Confirmare: Proiectul privind salarizarea bugetarilor introduce bonusuri de performanță pentru sănătate și educație

Confirmare: Proiectul privind salarizarea bugetarilor introduce bonusuri de performanță pentru sănătate și educație
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 17 mai 2016

Guvernul a finalizat proiectul privind salarizarea bugetarilor, document care introduce bonusuri de performanță pentru sănătate și educație, ca premii anuale, semestriale și trimestriale, confirmând astfel informațiile prezentate anterior de Profit.ro. Premiile vor fi introduse de anul viitor.

Documentul poate fi citit AICI, AICI și AICI.

Urmărește-ne și pe Google News

De asemenea, noile grile de salarizare pot fi văzute AICI și AICI.

Proiectul favorizează puternic angajații din sănătate, așa cum Profit.ro a anunțat luni seara în exclusivitate, motiv pentru care sindicaliștii din educație au plecat de la discuțiile cu ministrul Muncii, spunând că sunt nemulțumiți și amenințând cu forme de protest, una putând fi boicotarea examenelor.

Astfel, în sănătate este stabilită o creștere suplimentară de aproximativ 10% față de restul funcțiilor a salariilor debutanților, în vederea creșterii atractivității carierei în sistemul public de sănătate, dar și introdus un sistem de premiere bazat pe performanță.

Sistemul de premiere bazat pe performanță pentru personalul din sistemul sănătate, precum și pentru personalul didactic și didactic auxiliar va fi introdus începând cu luna ianuarie 2017, astfel:
a) ordonatorii principali de credite pot acorda premii anuale, semestriale și trimestriale, în limita a 2% din cheltuielile cu salariile aferente personalului prevăzut în statul de funcții, cu încadrare în fondurile aprobate prin buget, în condițiile îndeplinirii criteriilor de performanță
b) criteriile de performanță vor fi elaborate de către Ministerul Sănătății și, respectiv, Ministerul Educației
c) sumele neutilizate în cursul unui trimestru pot fi acordate în perioadele următoare, în cadrul aceluiași an bugetar. Rezerva de performanță de 2% nu poate fi utilizată în absența cadrului de evaluare a performanței menționat mai sus

Premiile anuale, semestriale și trimestriale, în limita a 2% din cheltuielile cu salariile, vor putea fi acordate numai după aprobarea condițiilor de reformă și a criteriilor de performanță prin hotărâre a Guvernului.

Premiile individuale vor fi stabilite de către ordonatorii de credite în limita sumelor alocate cu această destinație de către ordonatorul de credite, pe baza îndeplinirii condițiilor de reformă și a criteriilor de preformanță. 

În afara sectorului de sănătate, actul normativ nu prevede creșteri salariale de natură structurală, ci doar corecții de încadrare și eliminare a disfuncționalităților din sistemul de salarizare public. Prin urmare, consideră Guvernul, nu este afectată concurența salarială cu sistemul privat.

În cazul sectorului de sănătate, în afara corecțiilor, creșterile salariale vizează funcțiile de debutanți, care nu au implicații semnificative asupra sistemului privat de sănătate.

Profit.ro a anunțat, luni seara, citând surse din Guvern, că medicii și ceilalți angajați ai sistemului medical sunt cei care vor avea cel mai mult de câștigat din noua lege a salarizării bugetarilor, aceștia urmând să fie stimulați suplimentar și prin avantaje financiare în plus, precum acordarea unor "premii în bani".

Prin noul sistem, salariul unui medic primar gradația 5 va fi unificată la 5.105 lei, indiferent de spital, cel al unui medic specialist, la 4.012 lei, cel al unui asistent medical, la 2.441 lei, iar cel al unei infirmiere, la 1.718 lei. Pentru debutanți, salariul va fi la un nivel similar de 2.014 lei (pentru medici rezidenți anul I), la 1.540 lei (asistenți medicali) și la 1.444 lei (infirmiere).

Sistemul prevede și echivalarea funcțiilor din sănătate cu cele de educație, din care vor rezulta salarii de 5.520 lei pentru un profesor universitar 25-30 ani vechime și 5.593 lei pentru un medic primar de clinică, de 4.143 lei pentru un conferențiar universitar cu peste 35 ani vechime și de 4.279 lei pentru un medic specialist gradația 4, de 3.270 lei pentru un lector universitar cu peste 35 ani vechime și de 3.244 lei pentru un medic rezident anul II și de 2.178 lei pentru un asistent universitar cu peste 3 ani vechime și 2.199 lei pentru un medic stagiar gradația 2.

