CE ridică restricțiile de import la cereale. Ucraina trebuie să prezinte până cel târziu luni un plan de acțiune. Unele state se revoltă și introduc unilateral restricții. Ce va face România

CE ridică restricțiile de import la cereale. Ucraina trebuie să prezinte până cel târziu luni un plan de acțiune. Unele state se revoltă și introduc unilateral restricții. Ce va face România
scris 15 sep 2023

Comisia Europeană a decis să ridice restricțiile impuse importurilor de cereale ucrainene, valabile în cinci țări, între care România, dar a cerut Kievului să elaboreze un plan de măsuri eficiente pentru controlul transporturilor.

În luna mai, Uniunea Europeană a autorizat cinci state membre (Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia) să interzică comercializarea pe teritoriul lor a grâului, porumbului, rapiței și semințelor de floarea-soarelui din Ucraina, condiția fiind să nu împiedice tranzitul către alte țări. Măsura, care expira la 15 septembrie la miezul nopții, a fost decisă pentru a-i proteja pe agricultorii locali, care au atribuit acestor importuri prăbușirea prețurilor pe piața internă, din cauza supraofertei, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ România extinde restricțiile în spațiul aerian din zona de nord a Dobrogei, după căderea dronelor rusești CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ România extinde restricțiile în spațiul aerian din zona de nord a Dobrogei, după căderea dronelor rusești

„În urma expirării măsurilor restrictive privind exporturile ucrainene de cereale și alte produse alimentare către UE, Ucraina a fost de acord să introducă măsuri legale (inclusiv, de exemplu, un sistem de licențe de export), în termen de 30 de zile, pentru a evita o supraofertă de cereale” pe piețele țărilor vecine, anunță Comisia Europeană într-un comunicat..

Până atunci, Ucraina trebuie să instituie, începând chiar de sâmbătă, 16 septembrie 2023, măsuri eficiente de control al exportului în cazul a patru grupe de mărfuri, pentru a preveni orice denaturare a pieței în statele membre vecine.

Ucraina trebuie să prezinte un plan de acțiune până cel târziu la sfârșitul zilei de luni, 18 septembrie 2023, precizează executivul european.

De asemenea, Comisia Europeană și Ucraina vor monitoriza situația pentru a putea reacționa la orice situație neprevăzută.

Comisia Europeană se va abține de la impunerea oricăror restricții atât timp cât măsurile eficiente luate de Ucraina sunt în vigoare și funcționează pe deplin, subliniază executivul european.

VIDEO Ministerul Agriculturii: 300 de funcții de conducere dispar CITEȘTE ȘI VIDEO Ministerul Agriculturii: 300 de funcții de conducere dispar

Comisia Europeană își motivează decizia de a ridica restricțiile prin faptul că a constatat „o atitudine constructivă a tuturor participanților la Platforma de coordonare, care a contribuit la rezolvarea unor probleme concrete și a permis ca exporturile către țările terțe din afara UE să fie fluide și chiar în creștere”.

Executivul european dă asigurări că a analizat în prealabil datele referitoare la impactul exporturilor celor categorii de produse agricole ucrainene pe piața europeană. Astfel, Comisia a ajuns la concluzia că datorită activității Platformei de coordonare și a măsurilor temporare introduse la 2 mai 2023, „au dispărut denaturările pieței în cele cinci state membre care se învecinează cu Ucraina”.

UNELE STATE INTRODUC MĂSURI UNILATERALE, KIEVUL AMENINȚĂ CU ARBITRAJUL INTERNAȚIONAL

Polonia, care are alegeri parlamentare la 15 octombrie și spune că cerealele ucrainene mai ieftine fac producția internă nerentabilă, a declarat că nu va ridica interdicția de import, chiar dacă UE nu va prelungi autorizarea restricțiilor. De asemenea, guvernul Slovaciei a declarat că va menține interdicția, iar Ungaria pare să vrea să facă același lucru, potrivit Reuters.

În schimb, Bulgaria a decis joi să nu prelungească interdicția privind importurile de cereale ucrainene dincolo de data de expirare a acesteia, 15 septembrie. Sofia „nu susține” o prelungire a restricțiilor, potrivit unei rezoluții a Parlamentului bulgar, adoptate - la inițiativa guvernului proeuropean - cu o largă majoritate (124 de voturi pentru din 197 de deputați prezenți). Textul citează „solidaritatea cu Ucraina” și necesitatea de a „garanta securitatea alimentară mondială”.

