România va folosi toate mijloacele care îi stau la dispoziție în cadrul Uniunii Europene și în procesul de negociere a Tratatului de liber schimb dintre Uniunea Europeană și Canada, pentru ca această țară să își respecte angajamentul de ridicare a vizelor turistice pentru cetățenii români, a declarat, vineri, premierul Dacian Cioloș.
Avertismentul este transmis după ce autoritățile canadiene au informat Comisia Europeană (CE) că nu intenționează să renunțe la vizele impuse românilor și bulgarilor, în pofida aluziilor reprezentanților CE privind posibilitatea ca blocul comunitar să reintroducă un regim de vize pentru Canada și SUA. Cetățenii României și Bulgariei sunt singurii din UE care au nevoie de vize pentru a călătorii în Canada.
La rândul lor, SUA impun vize atât românilor și bulgarilor, cât și locuitorilor Poloniei, Croației și Ciprului, deși UE este negocieri atât cu SUA, cât și Canada cu privire la încheierea unor importante acorduri de liber schimb, iar celelalte state membre beneficiază de scutirea de vize pentru proprii cetățeni.
Vineri, prim-ministrul Cioloș a declarat că, în momentul în care au fost finalizate negocierile cu Canada, acest stat și-a luat un angajament inclusiv cu privire la eliminarea vizelor turistice pentru România și Bulgaria, astfel încât, până la momentul ratificării Tratatului de liber schimb, problema să fie rezolvată.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Adio eliminare rapidă a vizelor pentru America, șansele României au scăzut drastic după atentatele din Paris"Cu regret, constat că nu suntem în situația respectivă"", a spus Cioloș.
El a arătat că a discutat pe această temă cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și cu comisarul european pentru Comerț, Cecilia Malmstrom, care negociază tratatele, precizând că atât Comisia, cât și întreaga Uniune Europeană trebuie să susțină România în această privință.
"A fost o înțelegere cu Canada și eu, ca prim-ministru al unui stat membru, consider că Uniunea Europeană și Comisia Europeană, care reprezintă Uniunea Europeană, trebuie să fie foarte ferme în relația cu Canada, pentru ca partenerii noștri să își respecte angajamentele. Chiar dacă nu există o legătură formală între chestiunea vizelor și chestiunea ratificării și adoptării acestui tratat de liber schimb, eu am transmis deja la Bruxelles că România va folosi toate mijloacele pe care le are la dispoziție pentru a convinge și Canada, și Comisia Europeană că niște angajamente trebuie respectate și că România și Bulgaria trebuie să fie tratate și de către Comisia Europeană ca orice alt stat membru atunci când este vroba de susținerea intereselor României, care trebuie să fie și interesele Uniunii Europene. Deci, da, România și eu, ca prim-ministru, voi folosi toate instrumentele pe care le avem la dispoziție, sper să nu fie cazul", a fost avertismentul premierului Cioloș.
Acesta a precizat că Guvernul este în discuții intense cu cu guvernul Canadei pentru a găsi soluții, dar a arătat că se evocă încă anumite subiecte și anumite teme tehnice, pe care România și UE le consideră soluționate.
"Atâta timp cât Comisia Europeană a afirmat deja că România este pregătită să adere la Schengen din punct de vedere tehnic, deci protecția la frontiere, chestiunile legate de migrație sunt sub control din punct de vedere tehnic, nu văd de ce ar trebui să existe alte argumente și alte motivații tehnice care să întârzie această decizie în Canada, care este una politică", a mai spus Cioloș, exprimându-și speranța că se va ajunge la o înțelegere.
CITEȘTE ȘI Românii care merg în croaziere ieftine, spaima vaselor: pun "cu lopata" în farfurie și cheltuiesc doar 7 euro pe săptămânăCioloș a arătat totodată că, în cazul SUA, Tratatul (TTIP) este încă în negociere, iar România face eforturi pentru a îndeplini condițiile de ridicare a vizelor.
"E vorba de un drept pe care îl avem în calitate de stat membru, nu cerem un favor!", a conchis Cioloș.
Comisia Europeană (CE) a cerut statelor membre să inițieze de "urgență" dezbateri în vederea adoptării, până pe 12 iulie, a unei poziții referitoare la posibila suspendare a regimului de liberă circulație pentru cetățenii americani și canadieni care călătoresc în Uniunea Europeană, în baza nerespectării principiului reciprocității depline, în contextul în care mai multe țări europene, printre care și România, nu beneficiază încă de un regim fără vize în SUA și Canada.