China consideră în continuare că insula Taiwan îi aparține, a transmis duminică Beijingul, după ce Tsai Ing-wen a fost realeasă în funcția de președinte și a declarat că nu va ceda amenințărilor venite din partea acesteia.
Campania electorală din Taiwan a avut în centru China și protestele din Hong Kong. Tsai a respins ferm oferta Beijingului de a introduce modelul „o țară, două sisteme”, asemănător celui aplicat pentru Hong Kong, scrie News.ro.
China consideră Taiwanul ca un teritoriu ce poate fi luat cu forța, în caz de nevoie, amenințare pe care președintele Xi Jinping a relansat-o în urmă cu un an, deși el ar prefera o soluție pașnică.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Indiferent ce schimbări au loc în Taiwan, faptul că există o singură China în lume și că Taiwanul este parte din China nu se va schimba”, a spus ministrul de Externe chinez într-un comunicat preluat de presa internațională.
Deși China consideră Taiwanul teritoriul său, Tsai a respins ferm această idee. Ea a căștigat sâmbătă un nou mandat de patru ani, iar partidul ei, Partidul Progresiv Democrat, are majoritate în Parlament.
„Poporul din Taiwan a folosit încă o dată votul pentru a arăta lumii valoarea democrației”, a spus ea duminică la întâlnirea cu șeful ambasadei americane din Taipei, Brent Christensen. „Democrația și libertatea reprezintă lucrul cel mai de preț și fundația parteneriatului Taiwan - SUA”.
Sâmbătă seară, după anunțarea victoriei în alegeri, ea a spus: „Sperăm ca autoritățile de la Beijing să poată înțelege că un Taiwan democrat, cu un Guvern ales de oameni, nu va ceda amenințărilor și intimidărilor”.
Secretarul de stat american Mike Pompeo a felicitat-o pe Tsai și a apreciat faptul că ea caută stabilitate în problema cu China. Ministrul japonez de Externe, Toshimitsu Motegi, a transmis, de asemenea, felicitări, referindu-se la Taiwan ca la „un prieten prețios”.
Taiwan Affairs Office din China a spus că va continua promovarea modelului „o țară, două sisteme” pentru Taiwan.