Poporul român a strigat "pace" și a strigat extrem de tare, a declarat candidatul independent Călin Georgescu, după anunțarea exit-poll-urilor la primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale.
Potrivit acestuia, cel mai important lucru este "trezirea în conștiință a poporului român, un lucru fenomenal care nu s-a mai întâmplat".
"Poporul român a strigat "pace" și a strigat foarte tare, extrem de tare. Dacă partidele politice ar fi avut puțin timp să asculte și mai puțin timp să vorbească, poate că strigătul acesta nu ar fi fost atât de tare, iar acest strigăt pentru pace nu a fost un strigăt de bucurie, a fost unul de suferință. (...) Poporul român a trecut astăzi prin urechile acului, iar sistemul oligarhic nu. Cu alte cuvinte, bogații sistemului, astăzi, în România au sărăcit, iar "săracul" popor român s-a îmbogățit", a spus Călin Georgescu.
Călin Georgescu, cu șanse în continuare să intre în turul 2 al alegerilor prezidențiale, a crescut puternic în sondaje în ultimele săptămâni. Ajunsese și la 10 procente în unele studii, depășindu-l pe un alt independent, mare favorit, Mircea Geoană.
Georgescu a avut o puternică campanie pe TikTok, acolo unde multe din clipurile sale au devenit virale. BEC a decis în urmă cu câteva zile ca acestea să fie șterse, deoarece nu aveau marcajul/codul electoral obligatoriu, arată Hotnews.
Călin Georgescu s-a născut pe 26 martie 1962 la București și a făcut studiile superioare la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, în specialitatea Îmbunătățiri Funciare, după care a obținut un titlu de doctor în Pedologie la aceeași universitate. De asemenea, el a absolvit programului postuniversitar „Securitate și apărare națională – geopolitică și geostrategie”, al Colegiului Național de Apărare „Carol I”.
Înainte de Revoluție, a fost angajat ca inginer agronom la o întreprindere din Făgăraș, județul Brașov.
În 1991, ajunge șef al biroului senatorial pentru Mediu din Parlament. Un an mai târziu, devine consilier al Ministrului Mediului, Marcian Bleahu. La acea vreme, Ion Iliescu era președinte, iar Theodor Stolojan ocupa funcția de prim-ministru, din postura de tehnocrat. Guvernul era dominat de FSN, dar Ministerul Mediului era asumat de Partidul Ecologist, arată și news.ro.
CITEȘTE ȘI VIDEO Nicușor Dan transmite că referendumul local a fost validat în favoarea saÎntre 1993 și 1996, Călin Georgescu conduce un ONG numit Asociația Tineretului Ecologist din România (TER), iar în guvernarea CDR devine secretar general în Ministerul Mediului.
La mijlocul anilor 2000 conduce un departament din cadrul Ministerului de Externe (MAE), apoi ocupă timp de mai mulți ani diferite funcții la ONU în domeniul conservării mediului. Astăzi, Călin Georgescu se prezintă ca expert în dezvoltare durabilă și este profesor asociat la Universitatea din Pitești.
Care a fost evoluția lui Călin Georgescu în sondajele dinaintea alegerilor
Înalt funcționar în două ministere
Cariera profesională și-a început-o în specialitatea absolvită, pentru ca în 1991 să devină consilier al ministrului Mediului Marcian Bleahu, în cabinetul conduse de către Theodor Stolojan. În același minister a ocupat funcția de secretar general în perioada 1997-1998. Între 2000 și 2011 a fost director executiv al Centrului Național pentru Dezvoltare Durabilă. El a fost coordonatorul echipelor care au elaborat variantele din 1999 și 2008 ale Strategiei Naționale de Dezvoltare Durabilă.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Costul cablului energetic submarin de peste 1.000 km Georgia-România dorit în Marea Neagră a fost majorat cu 78% de la prima estimare. Care sunt cele mai mari provocăriÎn 2004-2005 a fost director în Ministerul Afacerilor Externe, iar în intervalul 2006-2012 a ocupat postul de director executiv la Institutul de Proiecte pentru Inovație și Dezvoltare.
Candidatul AUR la funcția de premier
Numele său s-a aflat pe lista potențialilor premieri în anii 2011 și 2012, ca soluție de înlocuire a lui Emil Boc, a cărui popularitate era în scădere după măsurile luate în timpul crizei economice din 2009-2010. La acea vreme, Georgescu a spus că nu este interesat de șefia Guvernului.
După alegerile din 2020, când AUR a reușit să intre în Parlament, partidul lui George Simion l-a propus pe Călin Georgescu drept candidat la funcția de premier. Dorin Lulea, actualul prim-vicepreședinte al AUR, preciza la acea vreme că Georgescu nu era membru al partidului, fiind desemnat ca urmare a expertizei sale în dezvoltare durabilă. Georgescu a fost candidat al AUR pentru funcția de premier și în timpul crizei politice generate de căderea guvernului Cîțu, în octombrie 2021.
Pe locul 3 este independentul Călin Georgescu cu 16-20%, care mai poate obține voturi din diaspora în dauna Elenei Lasconi.
