Cazul Eugen Teodorovici, demis în doar 10 zile după ce a vorbit la TV despre impozitarea Bisericii și a criticat măsuri guvernamentale, lasă urme: Guvernul a aprobat astăzi un memorandum care îi lasă pe membrii Cabinetului să discute liber în dezbateri publice doar în anumite limite, prezentând strict poziția Executivului sau spunând clar că vorbesc în nume personal dacă această poziție nu există.
Regulile au fost introduse într-un "Cod de conduită al membrilor Guvernului", cuprinzând și reguli anti-corupție convenite în discuția cu Bruxelles-ul.
Astfel, membrii Guvernului au obligația să declare, prin orice mijloc, orice situație de natura celor care generează conflict de interese sau incompatibilitate. În plus, acestora le este interzis să permită utilizarea numelui sau imaginii proprii în acțiuni publicitare pentru promovarea unei activități comerciale, reguli prin care Guvernul de la București vrea să arate Comisiei Europene că va lupta mult mai energic împotriva corupției.
În același timp, documentul include și reguli menite să evite un alt "caz Teodorovici".
"În activitatea publică, membrii Guvernului invitați la dezbateri publice de orice natură, în calitate oficială, au obligația să prezinte poziția oficială asumată de Guvern. De asemenea, în cazul în care nu există o poziție oficială a Guvernului, au obligația să facă cunoscut faptul că opinia exprimată nu reprezintă punctul de vedere oficial al Guvernului", se arată în document.
Numele demnitarului care încalcă regula va ajunge la urechile prim-ministrului, care le va cere celorlalți membri ai Guvernului să decidă, împreună, ce sancțiune trebuie să îi fie aplicată acestuia.
Vineri, premierul Mihai Tudose l-a demis pe senatorul PSD Eugen Teodorovici din funcția de consilier onorofic, la o zi după ce Teodorovici a făcut declarații pe tema posibilei impozitări a Bisericii și a criticat măsuri guvernamentale.
Teodorovici afirmase, la Digi 24, că Biserica trebuie să înțeleagă că este nevoie să fie impozitată, deoarece "trăim în secolul XXI și este nevoie de bani". Ulterior, președintele PSD, Liviu Dragnea, a transmis că se împotrivește ideii impozitării veniturilor Bisericii, considerând că unele instituții din România trebuie "cel puțin să le ajutăm să existe".
CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Prințul Charles s-a plimbat prin Centrul Vechi al Bucureștiului, oprindu-se și la Hanul lui ManucTot atunci, Teodorovici a transmis, după ce Profit.ro a prezentat proiectul pregătit în acest sens de ministrul Sevil Shhaideh, că alocarea a 12 milioane de euro pentru construirea unui stadion de fotbal în Alexandria, județul Teleorman, nu se justifică, dar decizia a fost luată de ministrul Dezvoltării.
Teodorovici a mai afirmat că proprietarii de localuri ar trebui să fie lăsați să decidă singuri dacă permit sau nu fumatul și că în Parlament pot fi avizate schimbări, în condițiile în care, în ianuarie, liderul PSD și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a declarat că Legea nu va fi modificată la dezbaterea deputaților, iar restricțiile actuale vor rămâne în vigoare.