Cărțile scrise de deținuți nu vor mai scurta decât cu 20 de zile închisoarea

Cărțile scrise de deținuți nu vor mai scurta decât cu 20 de zile închisoarea
scris 28 iun 2016

Reducerea pedepsei pentru cărțile scrise de deținuți va fi de doar 20 de zile pentru oricâte lucrări scrise, potrivit unei ordonanțe aprobate marți de Guvern. Noile reglementări vor intra în vigoare de la 31 august.

Astfel, în cazul elaborării de lucrări științifice publicate sau invenții și inovații brevetate de către o persoană condamnată la o pedeapsă privativă de libertate, indiferent de numărul acestora, se consideră maximum 20 de zile executate pe întreaga durată a executării pedepsei, inclusiv în cazul pedepselor contopite.

Urmărește-ne și pe Google News

Guvernul a suspendat, la începutul acestui an, până la 1 septembrie, prevederile Legii 254/ 2013 privind executarea pedepselor privative de libertate legate de elaborarea unei lucrări științifice sau unei invenții brevetate.  Până la acea dată, scrierea unei cărți nu va mai conduce la scurtarea cu 30 de zile a perioadei de detenție la care a fost condamnată o persoană. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Măsura a fost luată după ce, din 2013 până la finele anului 2015, au fost elaborate și publicate 440 de lucrări științifice de către 229 de persoane condamnate.

Ministrul Justiției, Raluca Prună, anunțase în urmă cu două săptămâni că va propune menținerea dispoziției privind reducerea pedepsei pentru cărțile scrise de deținuți, după ce Guvernul a suspendat această facilitate, dar controlul lucrărilor va fi mai riguros, iar scutirea va fi de doar 20 de zile pentru oricâte lucrări scrise.

Confirmare: În premieră după \'89, un impozant hotel - Triumf - este transformat în sediu de instituții CITEȘTE ȘI Confirmare: În premieră după '89, un impozant hotel - Triumf - este transformat în sediu de instituții

Ordonanța introduce, prin urmare, o nouă procedură a elaborării, în penitenciare, a lucrărilor științifice și invențiilor brevetate și a validării acestora.

Caracterul științific al lucrărilor elaborate de către deținuți va fi stabilit, potrivit dispozițiilor legale de drept comun, de către Consiliul Național al Cercetării Științifice, cu sprijinul logistic al Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării. Brevetarea invențiilor se realizează de către Oficiliul de Stat pentru Invenții și Mărci.

Pe durata elaborării de lucrări științifice sau de invenții pot fi desfășurate activități lucrative, fără ca acestea să se suprapună și fără ca, însumată, durata desfășurării tuturor acestor activități să depășească durata prevăzută în legislația muncii. Lucrările științifice vor fi elaborate numai în domeniile și specializările universitare stabilite de nomenclatorul domeniilor și al specializărilor sau programelor de studii universitare.

În cazul lucrărilor științifice sau invențiilor brevetate realizate în coautorat, numărul zilelor considerate ca executate se împart proporțional la numărul de coautori. În cazul în care mai mulți coautori sunt persoane private de libertate, procedura se aplică în mod individual fiecărui coautor.

Acțiunile europene au închis în creștere după două ședințe de scăderi abrupte CITEȘTE ȘI Acțiunile europene au închis în creștere după două ședințe de scăderi abrupte

După validarea caracterului științific al lucrării, respectiv brevetarea invenției, Comisia pentru liberare condiționată sesizată potrivit legii în vederea analizării acordării zilelor considerate ca executate, ia la cunoștință de acordarea caracterului științific, respectiv brevetarea invenției, și verifică respectarea procedurii de elaborare a lucrării științifice publicate, respectiv invenției brevetate. O nouă solicitare pentru elaborarea unei alte lucrări științifice sau invenții se poate formula doar după finalizarea lucrării anterioare.

Printre numele cunoscute care și-au obținut în acest mod scurtarea perioadei de detenție se numără oameni de afaceri, sportivi sau politicieni, precum Adrian Năstase, George Copos, Gigi Becali, Gheorghe Popescu, Sorin Roșca Stănescu. Aflați în închisoare, au mai scris cărți Dan Voiculescu, Dinel Staicu, Mihai Stoica, Dan Diaconescu, Codruț Sereș, Antonie Solomon, Corneliu Iacubov, Ioan Becali, Cătălin Voicu.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
inchisoare
carti
scutire
detentie
oameni afaceri
poiticieni
justitie
ministru