George Simion este pe 4 cu 14-20%, indică la acest moment, valabile pentru ora 19, diferitele sondaje efectuate la ieșirea de la urne.
Pe locul al 4-lea este indicat de sondaje Nicolae Ciucă cu 7-13-14%, rezultând astfel, în unele cazuri, diferențe mari de procentaj de la un sondaj la altul.
CITEȘTE ȘI McDonald’s reintroduce produsele de 1 dolarMircea Geoană are 5%, Hunor Kelemen - 4%, iar Cristian Diaconescu - 2%.
Se mizează în continuare pe voturile din ultimele 2 ore din România - unde au fost cozi pe seară la urnele de vot - , dar și pe cele din diaspora, fiind în plus vorba și de marja de eroare.
CITEȘTE ȘI E.ON trimite notificări către clienți din România. Termenul contractului, limitat DOCUMENTCălin Georgescu s-a născut pe 26 martie 1962 la București și a făcut studiile superioare la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, în specialitatea Îmbunătățiri Funciare, după care a obținut un titlu de doctor în Pedologie la aceeași universitate. De asemenea, el a absolvit programului postuniversitar „Securitate și apărare națională – geopolitică și geostrategie”, al Colegiului Național de Apărare „Carol I”.
Numele său s-a aflat pe lista potențialilor premieri în anii 2011 și 2012, ca soluție de înlocuire a lui Emil Boc, a cărui popularitate era în scădere după măsurile luate în timpul crizei economice din 2009-2010. La acea vreme, Georgescu a spus că nu este interesat de șefia Guvernului.
După alegerile din 2020, când AUR a reușit să intre în Parlament, partidul lui George Simion l-a propus pe Călin Georgescu drept candidat la funcția de premier. Dorin Lulea, actualul prim-vicepreședinte al AUR, preciza la acea vreme că Georgescu nu era membru al partidului, fiind desemnat ca urmare a expertizei sale în dezvoltare durabilă. Georgescu a fost candidat al AUR pentru funcția de premier și în timpul crizei politice generate de căderea guvernului Cîțu, în octombrie 2021.
Marcel Ciolacu s-a născut pe 28 noiembrie 1967 la Buzău, este din noiembrie 2019, inițial ca interimar, președintele PSD, a fost președinte ale Camerei Deputaților, iar din iunie 2023 ocupă funcția de prim-ministru al României.
CITEȘTE ȘI DECIZIE România va reîncepe să producă uraniuLiderul PSD, Marcel Ciolacu, și-a lansat proiectul pentru alegerile prezidențiale în care propune investiții publice de 155 de miliarde de euro în următorii 5 ani, din care 10 miliarde de euro anual în industrie. Dacă va fi ales președinte, Marcel Ciolacu promite scutirea de impozit pe salariul minim pentru tinerii sub 26 de ani, respectiv scutirea pe o perioadă de 3 ani, de la plata impozitului pe profit sau pe cifra de afaceri pentru românii din diaspora.
Programul său în calitate de candidat al prezidențiale poate fi consultat AICI.
Elena Lasconi s-a născut pe 20 aprilie 1972, în Hațeg, și este președinta USR din iunie anul acesta, când a fost aleasă și pentru al doilea mandat de primar al muncipiului Câmpulung din județul Argeș. Anterior, Elena Lasconi a avut o carieră de peste douăzeci de ani în presă, ca reporter și prezentator Pro TV.
Lasconi promite tăierea taxelor pe muncă, toți angajații urmând să aibă 500 de lei în plus pe lună precum și revenirea la sistemul anterior de taxare și pentru microîntreprinderi, și pentru activitățile independente.
Mai multe despre programul său AICI
George Simion s-a născut la 21 septembrie 1986, la Focșani, și este cofondator, dn 2019, al Partidului AUR (Alianșa pentru Unirea Românilor), din partea căruia a fost ales ca deputat în 2020.
CITEȘTE ȘI Ciolacu: Lansăm proiectul Drona Românească! Industria românească poate produce droneSimion promite reducerea drastică a taxelor, contribuțiilor la sistemul de pensii, asigurărilor sociale și de sănătate până la un nivel maxim cumulat de 25% din salariul angajatului pentru primii 5.000 de lei din salariul brut. Pentru companiile cu o cifră de afaceri mai mică de 5 milioane de euro, promite un impozit pe cifra de afaceri de 2%, iar pentru companiile cu cifra de afaceri egală sau mai mare de 5 milioane de euro se va aplica un impozit pe profit de 16%.
Mai multe despre programul său AICI
Nicolae Ionel Ciucă s-a născut pe 7 februarie 1967 în localitate Plenița, județul Dolj. Între 1 ianuarie 2015 și 29 octombrie 2019 a ocupat funcția de Șef al Statului Major al Apărării, între noiembrie 2021 și iunie 2023 a fost prim-ministru și apoi președinte al Senatului. Este liderul PNL din aprilie 2022.
Ciucă și-a propus menținerea cotei unice precum și menținerea pragului de neimpozitare la IMM, respectiv creșterea contribuției la Pilonul II de pensii de la 4,75% la 6% până în 2028.
Mai multe despre programul său AICI