EXCLUSIV Condițiile în care bugetarii vor fi promovați și vor primi sporuri CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Condițiile în care bugetarii vor fi promovați și vor primi sporuri

În același timp, sunt eliminate diferențele de salarizare pentru muncă egală în unități similare, din cadrul familiei ocupaționale Administrație publică centrală –aparatul central, prin stabilirea salariilor la 70% din nivelul salariilor aflat în plată la 1 august 2016 la Secretariatul General Guvernului. Măsura nu este aplicată structurilor teritoriale și are în vedere:

–stabilirea salariilor de bază pentru personalul din aparatul propriu al ministerelor și din instituțiile subordonate sau aflate în coordonarea acestora, salarizat la același nivel ca ministerele, Înalta Curte de Casație și Justiție, Consiliul Concurenței, Curtea de Conturi, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Consiliul Național al Audiovizualului, Consiliul Legislativ, celelalte organe de specialitate ale administrației publice centrale, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, precum și funcțiile publice corespunzătoare categoriei înalților funcționari publici din cadrul instituției prefectului, salarizat la același nivel.

–asimilarea funcțiilor și salariilor personalului de mai sus, cu funcțiile și nivelul de salarizare din cadrul Secretariatului General al Guvernului, precum și stabilirea nivelului concret al drepturilor salariale prin ordin comun al Secretariatului General al Guvernului și al ordonatorilor principali de credite;

Este păstrat nivelul salariilor aferente lunii iulie 2016 în situația în care salariile de bază calculate la nivelul a 70% din nivelul de salarizare de la Secretariatul General al Guvernului sunt mai mici.

"Începând cu luna august 2016, personalul plătit din fonduri publice din aceeași instituție publică, autoritate publică, unitate, care beneficiază de un salariu de bază/indemnizație de încadrare mai mici decât cele stabilite la nivel maxim pentru fiecare funcție/ grad/treaptă și gradație va fi salarizat la nivelul maxim al salariului de bază/ indemnizației de încadrare din cadrul instituției, autorității publice, unității respective, dacă își desfășoară activitatea în aceleași condiții.

EXCLUSIV Bugetarii vor fi promovați și premiați în funcție de cât de amabili și loiali sunt la muncă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Bugetarii vor fi promovați și premiați în funcție de cât de amabili și loiali sunt la muncă

Prin excepție, începând cu luna august 2016, pentru  personalul militar, polițiștii și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciarelor din aceeași instituție publică, respectiv unitate, soldele de funcție/salariile de funcție în care nu a fost cuprins cuantumul soldei de merit/ salariului de merit la nivelul anului 2009, vor fi stabilite la nivelul în plată al soldelor de funcție/salariilor de funcție care cuprind cuantumul soldei de merit/ salariului de merit. Începând cu luna august 2016, pentru personalul militar, polițiștii și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciarelor, indemnizațiile, compensațiile, primele, ajutoarele, plățile compensatorii, despăgubirile, compensațiile lunare pentru chirie și alte drepturi acordate potrivit actelor normative în vigoare, care nu fac parte din solda lunară brută/salariul lunar brut, rămân la nivelul lunii iulie 2016, dacă își desfășoară activitatea în aceleași condiții", prevede documentul.

De asemenea, începând cu luna august 2016, salariile de bază sunt stabilite la nivelul de 70% din nivelul salariilor de bază aferente funcțiilor din cadrul Secretariatului General al Guvernului pentru personalul din aparatul propriu al ministerelor și din instituțiile subordonate sau aflate în coordonarea acestora, salarizat la același nivel ca ministerele, din Înalta Curte de Casație și Justiție, Consiliul Concurenței, Curtea de Conturi, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Consiliul Național al Audiovizualului, Consiliul Legislativ, celelalte organe de specialitate ale administrației publice centrale, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, precum și pentru funcțiile publice corespunzătoare categoriei înalților funcționari publici din prefecturi.

Pe ansamblu, sunt corectate salariile pentru 365.622 angajați din sistemul public, reprezentând aproximativ 30% din totalul personalului plătit din fonduri publice.

Guvernul consideră că elementele de risc care ar putea rezulta prin efectul de transmisie din consum spre importuri, cu posibila afectare a balanței comerciale, sunt limitate prin încadrarea în plafonul prognozat de creștere salarială în sectorul public de 2,3 miliarde de lei pentru anul viitor.

În același timp, adoptarea modificărilor diminuează impactul financiar potențial asupra bugetului general consolidat ca urmare a executării de sentințe judecătorești ce se pot pronunța în favoarea salariaților care ar intenta procese individuale sau colective pe tema discriminării salariale la locul de muncă. Acest impact negativ potențial este estimat la 3,5 miliarde lei compensări și plăți retroactive pentru trei ani.

Efectele sociale așteptate de Guvern sunt:
a) eliminarea tensiunilor de la locul de muncă, determinate de situațiile în care munca egală nu este remunerată la niveluri egale;
b) restabilirea unui cadru de normalitate și respect al muncii în sistemul public;
c) reducerea potențialulului de demotivare a angajaților;
d) recunoașterea importanței sistemului public de sănătate și redarea demnității muncii în acest sistem;
e) evitarea pierderii de timp de lucru de către salariați cu ocazia prezentării la termenele din procese.

viewscnt
Afla mai multe despre
bugetari