Kievul a declarat joi că orice demers al statelor est-europene de a prelungi unilateral restricțiile asupra importurilor de produse alimentare din Ucraina după data de 15 septembrie, când expiră dispensa dată de UE, ar fi ilegal și ar afecta interesele economice comune. Ucraina a mulțumit, în schimb Bulgariei pentru decizia luată.

FOTO DIICOT stă de un an de zile într-un sediu nou fără ieșire de incendiu, cumpărat acum aproape 6 ani. Cum intenționează să rezolve problema și cu câți bani CITEȘTE ȘI FOTO DIICOT stă de un an de zile într-un sediu nou fără ieșire de incendiu, cumpărat acum aproape 6 ani. Cum intenționează să rezolve problema și cu câți bani

„Suntem convinși că orice decizie (...) care va restricționa și mai mult exporturile agricole ucrainene nu numai că va fi nejustificată și ilegală”, dar va dăuna „intereselor economice comune” ale Ucrainei, ale statelor membre ale UE și ale Uniunii Europene în ansamblu, a scris joi pe Facebook și purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Oleg Nikolenko.

De altfel, Kievul a declarat că ar putea solicita un arbitraj internațional în legătură cu restricțiile.

CE FACE ROMÂNIA

România așteaptă planul de acțiune al Ucrainei cu privire la exportul de cereale, urmând să ia decizii în consecință pentru protejarea agricultorilor români. ”Guvernul își exprimă regretul cu privire la faptul că nu a fost identificată o soluție în plan european pentru prelungirea restricțiilor”, a transmis Executivul.

”Guvernul României  așteaptă din partea Ucrainei prezentarea Planului de Acțiune cu privire la măsurile eficiente de control al exportului pentru prevenirea denaturării pieței cerealelor din țara noastră, măsuri pe care s-a angajat că le va prezenta până la finalul zilei de luni, 18 septembrie 2023. Totodată, își exprimă regretul cu privire la faptul că nu a fost identificată o soluție în plan european pentru prelungirea restricțiilor la importul de cereale din Ucraina, măsură solicitată de statele membre afectate de aceasta decizie”, a transmis, vineri seară, Guvernul, într-un comunicat de presă.

Potrivit Executivului, în funcție de Planul de Acțiune prezentat de partea ucraineană, Guvernul României va decide măsurile potrivite pentru protejarea fermierilor români.

”Guvernul României este în contact permanent cu Comisia Europeană  și cu partea ucraineană pentru a se asigura că noul mecanism de limitare a efectelor importurilor produselor ucrainene, propus de CE, va preveni distorsiunile piețelor statelor membre UE care au fost protejate prin măsurile preventive de limitare a importurilor din Ucraina”, a mai transmis Executivul.

Ministrul român al agriculturii Florin Barbu mărturisea joi că și-ar dori prelungirea măsurilor de interzicere a importurilor de cereale din Ucraina, România, alături de alte state, făcând de altfel o solicitare în acest sens către Bruxelles.

„Sigur că îmi doresc prelungirea aceste interdicții”, a afirmat Florin Barbu, întrebat la finalul ședinței de joi a Executivului care este poziția sa privind interzicerea importurilor de cerea din Ucraina.

Chestionat cum va proceda, în cazul în care poziția instituțiilor europene va fi una diferită, ministrul agriculturii a răspuns: „Mai sunt două zile. Haideți să așteptăm decizia”.

Premierul Marcel Ciolacu îi ceruse însă, joi, în ședința de guvern, să se pregătească pentru decizia Comisiei Europene de vineri, în sensul de a avea gata un mecanism prin care, până la recolta viitoare, să fie compensate pierderile agricultorilor români.

PSD și-a prelungit contractul cu consultanții politici americani la preț redus CITEȘTE ȘI PSD și-a prelungit contractul cu consultanții politici americani la preț redus

„Îi cer ministrului Agriculturii, dl Florin Barbu să ne pregătim pentru decizia Comisiei Europene de mâine, oricare va fi, privind importul de cereale din Ucraina. Vreau să avem gata un mecanism prin care, până la recolta viitoare, să compensăm pierderile agricultorilor noștri”, a spus premierul. „Știu că vor fi costuri serioase, dar este vital să susținem agricultorii români. Ne vom consulta cu partenerii europeni și sper să fie solidari cu acest demers”, a adăugat Ciolacu.

viewscnt
Afla mai multe despre
cereale
ucraina