Cioloș, îngrijorat: Guvernul nu va putea organiza secții de votare doar pe baza românilor înscriși în Registrul Electoral pentru diaspora din cauza numărului mic

Cioloș, îngrijorat: Guvernul nu va putea organiza secții de votare doar pe baza românilor înscriși în Registrul Electoral pentru diaspora din cauza numărului mic
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 iul 2016

Premierul Dacian Cioloș s-a arătat, miercuri, îngrijorat de numărul mic de români înscriși în Registrul Electoral pentru diaspora și a afirmat că Guvernul nu va putea organiza secții de votare al alegerile generale doar pe baza acestor înscrieri. 

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că, până la data de 19 iulie 2016, un număr de 3.090 de alegători români cu domiciliul sau reședința în străinătate au solicitat să fie înscriși în Registrul electoral.

Urmărește-ne și pe Google News

Dintre aceștia, 2.371 au menționat opțiunea pentru votul prin corespondență, iar 719 au optat pentru votul în secțiile de votare.

"Am câteva îngrijorări pentru că sunt foarte, extrem de puțini oameni înscriși în acel Registru Electoral prevăzut pentru diasporă  care, conform noii legislații este un element esențial fără de care așa cum e scrisă legislația acum, din păcate nu putem organiza secții de votare decât pe baza înscrierilor în acel registru și sunt un pic îngrijorat legat de modul cum o să ne organizăm pentru a crea condiții ca să voteze cât mai multă lume din diasporă", a declarat, miercuri, premierul Dacian Cioloș.

Teamnet, deținută de Sebastian Ghiță până în 2012, a câștigat licitația pentru sistemului informatic al Cardului de Sănătate CITEȘTE ȘI Teamnet, deținută de Sebastian Ghiță până în 2012, a câștigat licitația pentru sistemului informatic al Cardului de Sănătate

Prim-ministrul a cerut noului ministru pentru relația cu românii din străinătate, Maria Ligor, se se implice în pregătirea cât mai bine alegerile parlamentare în diasporă. 

Direcția Națională Anticorupție instrumentează în prezent dosarul votului din diaspora, după ce mii de români aflați în afara țării au acuzat că nu și-au putut exercita dreptul constituțional la alegerile prezidențiale din noiembrie 2014, din cauza numărului mic de secții deschise.

Dosarul a fost deschis inițial la Parchetul General, fiind declinat ulterior la Direcția Națională Anticorupție.

Scandalul iscat la alegerile din 2014 i-a costat funcția de ministru de Externe atât pe Titus Corlățean, cât și pe Teodor Meleșcanu, adus de la șefia SIE, pentru a-l înlocui pe primul, după problemele de la vot din primul tur al alegerilor prezidențiale. 

 

viewscnt
Afla mai multe despre
alegeri
romani
diaspora
registrul electoral
votare
sectii
guvern
ciolos