CONFIRMARE Republica Moldova va stoca gaze rusești în România

CONFIRMARE Republica Moldova va stoca gaze rusești în România
scris 6 sep 2022

Republica Moldova va cumpăra, în 2 tranșe, 10 milioane de metri cubi de gaz de la Gazprom, pe care le va stoca în depozitele din România, a decis Comisia pentru Situații Excepționale de la Chișinău, după cum anticipa Pofit.ro. Prețul plătit de Energocom, companie de stat, către ruși va fi de 146 euro/MWh pentru jumătatea de cantitate, aferentă lunii august, și de 200 euro/MWh pentru cealaltă jumătate, aferentă lunii septembrie. Prețurile sunt apropiate de cele de pe Bursa Română de Mărfuri (BRM), unde prețul gazului se situa la 147,5 euro/MWh la mijlocul lunii august și la 204,5 euro/MWh, pe 1 septembrie, însă cu 90, respectiv 40 de euro, mai reduse decât cele de pe cea mai importată bursă regională, cea austriacă CEGH.

"10 milioane metri cubi de gaze naturale vor fi procurate de Energocom, în două tranșe, și stocate în depozitele din România. O asemenea decizie a fost luată, astăzi, în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), prezidate de prim-ministrul Natalia Gavrilița”, a anunțat Guvernul Republicii Moldova.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Două clădiri-turn construite ilegal au fost demolate în India CITEȘTE ȘI VIDEO Două clădiri-turn construite ilegal au fost demolate în India

Noile cantități se adaugă celor 25 de milioane de mc pe care Republica Moldova susține că le are deja înmagazinate în România, ceea ce ridică totalul cantității la 35 milioane mc, puțin peste 1% din capacitatea totală deținută de România, de 3 miliarde mc.

Pe 30 august, în depozitele operate de Depogaz și Depomureș se aflau depozitați 24 TWh de gaze, puțin peste 73% din capacitatea totală de înmagazinare a României.

Cantitatea totală depozitată de autoritățile de la Chișinău în România ar acoperi consumul intern din Republica Moldova timp de 10 zile de iarnă sau 40 zile de vară.

Discuțiile privind posibilitatea depozitării unor cantități de gaze pentru alimentarea Chișinăului și părții de vest a Republicii Moldova în România sunt mai vechi.

La finalul lunii iunie a anului trecut, șeful Transgaz, Ion Sterian, sugera că Republica Moldova ar putea depozita 100 de milioane de mc în România.

CONFIRMARE În urma inflației explozive, Guvernul renunță să mai calculeze venitul minim, inclusiv ajutorul pentru familia cu copii, prin raportare la ISR - care trebuie indexat anual CITEȘTE ȘI CONFIRMARE În urma inflației explozive, Guvernul renunță să mai calculeze venitul minim, inclusiv ajutorul pentru familia cu copii, prin raportare la ISR - care trebuie indexat anual

“Suntem în discuții cu Moldovagaz. Odata cu cele 2 stații de la Onești și Gherăiești se va finaliza și gazoductul Onești-Gherăiești-Letscani care se-ntregește cu gazoductul Ungheni-Chișinău și de la 1 octombrie, între 4,5 și 6 milioane mc (pe zi, probabil - n.r.), vor merge către Republica Moldova pentru a asigura consumul de gaze pe partea de Chișinău, care este cel mai mare consumator de gaze din Republica Moldova. Avem cereri, din partea autorităților reprezentate prin Moldovatransgaz, de a depozita gaze în România. Și va fi o întâlnire, Romgaz, Transgaz, Modovagaz și nu în ultimul rând Depogaz, pentru că, după legislația din Republica Moldova, partea de înmagazinare este 20% din consumul lor total anual și va acoperi vârfurile de consum pentru Republica Moldova”, spunea Sterian.

Republica Moldova are un consum anual de aproximativ 1 miliard de mc. Cum probabil că prin România va trece doar gazul necesar alimentării Chișinăului și părții de vest, rezultă că volumul de gaz care ar putea fi înmagazinat în depozitele operate de Depogaz ar fi de aproximativ 100 de milioane de mc.

Profit.ro explica atunci că gazul care va fi depozitat de Republica Moldova în România va fi probabil tot gaz rusesc, și nu unul achiziționat de la producători români, Moldovagaz fiind deținută în proporție de 50% de Gazprom, de 35% de Guvernul Republicii Moldova și de 14% de autoritățile din Transnistria.

În vederea finanțării achiziției celor 10 miloane de mc de gaze de la Gazprom, Comisia pentru Situații Excepționale de la Chișinău a mai decis alocarea de la bugetul de stat a 322 milioane de lei (aproximativ 16,5 milioane euro) către Energocom, prin majorarea capitalului social.

ULTIMA ORĂ VIDEO Guvernul a aprobat proiectele de lege ale Justiției CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ VIDEO Guvernul a aprobat proiectele de lege ale Justiției

De altfel, potrivit presei de la Chișinău, pe 30 august a avut loc o teleconferință între vicepremierul moldovean, Andrei Spânu, și CEO-ul Gazprom, Alexey Miller, în care șeful gigantului rus a insistat ca auditul datoriei MoldovaGaz pentru gazul consumat să fie încheiat până la 1 octombrie. Autoritățile de la Chișinău afirmă, însă, că acest lucru este imposibil și solicită ca termenul pentru efectuarea auditului să fie extins până la 31 martie 2023.

În prima jumătate a lunii august, Guvernul de la Chișinău a anunțat că a încheiat un contract cu companiile Wikborg Rein Advokat și AS, ambele din Norvegia, și Forensic Risk Alliance & Co, din Marea Britanie, pentru realizarea auditului datoriilor istorice la gazele livrate Republicii Moldova, cu excepția regiunii transnistrene. Auditul ar urma să fie realizat până pe 30 ianuarie 2023. Anterior, șeful MoldovaGaz, Vadim Ceban, citat de Radio Europa Liberă Moldova, declara că datoriile istorice se cifrează la 720 de milioane de dolari, datorii acumulate până în anul 2019.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că și Gazprom a inițiat, în paralel, un audit al datoriilor istorice ale MoldovaGaz. Maia Sandu a admis că există riscul ca Gazprom să închidă „robinetul la gaz” pentru Republica Moldova. Însă chiar dacă Gazprom nu va recurge la deconectare, „prețurile devin inaccesibile”, crede Sandu.

viewscnt
Afla mai multe despre
moldova
chișinău
depozitare
gaze
românia
gazprom