacia și Ungaria.
De asemenea, marți, Ucraina a declarat că va impune restricții - ca măsură de răspuns - la importul anumitor bunuri din Polonia și Ungaria dacă acestea nu își vor ridica interdicțiile unilaterale, ceea ce a atras un răspuns tăios din partea premierului polonez Mateusz Morawiecki. "Avertizez autoritățile ucrainene, pentru că, dacă escaladează conflictul în acest mod, vom adăuga și mai multe produse la interdicția de import pe teritoriul Republicii Polone", a declarat Morawiecki pentru Polsat News. Într-un live pe Facebook, Morawiecki a declarat ulterior că Varșovia este pregătită să ajute Kievul, dar "nu cu prețul destabilizării pieței poloneze".
De partea ucraineană, reprezentantul pentru comerț Taras Kacika a părut să acționeze pentru a reduce tensiunile, declarând pentru postul de radio polonez RMF FM că nu crede că Kievul va introduce un embargo asupra merelor și legumelor poloneze. Ministrul polonez al agriculturii, Robert Telus, a declarat pentru agenția de știri de stat PAP că a interpretat comentariile lui Kacika drept o modalitate de "a calma o anumită atmosferă care se crease de două sau trei zile".